Puszka między filtrem powietrza a silnikiem 4 Runner

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

ray76

Puszka między filtrem powietrza a silnikiem 4 Runner

Post autor: ray76 » czw wrz 20, 2007 8:59 pm

Hej. Mój kolega ma problem ze starą instalacją gazową, którą założył w tym aucie poprzedni właściciel (LOVATO-mieszalnikowa). Ale to inna historia.
Jego 4 Runner, 1992r, manual, 3,0V6 ma w komorze silnika po stronie kierowcy puszkę, pomiędzy filtrem powietrza, a silnikiem. Łączy ona dwoma gumowymi rurami, z jednej strony filtr pow., a z drugiej dolot do silnika. Chyba wszystko jasne?
Problem polega na tym, że instalacja ta czasami sobie strzela (ostatnio dość często). Jest zamontowana klapa anty-wybuchowa przed filtrem powietrza. Czasami strzał jest w tą klapę i to jest normalne (ochrona filtra). Lecz czasami wybuch pójdzie w tą "łączącą" puszkę i w końcu za którymś razem puszka ta rozleciała się (teraz trzeba ją za każdym razem kleić bo łapie fałszywe powietrze i jest najsłabszym punktem).
Zastanawiam, się po co jest ta puszka? Jakie spełnia zadanie ? Konstrukcja tej puszki jest bryłowata, ale od wewnątrz wygląda to jak obudowane kolanko 90 stopni z otworem na dole i resztą bryły jako pojemnikiem na powietrze. Czy tych rur gumowych nie można połączyć zwykłym sztywnym kolankiem 90 stopni, zamiast tej plastikowej puszki???
Dopóki nie wiemy co to jest i do czego służy nie możemy nic z tym raczej zrobić, bo czasami może to wyrządzić więcej szkód niż pożytku.
Proszę więc o bardzo fachowe i rzetelne wyjaśnienie na ten temat.

pozdrawiam
Rafał

tomasz.kombi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomasz.kombi » pt wrz 21, 2007 8:15 am

może lekko nie w temacie (za co przepraszam) ale ....

Nie wiem co to za puszka lecz może równolegle należało by się zastanowić nad tymi strzałami i ich wyeliminowaniem lub co najmniej ograniczeniem ??
Jedną z przyczyn tzw. "cofki" są problemy z zapłonem w cylindrze (np. przewody WN do wymiany).
Przerabiałem to kiedyś w "Fiacie szmacie" (i to mnie m.in. wyleczyło na zawsze z gazu).

ray76

Post autor: ray76 » pt wrz 21, 2007 12:09 pm

Dzieki za poradę, kolega wybiera się do gazownika oczywiście (pewnie ten będzie kazał mu tą instalację wyrzucić na złom, ale co tam!!!). Wszystkie świece i przewody itd. są wymienione i wyregulowane - od tego kolega zaczął.
Ale zastanawialismy się przy okazji tego problemu, co to za puszka i do czego służy ??? Dlaczego ma taką dziwną konstrukcję??? O to jest pytanie.
Czekam na dalsze wypowiedzi...

Rafał

runejo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: runejo » pt wrz 21, 2007 3:12 pm

Witam posiadam już drugiego 4R 3,0 V6 z inst.gazową i zastosowałem prosty przwód między filtrem a kolektorem ssącym bez kolan i innych dupereli i wszystko gra oczywiście są podłączone przewody do tej rury jak w orginale.
Przewód zastosowałem który był wyposarzeniem olbrzymiego komresora
(przypomina rure od odkurzacza)w razie strzału naciąga się i przpływomierz jest bezpieczny oczywiście jet też klapa.
Mam tak zrobione już w drugiej 4R i działa super.

avan

Post autor: avan » sob wrz 22, 2007 8:34 pm

Ja natomiast w 4r mam gaz sekwencyjny i nie mam strzałów, nie pamietam nawet kiedy kable wymieniałem 8) W porzednim samochodzie oplu astrze gsi równiez miałem sekwencje i tez nie było wystrzałów.

Jezdziłem kilkoma autami zagazowanymi i doszedłem do wniosku że jak auto z gazem to tylko sekwencja.
4R 3.0V6+LPG KL-71 MT 31'

ray76

Post autor: ray76 » śr wrz 26, 2007 7:31 pm

Ale Panowie... na temat... Co to za puszka między obudową filtra powietrza a dolotem do silnika w benzynie 3,0 V6 4 Runner???
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Rafał

Awatar użytkownika
mitsi

Kontaktowanie:

Post autor: mitsi » sob wrz 29, 2007 7:38 pm

Ta plastykowa puszka to jest , jak słyszałem od kumpli, tłumik szmerów. Ja go nie mam , musiałem poprzerabiać te węże od powietrza po kilku wystrzałach gazu przy instalacji gazowej na mikserze. Teraz jest sekwencja, a zamiast tego tłumika szmerów mam kolanko metalowe 90 stopni.... Ty też nie powinieneś mieć problemów po zamianie . Powodzenia.
Toyki... lubię....

ray76

Post autor: ray76 » wt paź 09, 2007 9:03 am

Dzięki Mitsi za odp., ale do czego ten tłumik szmerów??? Czy te szmery są tak głośne, że wymagają tłumienia??? Dziwnie jest ten tłumik w środku wyżłobiony...

Rafał

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » wt paź 09, 2007 9:42 am

Strzał w ciemno w sumie: wydaje mi się, ze jest to coś określane mianem rezonatora. A jeśli mnie pamięć nie myli słuzy wyciszeniu dolotu oraz (przynajmniej powinno) poprawia sprawność dolotu. W kijance miałem, po paru strzałach się rozleciał - tak więc teraz już go nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”