4runner 3.0 V6

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

4runner 3.0 V6

Post autor: Trzeszczący Kij » pn paź 12, 2009 11:35 am

Dzień dobry!

Jestem nowy na forum zatem jeszcze raz dzień dobry ;)
Chcę kopić tojke 4runner'96 z motorem V6 3 litry. Mam już kandydata , ma instalacje gazową (sekwencyjną). Proszę o uwagi odnośnie takiej konfiguracji. Spore spalanie mnie nie przeraża, moje volvo osobowe wciąga 12 litra 95tki i da się z tym żyć. Nigdy nie miałem auta z instalacją gazową, nie miałem też auta 4x4 więc nie bardzo wiem w co się tu pakuję... Toyota jest podniesiona o 2 cale, koła 32", manualna skrzynia. Interesuje mnie jak się sprawuje taki motor jak w tym autku z instalacją gazową - na gazie wychodzi że przejechanie 100 km będzie mnie kosztować sporo mniej niż obecnym pojazdem no i jakie toyota ma właściwości jezdne w umiarkowanym terenie - od ubitych dróg po rozjeżdżone traktorami koleiny w lesie.

z góry dzięki i sory za kolejny, lamerski post ;)

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: 4runner 3.0 V6

Post autor: Mroczny » pn paź 12, 2009 2:02 pm

na początek przygody z 4x4 dobe auto i dobra konfiguracja. Po zakupie zrób solidny przegląd auta (nie tylko silnika) ze szczególnym uwzględnieniem instalacji

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » pn paź 12, 2009 2:15 pm

Trzeszczący Kij poszukaj ze swojego terenu zaprzyjaźniony i sprawdzony warsztat 4x4 i tam niech chłopaki wsadza łapy gdzie trzeba aby ocenić tego strucla :)21 , jak nie to określ sie skąd jesteś kup kratę browara i poproś kogoś, jakiegoś ziomala z toy toyem aby zobaczył to Twoje cudo. Dużo można gadać i dużo zostało opisane o tojotach na forum, ale może z braku czasu w/w propozycje załatwia sprawę.

jakie toyota ma właściwości jezdne w umiarkowanym terenie - od ubitych dróg po rozjeżdżone traktorami koleiny w lesie.
Nie znam toyoty z 4x4 która nie radzi sobie z terenem :)21
emeryt off

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » pn paź 12, 2009 2:17 pm

wołynka pisze: Nie znam toyoty z 4x4 która nie radzi sobie z terenem :)21
oprócz 4Runnera właśnie to reszta radzi sobie wyśmienicie :)21
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » pn paź 12, 2009 2:33 pm

Karson znasz zasadę: nie kopie sie leżacego :)21 gość zakochał się w 4Runner to dlaczego nie ma mieć przechlapane :)21
emeryt off

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » pn paź 12, 2009 2:41 pm

Mieszkam w 3city nad morzem (takie niebieskie na górze mapy) - więc krata chłodzona morską bryzą może być ;) Mam jednego znajomego co czołga mercedesa G na rajdach, ma to auto na maxa pod teren zrobione i chyba się typ na tej zabawie zna. Obiecał popatrzeć i na tojote ale on nie jest zakład mechaniczny tylko raczej driver, a jego 4x4 to wunderwaffe, a nie sushi.

Z tym że 4runner to dupa w terenie to rozumiem że że joke? Głupio by było zagrzebać się w pierwszej większej kałuży... Z drugiej stronie szukam auta w okolicy (woj. pomorskie) i za wiele ciekawych ofert nie ma w necie, jeszcze ze dwa patrole fajne by się znalazły ale to już za bardzo hardkorower pojazdy jak na mój debiut w tej dyscyplinie. W Polskę czy za gramanicę po furę nie pojadę, za dużo z tym zmieszania jak dla mnie i za mało na ten temat wiem (nic prawie). To nie musi być tojota, zakochany to ja jestem w mercedesach ale na G nie mam szmalu...

Awatar użytkownika
MaxLux

Post autor: MaxLux » pn paź 12, 2009 3:12 pm

Jak zamierzasz bardziej smigac w terenie to pomysl o Toyce ze sztywnym mostem z przodu -> KZJ 70

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » pn paź 12, 2009 4:18 pm

Trzeszczący Kij poszło na PM namiary na warsztat 4x4 gdzie sie ludzie znają
emeryt off

Awatar użytkownika
Wezyr

Post autor: Wezyr » pn paź 12, 2009 6:27 pm

Karson pisze:
taa yhm :)23

wszystko tak naprawdę zależy kto jak teren definiuje.

w 4runnererze najgorszy jest brak sztywnego mostu z przodu i tylny zwis, ale jak ktoś to akceptuje to jak najbardziej polecam :)21
Cool jest :D

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » pn paź 12, 2009 6:59 pm

wołynka pisze:Karson znasz zasadę: nie kopie sie leżacego :)21 gość zakochał się w 4Runner to dlaczego nie ma mieć przechlapane :)21
leżący by był, gdyby to auto już kupił :)21 a przechlapane miał będzie nawet gdy G-klasse kupi :)21
Wezyr pisze: w 4runnererze najgorszy jest brak sztywnego mostu z przodu i tylny zwis, ale jak ktoś to akceptuje to jak najbardziej polecam :)21
niezależnie z przodu można znieść, niestety ten zwis właśnie skutecznie eliminuje 4R z grupy aut do upalania.
poza tym, na szutry, lajtowy terenik, zloty czy integracje, a także na czarne wybór znakomity :)2
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

ramzes

Post autor: ramzes » pn paź 12, 2009 7:33 pm

Karson pisze:

ee nie powiedziałbym ..
dwa lata temu seryjnym 4runnerem 2.4Td opyciliśmy "Zmotę" co prawda w klasie travel...
ale dojazdówki łatwe nie były i dało rade .. i to na takich sobie at;ekach ..

co do zwisu z tyłu ... fakt dość marny :)21
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » pn paź 12, 2009 8:54 pm

proszę się nie śmiać, ale co to 'zwis'?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn paź 12, 2009 9:12 pm

jak sama nazwa wskazuje jest to wszystko to co za tylną osią wystepuje

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » pn paź 12, 2009 9:23 pm

siur, true, dupsko to auto ma zaiste jak karawan, ale za to po złożeniu siedzeń da się upchnąć kajak i dwa krokodyle ;)

ramzes

Post autor: ramzes » pn paź 12, 2009 9:38 pm

Trzeszczący Kij pisze:siur, true, dupsko to auto ma zaiste jak karawan, ale za to po złożeniu siedzeń da się upchnąć kajak i dwa krokodyle ;)

albo fajnie zrobić zabudowę sypialną ...
w razie jak sie z kobitą pokłocisz to możesz kimać śmiało w aucie :)21
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » wt paź 13, 2009 7:37 am

heh, w takim przypadku nie obyło by się bez ofiar w ludności cywilnej :)11

btw. cena za autko jest 20-21 tysięcy (duzo to? Mało?) jutro jadę to oglądać i coś tam ponegociować. Rocznik niby 1996 ale to II generacja więc to chyba data zakupu a nie produkcji.

Awatar użytkownika
Wezyr

Post autor: Wezyr » śr paź 14, 2009 11:14 am

jak w dobrym stanie to warto, ja trochę więcej dałem za III generacje i jak na razie jestem zadowolony :)21

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr paź 14, 2009 7:29 pm

Ja się właśnie przesiadłem z takiego 4Runnera na krótką J7. To tak, jakby przesiąść się na taczki ... :)21 Krótki rozstaw osi w J7 znakomicie się sprawdza w terenie, ale na nasze dziurawe asfalty to jest rozwiązanie dosyć spartańskie, niestety. Dlatemu, jak ktoś używa auta bardziej uniwersalnie (znaczy większościowo asfalty), to 4R z IFS jest naprawdę dobrym wyborem. Całkiem znośnie sie to prowadzi, znacznie lepiej niż sztywny przedni most, jest też mniej wrażliwy na koleiny. A i silnik 3 litrowy daje spory komfort, tak akustyczny, jak i przy wyprzedzaniu.

A zwis tylny ... :wink: pomaga wywalenie haka holowniczego ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » śr paź 14, 2009 9:04 pm

Byłem, widziałem i mam mieszane uczucia... Autko jest podniesione, koła 32 cale, właściciel to młody gość i z rozmowy wynika że w terenie lubi pojeździć i się tam specjalnie nie cacka. Sporo mu się tam poniszczyło (z wymianą całego mostu na rufie włącznie). Reperowane było, a jakże ale parę rzeczy wymaga jeszcze wkładu kasy (LPG nie działa, klima też nie, z mostem coś nie tak, nie wiem bo nie skumałem, zderzak z przodu lekko trafiony, od frontu był dzwonek i chłodnica świeżo wstawiona, no trochę tego naopowiadał). Środek nie zniszczony ale zapuszczone dość konkretnie. Z zewnątrz ok, rudego nie widać, choć jakieś detale z plastiku ledwo się trzymały nadwozia. U mecha nie bylim - także stanu zawiechy i gara nie znam ale wydaje się że jest OK, poza mostem - właściciel przyznał że coś tam jest wychlastane czyli do zrobienia. Zaskoczyło mnie to autko kubaturą wnętrza - niskie kurde takie jakieś. Wsiadam i czuję się jak bym na podłodze siedział ;) PO mojemu to 20 klocków za te tojke to za wiele, zrobić to i owo trzeba a ja bym wolał nie robić, hehe. Znalazł się podobny okaz, tyle że w automacie... Chyba nie wiem czy chcę kolejne auto z automatem :/

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » śr paź 21, 2009 10:11 am

Trzeszczący Kij kup 4runnera z Anglii, albo Hiluxa lepiej :D. Za 4runnera GB dasz mniej niż dychę z całymi bajerami, za to samo auto albo hila w polsce mniej niż 15 nie ma wielkich szans a i tak będzie kupę roboty. Nie słuchaj szyderców - nawet ze zwisem i IFS z przodu to bardzo wdzięczne auto i w terenie świetnie sobie radzi, tylko fakt, nie do extremu. tylko nie jedź w hardcore bez asekuracji kogoś, najlepiej z wyciągarką. Nie wiem jak konkretnie 4runner, ale to co muszę powiedzieć o hilu to jest bardzo stabilny na oryginalnym zawieszeniu - nie udało mi się go jeszcze wywrócić, mimo że kąty były momentami porażające a inni się kładli w tych samych miejscach. również przy zjazdach - ciężar auta ciągnie go jakoś w dół i stabilizuje, więc nie tak łatwo postawić go bokiem i dachować... ale pytanie o ile 4runner ma rózny punkt ciężkości... :roll:

ale podsumowując - każde auto będziesz naprawiał i dokładał jak będziesz jeździł ostro w terenie. każde ma swoje słabe strony.
Hilux 2,4 97' indestructible , 500 146 258
http://www.sztuka-ogrodowa.pl

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » śr paź 21, 2009 10:22 am

Eh fury z UK kuszą tylko że ta nacja umyśliła sobie jeździć po złej stronie ulicy :/ Opłaca się przekładke robić w kraju? Aktualnie oglądał autka marki mitsubiszi, model pajero. Tyż fajne, a co im na plus zaliczam to centralny dyfer. Choć szczerze to wolał bym tojke (bo mam corolke od paru lat i nic nie było reperowane, nic). Z tym że spotkałem się już z opiniami że japońce to spoko ale te kilkunastoletnie to zaczynają umierać i to jak już zaczną to w całości...

aha, jak juz przy autach z UK to jakies propozycje portali z ofertą autek?

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » śr paź 21, 2009 10:44 am

alledrogo :)21

centralny dyfer.... mógłby być. ale i bez niego da się jeździć.

nie wiem jak ten 4r, ale hilux JEST niezniszczalny. ja to potwierdzam. :)21 ale weź z silnikiem diesla!
Hilux 2,4 97' indestructible , 500 146 258
http://www.sztuka-ogrodowa.pl

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » śr paź 21, 2009 1:12 pm

pytanie za dwa piwa :D ile to pali gazu http://otomoto.pl/toyota-4-runner-nowy- ... 68454.html w mieście i w mieszanym, wyniki z trasy nie istotne, na trase są inne auta ;)

Awatar użytkownika
Wezyr

Post autor: Wezyr » śr paź 21, 2009 5:57 pm

ja Ci mogę powiedziec ile pali benzinu :)21

Awatar użytkownika
Trzeszczący Kij
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trzeszczący Kij » śr paź 21, 2009 6:35 pm