Olej do reduktora

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Zachary

Olej do reduktora

Post autor: Zachary » czw wrz 13, 2007 12:47 pm

Szukam i szukam i nic.
Ile i jaki powinien być olej w skrzyni redukcyjnej w HDJ 80 z '96 roku. Czy ma być taki sam jak do skrzyni - 75W90? I co jeśli chcę zalać skrzynię biegów olejem Motul z dodatkiem MoS2 o specyfikacji 80W90? Czy raczej nie ryzykować i zastosować Motyl Gear 75W90? Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy 75W90/zalecany przez Toyotę/ a 80W90? W opisie tego produktu napisali, że nadaje się również do tylnych mostów, ale bez blokady a w reduktorze takowa występuje. Jednocześnie w tym opisie jest informacja, że do skrzyń i mostów z blokadą polecają Motul 90 PA. Ale co to za licho? Dzwoniłem do Motula, ale oni tam chyba gówno wiedzą bo czekam na odpowiedź i cisza. Może ktoś z Was wie, co to za olej i czy będzie spełniał zalecenia Toyoty względem reduktora i mostów/w których zalecają stosowanie 80W90/? Zarówno przedniego jak i tylnego - ze względu na blokady.
Nadmienię w ramach wytłumaczenia, że mam specyfikację "płynów”, ale brak w niej danych dotyczących reduktora, jak również moje poszukiwania nurtującego mnie problemu w archiwum Forum nie odniosły skutku. Dlatego zawracam cztery litery.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”