KONTROLKA 4X4 w HILUXIE-POMÓŻCIE-

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

marek2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

KONTROLKA 4X4 w HILUXIE-POMÓŻCIE-

Post autor: marek2 » ndz lut 07, 2010 3:08 pm

Witam, jestem nowy....
Czy ktoś może mi powiedzieć dla czego nie zapala się w Hiluxie kontrolka 4X4 po włączeniu napędów
Na pewno żaróweczka jest dobra bo sprawdzałem. Hilux 2,4TD 2001rok 90KM.
Z góry serdeczne dzięki i pozdrawiam wszystkich, Marek :(

rokfor32

Re: KONTROLKA 4X4 w HILUXIE-POMÓŻCIE-

Post autor: rokfor32 » ndz lut 07, 2010 5:19 pm

Czujnik przy reduktorze, lub przetarte/skorodowane kabelki od tego czujnika. No chyba że wersja z ADD, to wtedy czujnik załączenia półosi w przednim dyfrze.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

marek2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek2 » ndz lut 07, 2010 5:45 pm

A w który miejscu znajduje się ten czujnik w reduktorze??? Prosił bym jeszcze o wytłumaczenie co to jest ADD.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Marek.

4_R
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 4_R » ndz lut 07, 2010 6:44 pm

ADD Automatic Differential Disconect to układ zakładany np w 4runnerze w przednim dyfrze. Pozwala na pneumatyczne załączanie przedniego mostu. Patrząc od frontu samochodu masz po prawej stronie na moście takie coś co widzisz na rysunku poniżej

Obrazek

Jest tam czujnik z wtyczką ( ADD indicator switch). Być może jest tam urwany przewód, albo wtyczka została uszkodzona w "boju".

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz lut 07, 2010 8:10 pm

Układ ADD był niemal we wszystkich 4Runnerach z lat '90 - '96, natomiast w hilach z tych samych lat tylko w niektórych wersjach.

Czujnik w reduktorze jest po prostu wkręcony w jego korpus, i jest tam tylko jeden czujnik, więc nie ma go z czym pomylić. (reduktor to ten element, z którego wychodzą wały napędowe na przód i tył ... :wink: )
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

marek2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek2 » ndz lut 07, 2010 10:07 pm

Serdeczne, serdeczne dzięki.
Oświeciliście mnie. W takim razie mam ADD bo jest to ustrojstwo na przednim moście, jutro rano idę z nim walczyć.
Moja niewiedza bierze się z tond ponieważ toyotę kupiłem jakiś miesiąc temu i jeszcze nie siedzę w temacie. Wcześniej były same "miśki" a w pajero były tylko dwa czujniki w reduktorze jak kontrolka nie świeciła to wiadomo było że jakaś gałąż uje....a kable.
W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc i mam nadzieję że to czujnik, jak nie to będę pisał dalej.
Pozdrawiam, Marek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”