Zmiana mostow na sztywny i resory w hilux

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
zukmen1981
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zmiana mostow na sztywny i resory w hilux

Post autor: zukmen1981 » pn paź 04, 2010 6:10 pm

Witam.
Moze ktos mi podpowie gdzie moge kupic zestaw(y) do przebudowy zawieszenia tylnego i przedniego w 1991 hilux surf?
Przod to IFS a tyl to sprezyny.Planuje wstawic resory na tyl i przod.
Pozdrawiam.
Piotr.

rokfor32

Re: Zmiana mostow na sztywny i resory w hilux

Post autor: rokfor32 » pn paź 04, 2010 8:23 pm

Zanim zepsujesz se auto, może przejedź się taką wersją (resorową). Sztywne to jak taczki, mam takowego 4R (pierwszej generacji, '84), wiem co piszę. Nawet na aftermarketowych resorach jest strasznie twardy, na fabrycznych to już wogóle przechlapane.

Znakomita większość ludzi, którzy zakładają przednią sztywną oś do 4R drugiej generacji używa tej z LC J7, razem ze sprężynami i wahaczami. Nie trzeba wtedy przerabiać kolumny kiery, wystarczy dorobić odpowiednią końcówkę pasującą do kolumny IFS (używa się do tego drążka środkowego systemu IFS). Most ten jest węższy (a dokładniej węższy jest rozstaw kół, odległości zwrotnic są podobne), więc wymaga zastosowania dystansów kół (ok. 3 cm na stronę). Most resorowy zresztą też.

Jeżeli jednak koniecznie się upierasz przy resorach, to dawcą może być hil do '96 roku. Ta opcja wymaga również zastosowania z tegoż modelu przekładni kierowniczej, jest ona zupełnie inna niż przy IFS, i nie ma opcji adaptacji. Taki zestaw jest dosyć trudny do namierzenia w Europie, z gratami do LC znacznie łatwiej.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Patry

Re: Zmiana mostow na sztywny i resory w hilux

Post autor: Patry » wt paź 05, 2010 8:58 am

przeróbka sprężyn na resory to głupota.

wszyscy mający resorki marzą o springach, a Ty kombinujesz w złą stronę...

wsadź do przodu most z J7 z wahaczami, masz od razu gniazda na sprężyny, do tego sprężyny od J7 z odpowiednim liftem na przód i dedykowane do liftu na tył do Hila.. :wink:
Land Cruel J73 V8, HJ61 intercooler, HDJ100, FZJ80 superchargered, Corsa 1.2i :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”