Witam
Mam pytanko, "starsze" modele RAV4 posiadały zawsze napęd stały na 4 koła (no chyba że właściciel coś przy tym grzebał). Najnowsze modele 2006-2007 posiadają odpinany tylny napęd sterowany komputerem (poniżej 40km/h można włączyć ręcznie na 4 koła, ale powyżej już komputer sam decyduje). Moje pytanko brzmi od którego rocznika jest taka funkcjonalności montowana fabrycznie. Czy została dołożona razem z liftingiem w okolicach 2000 roku czy trochę później.
RAV4, od którego rocznika komputer steruje sprzęgłem 2w/4w
Moderator: Mroczny
Oj, mi się dość stanowczo wydaje, że wszystkie RAVki 4x4 aż do bieżącego modelu mają mechaniczny międzyosiowy dyfer przyblokowywany sprzęgłem lepkościowym czyli stałe 4x4. Dopiero bieżąca generacja dostała, tfu na psa urok, "zintegrowany system aktywnej kontroli jazdy" czyli tył dołączany elektronicznie sterowanym sprzęgłem. Wcześniej było lepiej ale pewnie drożej
. Czyli doniero model 2006 (obecny) ma komputer, a przedtem jest coś jak w Subaru. Oczywiście zawsze były wersje 4x2.

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Co więcej pierwsza generacja RAVki w niektórych wersjach miewała TorSena w tylnym moście.alfik pisze:Oj, mi się dość stanowczo wydaje, że wszystkie RAVki 4x4 aż do bieżącego modelu mają mechaniczny międzyosiowy dyfer przyblokowywany sprzęgłem lepkościowym czyli stałe 4x4.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'