J120 kilka pytań przed kupnem

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
vobo

Kontaktowanie:

J120 kilka pytań przed kupnem

Post autor: vobo » pn wrz 08, 2008 2:23 pm

Mam parę pytań w kwestii Toyoty Land Cruiser (J120).

W grę wchodzi rocznik 2003,2004, diesel, w automacie, wersja 7-8 osobowa.
Generalnie jest potrzebny samochód do miasta (mała miejscowość) oraz na wieś (wiosną drogi to tylko błoto) o w miarę dużym prześwicie. Samochód nie będzie jeździł w żadnym terenie poza drogami polnymi.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Czy to prawda, że model 2003 (163KM, skrzynia automatyczna 4-ro biegowa) i model 2004 (166KM, skrzynia automatyczna 5-o biegowa) różnią się znacznie spalaniem?

Czy pneumatyczne zawieszenie TEMP jest awaryjne?

Czy ktoś z was posiada instrukcję obsługi (nie serwisową) w wersji elektronicznej? (po polsku lub angielsku)

Czy mapa polski do oryginalnej nawigacji toyoty jest dokładna? (w porównaniu z automapą)

pozdrawiam,

Maciej Szelągowski
szczęśliwy ;-) posiadacz Isuzu Trooper
Samiec 1.9TD rodem z Hiszpanii

Awatar użytkownika
rico69

Post autor: rico69 » pn wrz 08, 2008 6:18 pm

Podobno różnica w spalaniu jest znaczna 1,5 - 2 litry przy jeździe w mieście.
Fabryczna nawigacja jest do bani, nawet dealerzy Toyoty tak twierdzą, lepiej używać nie fabrycznej.
Adrian
LC 95 mota się

Awatar użytkownika
lander
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lander » pn wrz 08, 2008 9:07 pm

Wg oficjalnych danych technicznych Toyoty w mieście różnica dochodzi nawet do 4 litrów pomiędzy stara i nową skrzynią. Może ktoś napisze jak jest w praktyce?

le.ma
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: le.ma » śr wrz 10, 2008 7:26 pm

Najbardziej zaawansowaną jest wersja po 2006 roku - 173KM i najekonomiczniejszy 6-cio biegowy manual. Automaty trzeba lubieć i płaci się za to przy tankowaniu. Różnica pomiędzy długą '2003 automat a krótką '2006 manual to ok. 4 litry na setkę. Zawieszenie super w eksploatacji, niestety w terenie dręczone usterkami. Naprawa to droga przez mękę (serwis nic nie ma "od ręki") i finansowo -jak to w Toyocie. Navi jest gadżetem -dotykowy ekran i kolorowe obrazki, ale nieprecyzyjne (mam mapę z 2007r) i potrafi zwariować w najmniej oczekiwanym momencie. Ma jednak kamerkę cofania w opcji. Jeśli ktoś lubi poza asfaltem to LC 120 długa jest zwyczajnie za ciężka, kiepskie kąty podwozia, i siada pod byle pretekstem a ruszyć tego potwora w automacie nie uszkadzając niczego z tandetnych plastików wokoło to duża sztuka. Niemniej jednak eksploatacja na codzień jest bardzo przyjemna.

Awatar użytkownika
lander
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lander » śr wrz 10, 2008 8:03 pm

le.ma pisze: Navi jest gadżetem -dotykowy ekran i kolorowe obrazki, ale nieprecyzyjne (mam mapę z 2007r) i potrafi zwariować w najmniej oczekiwanym momencie.
Ja nie brałem nawet pod uwagę wersji z navi. W LC120 są wyloty nawiewu do których można przyczepić popularny uchwyt do palmtopa a w nim zainstalować Auto Mapę i dodatkowo Ozi Explorera. Wtedy masz mapę pod ręką a nie przyklejoną do szyby. Wtyczka do zapalniczki jest zaś pod spodem wiec kabelek nie przeszkadza.
Korzystam z takiego rozwiązania i jest OK!

Awatar użytkownika
vobo

Kontaktowanie:

Post autor: vobo » czw wrz 11, 2008 6:44 am

będę szukał rocznika 2004 z 5-o biegowym automatem, nie zależy mi na dobrych właściwościach w terenie, bo jedynym terenem w jaki wjedzie ten samochód będzie polna droga

pozdrawiam,

Maciek

PS. nadal szukam manuala - potrzebuję poznać które guziki do czego służą
Samiec 1.9TD rodem z Hiszpanii

le.ma
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: le.ma » czw wrz 11, 2008 5:45 pm

Takiego egzemplarza nie trzeba szukać długo. Jest tego na pęczki na mobile.de czy na autoscout.de. Znacznie trudniej nabyć krótka wersję w dobrej cenie z przebiegiem poniżej 100 kkm i w kolorze innym niż karawan. Aut z Francji, Belgii nie polecam - kultura użytkowania woła o pomstę do nieba. A jeśli auto nie zobaczy terenu - to lepsza trakcyjnie będzie RAV4 (2,2/177KM) - lżejsza, oszczędniejsza, szybsza i co dla niektórych istotne - w tych samych pieniądzach o nawet trzy lata młodsza, a wybór aut nieporównanie większy. Jak zawsze decyzja należy do przyszłego użytkownika. Pozdrawiam!

le.ma
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: le.ma » czw wrz 11, 2008 8:43 pm

Ja nie brałem nawet pod uwagę wersji z navi. W LC120 są wyloty nawiewu do których można przyczepić popularny uchwyt do palmtopa a w nim zainstalować Auto Mapę i dodatkowo Ozi Explorera. Wtedy masz mapę pod ręką a nie przyklejoną do szyby. Wtyczka do zapalniczki jest zaś pod spodem wiec kabelek nie przeszkadza.
Korzystam z takiego rozwiązania i jest OK![/quote]

Szanowny kolego Lander, rozwiązanie trąci prowizorką i się pod nim nie podpiszę. W Avensisie Verso mam Navi, które lubię bardziej, lecz i to jest też niedokładne i mało stabilne. Ma wychylny panel i pod nim dwa czytniki płyt. Wina niestabilnosci jest chyba w nieszczęsnym umocowaniu anteny GPS - wewnątrz deski głęboko za modułem sterowniczym. Na dachu dostawałaby silniejszy sygnał.
Co do Navi w palmtopie, to niewiele w nim widać. Proponowałbym normalny, duży zestaw bodajże 8" ekran z TV jednocześnie. Śliczny, płaski, z porządnym kontrastem. Coś takiego za niewielkie pieniadze jest w...tu reklamy nie bedzie... Polsce dostepne.
A gniazdo zapalniczki zazwyczaj mamy już zajęte - szybsza jazda bez CB to dziś drogowe harakiri na własną prośbę. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
lander
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lander » czw wrz 11, 2008 9:23 pm

le.ma pisze: Co do Navi w palmtopie, to niewiele w nim widać. Proponowałbym normalny, duży zestaw bodajże 8" ekran z TV jednocześnie. Śliczny, płaski, z porządnym kontrastem. Coś takiego za niewielkie pieniadze jest w...tu reklamy nie bedzie... Polsce dostepne.
A gniazdo zapalniczki zazwyczaj mamy już zajęte - szybsza jazda bez CB to dziś drogowe harakiri na własną prośbę. Pozdrawiam!
Pewnie ze 8 cali to lepsze rozwiązanie. Ale mi chodziło o urządzenie chodzące pod Windows Mobile do którego oprócz Auto Mapy możesz wgrać OZI-ego. No i takie, które potem można jeszcze zabrać ze sobą, tam gdzie już się nie da lub po prostu nie należy wjeżdżać.

A co do gniazd 12V to w LC120 nie ma problemu - przecież są dwa obok siebie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”