Smarowanie elementów podwozia - hilux
Moderator: Mroczny
Smarowanie elementów podwozia - hilux
Hilux 2006r 4x4
Wały napędowe
- Przeguby krzyżakowe
- Widełki
Książka serwisowa podaje aby smarować co 30tys km smarem podwoziowym na bazie litu NLGI No2
Powiedzcie mi proszę jak to zrobić? jest łatwy dostęp do tych części podwozia czy trzeba coś odkręcać/sciągać jakieś osłony??
Na co zwróciż uwagę przy smarowaniu?
Tudzież jaki smar najlepiej kupić?
Wały napędowe
- Przeguby krzyżakowe
- Widełki
Książka serwisowa podaje aby smarować co 30tys km smarem podwoziowym na bazie litu NLGI No2
Powiedzcie mi proszę jak to zrobić? jest łatwy dostęp do tych części podwozia czy trzeba coś odkręcać/sciągać jakieś osłony??
Na co zwróciż uwagę przy smarowaniu?
Tudzież jaki smar najlepiej kupić?
GAZ 69M Rulez
-
-
Re: Smarowanie elementów podwozia - hilux
Instrukcja przewiduje smarowanie tych elementów w zależności od terenu, po którym sie jeździ. I w szczególnie ciężkich okolicznościach smaruje się te elementy znacznie częściej (np. codziennie
)
A poważniej - sporo (albo wszystkie starsze) hile i 4R posiadały na osłonie słonecznej karteczkę - przypominajkę o tej czynności, i pokazane miejsca gdzie sie smaruje.
Dostęp jest łatwy, używa się smarownicy ciśnieniowej (na elementach są kalmitki).
Edit: dopiero teraz zauważyłem, że hil '06. Jak się nie mylę, w tym modelu już nie ma opcji smarowania krzyżaków, a i do wielowypustów nie ma kalamitek (są w osłonach - mieszkach gumowych). Więc co te 30 tyś. km mieszki trza zdjąć, i ręką smaru zapodać ...

A poważniej - sporo (albo wszystkie starsze) hile i 4R posiadały na osłonie słonecznej karteczkę - przypominajkę o tej czynności, i pokazane miejsca gdzie sie smaruje.
Dostęp jest łatwy, używa się smarownicy ciśnieniowej (na elementach są kalmitki).
Edit: dopiero teraz zauważyłem, że hil '06. Jak się nie mylę, w tym modelu już nie ma opcji smarowania krzyżaków, a i do wielowypustów nie ma kalamitek (są w osłonach - mieszkach gumowych). Więc co te 30 tyś. km mieszki trza zdjąć, i ręką smaru zapodać ...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

czyli tylko te elementy muszę posmarować, czy jeszcze coś???
GAZ 69M Rulez
ten drugi element to razej półoś napędowa, tego bym na Twoim miejscu nie ruszał 

robok rzępoli w harapuciu
to jak wyglądają przeguby krzyżakowe i gdzie je smarować?
GAZ 69M Rulez
a skąd Ty wytrzasnąłeś przeguby kzyżakowe?
to nie jeep
to nie jeep

w książce obsługi jest napisane przeguby krzyżakowe i widełki - aby to smarować...
Może lepiej mi powiedzcie co faktycznie smarować w tym wozie???
Może lepiej mi powiedzcie co faktycznie smarować w tym wozie???
GAZ 69M Rulez
-
-
Przeguby krzyżakowe to te, co zaznaczyłeś strzałkami na wyższym obrazku. I w Twojej wersji, żeby je posmarować to trzeba je całkowicie rozebrać (nie ma kalamitek do smarowania tego od zewnątrz).
Natomiast wielowypust kompensacyjny to (na tym samym rysunku) ten element na lewo od prawej strzałki. Ukryty pod mieszkiem gumowym.
Ps. Ty lepiej wejdź sobie zwyczajnie pod auto, bo jak widzę z wiedzą techniczną nietęgo (skoro nie wiesz co na rysunku jest przegubem krzyżakowym). Jak sobie obejrzysz wał w rzeczywistości, to takiego pytania nie zadasz, bo nazwa tego elementu nie wzięła sie z kosmosu ...
Natomiast wielowypust kompensacyjny to (na tym samym rysunku) ten element na lewo od prawej strzałki. Ukryty pod mieszkiem gumowym.
Ps. Ty lepiej wejdź sobie zwyczajnie pod auto, bo jak widzę z wiedzą techniczną nietęgo (skoro nie wiesz co na rysunku jest przegubem krzyżakowym). Jak sobie obejrzysz wał w rzeczywistości, to takiego pytania nie zadasz, bo nazwa tego elementu nie wzięła sie z kosmosu ...

krzyżaków to lepiej niech on nie rozbiera, biorąc pod wzgląd to co wcześniej napisałeśrokfor32 pisze:Przeguby krzyżakowe to te, co zaznaczyłeś strzałkami na wyższym obrazku. I w Twojej wersji, żeby je posmarować to trzeba je całkowicie rozebrać (nie ma kalamitek do smarowania tego od zewnątrz).

no nie znam się za bardzi noo
to będzie robił mechanik olać serwis (auto już po gwarancji)za niby smarowanie i wymiane samych oleji w dyfrach i silniku + filtry zarzyczyli sobie 1700zł a ja kupiłem oleje do dyfrów w serwisie + smar + filtry + porządny olej i zmieszczę się w kwocie 700-800zł z wymianą. Wolę ten 1tys spuścić na przyszłej sprzedaży auta niżeli cieszyć się kolejną pieczątką z ASO

GAZ 69M Rulez
Najpierw wyczysc krzyzaki ciepla woda pod cisnieniem a pozniej zapusc tam litowy smar. Nie wiem poczym jezdzisz, ale ja po ostatnich zimowych deszczach
ktore zamieniaja kraj w ktorym jestem w bezkresne bloto, czyscilem wszytskie przeguby krzyzakowe i smarowalem je dokladnie. Kolega zaniedbal te czynnosc i skonczylo sie na wymianie 2 przegubow. Ukrecily sie mimo, ze mialy tylko dwa sezony.

HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)
-
-
Jurek, ale Ty masz normalną japońską wersję, która ma przewidziane smarowanie (kalamitki). W hilach po '06 są wały napędowe zapożyczone od amerykańców (dana spicer). Żeby to posmarować, to trzeba je rozebrać całkowicie ... 

czyli takie na przegubie homokinetycznym, jak w jeepie 

nigdzie w necie nie mogę znależć info, serwis nie chce powiedzieć co i jak dokładnie trzeba smarować 

GAZ 69M Rulez
tylko po co smarowac przegub homokinetyczny ?
jezeli nie rozerwales oslonki (harmonijli gumowej) zwanej manszetą, jezeli nie wywaliło stamtad smaru - to nie ruszaj
jezeli nie rozerwales oslonki (harmonijli gumowej) zwanej manszetą, jezeli nie wywaliło stamtad smaru - to nie ruszaj
no dobra ale co trzebaa smarować??? w tym aucie?
Serwis za taką usługę bierze 150zeta ale nie chcą zdradzić co dokładnie smarują
Serwis za taką usługę bierze 150zeta ale nie chcą zdradzić co dokładnie smarują
GAZ 69M Rulez
szczerze ?Tequil pisze:no dobra ale co trzebaa smarować??? w tym aucie?
w aucie z atkiego rocznika, z przebiegiem zapewne nie wiekszym niż 100 kkm?
odpowiedz brzmi:
goowno

to nie czasy, kiedy auta tylu żuk miały wyszczególnione w instrukcji kilkadziesiąt punktów smarowania i raz w miesiącu kładłeś sie z towotnicą pod autem...

auto ma przelatane 60tys w 3 lata lecz w instrukcji jest napisane
Smarowanie co 30tys smarem na bazie litu z domieszką molibdenu
- Przeguby krzyżakowe
- Widełki
I serwis przy dużym przeglądzie coś tam jednak smaruje...
Smarowanie co 30tys smarem na bazie litu z domieszką molibdenu
- Przeguby krzyżakowe
- Widełki
I serwis przy dużym przeglądzie coś tam jednak smaruje...
GAZ 69M Rulez
-
-
Na bank nikt nie rozbiera krzyżaków. Smarowany jest tylko wielowypust kompensujący wałów napedowych (trza zdjąć mieszek gumowy, rozdzielić wał na dwie części (uprzednio zaznaczywszy w w jakiej pozycji względem siebie oba kawałki były - posmarować i złożyć ponownie.
Przeguby przy kołach to normalne kulowe bierfieldy, jak nie ma wycieku smaru to nie tykać.
Przeguby przy kołach to normalne kulowe bierfieldy, jak nie ma wycieku smaru to nie tykać.
AMENrokfor32 pisze:Na bank nikt nie rozbiera krzyżaków. Smarowany jest tylko wielowypust kompensujący wałów napedowych (trza zdjąć mieszek gumowy, rozdzielić wał na dwie części (uprzednio zaznaczywszy w w jakiej pozycji względem siebie oba kawałki były - posmarować i złożyć ponownie.

Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]