łoożyska w tylnym moście 4runner
Moderator: Mroczny
łoożyska w tylnym moście 4runner
to znowu ja , ostatnio zauważyłem że puszczają mi uszczelniacze na tylnym moście więc postanowiłem zakupić komplet łożysk z uszczelniaczami i teraz pytanie czy wymiana tego jest skomplikowana czy też można to wymienić bez jakichś specjalnych przyrządów
pozdrawiam
-
rokfor32
-

Serwisówka toyoty. jest tam opisane w detalach krok po kroku. Podesłać?
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
-
waldi=1
- jestem tu nowy...

siema BUNIO!
i odrazu wale z gruybej rury...nie przejmuj sie smiesznymi odpowiedziami niektorych fachowcow z forum ktorzy zawsze musza wyskoczyc z jakas smieszna uwaga....odnosnie lozysk ..ja tydzien temu wymienialem lozyska w 4r 2002 i musze powiedziec ze ...nie bylo mi do smiechu ..niewiem jakiego masz 4runnera..jezeli masz wersje 96 -2002 to wal smialo pomoge.
To i ja może dołącze sie do tematu tylko troche z innej beczki, pokrótce aby nie kasztanić.
Ostatnio poczas jazdy w upalny dzień z pootwieranymi szybami bo oczywiscie nie posiadam klimy zauwazyłam dziwny niepokojący odgłos dochodzący ze spodu auta a mianowicie odgłos przypomina zwarcie elektryczne, paralizator lub zapalniczke elektryczną
, zastanawiam sie co to może być ponieważ nic mi nie przychodzi do głowy. Chciałbym dodac że raczej to cos słychac przy wolnej jezdzie tak do 40km/h. Czy spotkaliście sie z czys takim?
Ostatnio poczas jazdy w upalny dzień z pootwieranymi szybami bo oczywiscie nie posiadam klimy zauwazyłam dziwny niepokojący odgłos dochodzący ze spodu auta a mianowicie odgłos przypomina zwarcie elektryczne, paralizator lub zapalniczke elektryczną
-
rokfor32
-

Ciekawe, jak SŁYCHAĆ zwarcie elektryczne?
Może okręciło Ci się coś wokół napędu i terkota
....powiedzmy słychać jak paralizator lub jak jazda na asfalcie po suchych jesiennych liściach. Odnosnie odkręconego napędu, nie czuje zadnych wibracji, stuków itp, a w czasie postoju nic nie słychaćrokfor32 pisze:Ciekawe, jak SŁYCHAĆ zwarcie elektryczne?![]()
![]()
-
rokfor32
-

Okręcony, nie - odkręcony.
Ale jak oglądałeś napęd to pewnie nie to. Może spróbój na podnośniku zlokalizować, gdzie dokładnie coś hałasuje.
ps. takie dźwięki może wydawać uszkodzony tłumnik. Nawet jak z wierzchu normalnie wygląda, to ze starości mogą się blachy w środku pourywać i wibrują.
ps. takie dźwięki może wydawać uszkodzony tłumnik. Nawet jak z wierzchu normalnie wygląda, to ze starości mogą się blachy w środku pourywać i wibrują.
-
rokfor32
-

No to jeszcze poduszki silnika i skrzyni do kontroli (wieszaki wydechu też). Pod obciążeniem napęd trochę się przemieszcza, wydech razem z nim.
-
rokfor32
-

Zależy co toznaczy "dziwne" narzędzia. Do dyfra są potrzebne zwykłe klucze, najlepiej nasadowe + ściągacze do łożysk, wystarczają uniwersalne. I do skęcenia klucz dynamometryczny.BUNIO pisze:witam. postów różnych ze 20 a nikt w prosty sposób mi nie powie czy zrobie to bez jakichś dziwnych nażedzi czy nie
Serwisówka zaleca co prawda specjalny ściągacz do łożyska przedniego na ataku, ale ma to znaczenie, jeżeli chcesz z powrotem założyć to samo łożysko. Jak idzie do śmieci, atak można śmiało młotkiem wycisnąć (zewnętrzna bieżna przedniego łożyska nie lubi tej operacji