TOYOTA HILUX / SURF 2.4 TD różnice
Moderator: Mroczny
- leszekku79
-
TOYOTA HILUX / SURF 2.4 TD różnice
Witam wszystkich . Czy pomiedzy hiluxem a surfem z roku 1989 są jakieś różnice oprócz nadwozia ?
Interesuje mnie model taki jak w tej aukcji : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... TQ:GB:1123
Dziekuje
Interesuje mnie model taki jak w tej aukcji : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... TQ:GB:1123
Dziekuje
disco 200 tdi 94
-
-
Re: TOYOTA HILUX / SURF 2.4 TD różnice
Jest inne nadwozie. Surf (czyli 4runner) to nadwozie typu kombi, z normalnym bagażnikiem dostępnym od środka. Hilux to picup, z oddzieloną paką. Surf ma też mniejszy rozstaw osi, nawet od hila singe cab, ma też inaczej rozwiązane tylne zawieszenie (4 link + sprężyny, w hilach są resory). Były też hile w wersji SR5, z wielodrążkowym tylnym zawieszeniem, ale było ono inne niż w 4runnerach.
Silniki, skrzynia biegów, i kokpit są identyczne w obu modelach.
Silniki, skrzynia biegów, i kokpit są identyczne w obu modelach.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- leszekku79
-
Czy warto waszym zdaniem zainwestować w taki samochód pod katem wypraw i turystyki ? Obecnie mam disco 200 , wady dla mnie to brak klimy , mam tylko trzydrzwiowa wersje . Czy na afrykańskich dogach można spotkać surfa ? Bo disco to chyba niezbyt dużo tam jeździ . Doradźcie co z dwojga lepiej wybrać ?
disco 200 tdi 94
-
-
Jak masz okazję wyhaczyć taki właśnie okaz w przyzwoitym stanie technicznym - to bierz i się nie namyślaj. To jedno z najlepszych aut do tego typu zastosowań. Jest sporo mniejsze od regularnych LC, również sporo mniejsze od disco (pięciodrzwiowego). Ale za to bardzo niezawodne i solidne, a przy tym całkiem ekonomiczne.
Co do dostępu części - jak pisałem surf jest bliźniaczy do hila, mechanicznie kompatybilność jest na poziomie ponad 90%, są drobne różnice w wyposażeniu elektrycznym i tylnym zawiasie. A Afryka to królestwo toyek ...
Co do dostępu części - jak pisałem surf jest bliźniaczy do hila, mechanicznie kompatybilność jest na poziomie ponad 90%, są drobne różnice w wyposażeniu elektrycznym i tylnym zawiasie. A Afryka to królestwo toyek ...

- leszekku79
-
Dziękuje Rokfor32 za cenne porady i do zobaczenia gdzieś na trasie 

disco 200 tdi 94
rokfor32 pisze:Były też hile w wersji SR5, z wielodrążkowym tylnym zawieszeniem, ale było ono inne niż w 4runnerach.

Masz może zdjęcie takiego zawiasu? Nigdy nie słyszałem o hiluxie który miałby inne zawieszenie z tyłu niż resory + most. Poza tym SR5 to wersja wyposażenia, takie truchło stoi właśnie u mnie pod domem i zapewniam ze tył ma na resorach

same starocie
-
-
Ten zawias tylny wielowahaczowy to też takie wyposażenie extra
Występował chyba tylko w wersji DC, ale pewności nie mam. Fotę mogę pstryknąć.

Występował chyba tylko w wersji DC, ale pewności nie mam. Fotę mogę pstryknąć.
Jeśli możesz to pstryknij, ciekaw jestem... Mnie sie zdaje że to nie może być w oryginale
Mam tojke SR5, DC i jest resor + most 

same starocie
-
-
Jest w oryginale, sprawdziłem nawet dla pewności w EPC 

mnie zawsze zastanawia skad tak duza roznica w cenie miedzy dobrze wyposażonym surfem a zazwyczaj zmeczonym przez farmerow hilem na ebayu angielskim?
na jakie roczniki surfa najlepiej zwracac uwage?
jest jakas roznica w osiagach oraz spalaniu w stosunku do hila z takim samym silnikiem?
na jakie roczniki surfa najlepiej zwracac uwage?
jest jakas roznica w osiagach oraz spalaniu w stosunku do hila z takim samym silnikiem?
Chyba sam sobie odpowiedziałeśgrzes_d pisze:mnie zawsze zastanawia skad tak duza roznica w cenie miedzy dobrze wyposażonym surfem a zazwyczaj zmeczonym przez farmerow hilem na ebayu angielskim?

same starocie
Miras M pisze:Chyba sam sobie odpowiedziałeśgrzes_d pisze:mnie zawsze zastanawia skad tak duza roznica w cenie miedzy dobrze wyposażonym surfem a zazwyczaj zmeczonym przez farmerow hilem na ebayu angielskim?Różnicy w osiągach nie ma, w komforcie jest oczywiście na plus dla surfa/4R
tylko na ebay.co.uk hilux jest srednio 2x drozszy od surfa tylko dlaczego?
jaka przyczepe moze ciagnac hilux / surf?
-
-
Ale jazda, jakie to roczniki/silniki z tym zawiasem? Przyznam że pierwsze widze 
@grześ_d
To jednak hilux jest droższy... szczerze pojęcia nie mam dlaczego, może legenda niezniszczalności modelu tyle kosztuje

@grześ_d
To jednak hilux jest droższy... szczerze pojęcia nie mam dlaczego, może legenda niezniszczalności modelu tyle kosztuje

same starocie
-
-
To były modele '92 - '96, D/C, SR5. Wersja europejska. Silnik 2L-T.