HILUX SURF 2.4 TD

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

traper74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

HILUX SURF 2.4 TD

Post autor: traper74 » wt sty 04, 2011 3:27 pm

Z racji mojej pierwszej wizyty na forum Toyoty witam i pozdrawiam .
Po trzech latach wspólnej przygody nadchodzi czas rozstania z moim k160 3.3 TD. Rozstaję się z nim z bólem bo przed miesiącem wpakowałem w niego prawie 5 klocków ale ze względu na jego troje drzwi podjąłem decyzję o zmianie na coś z pięcioma furtkami .
Nie jeżdżę offroadowo ale czasami zdarza się cięższy teren . Mój kolejny wybór padł na Toykę Hilux Surf S rok 1993 z silnikiem 2,4 td - już wkrótce będzie u mnie. W związku z powyższym mam do szanownej braci pytanie dotyczące napędu . Znalazłem podobny watek ale proszę o rozjaśnienie . Na dźwigni skrzyni rozdzielczej jest przycisk 4WD oraz dwie pozycje H i L4 , sprzęgła automaty. Jak jest rozdzielany napęd ?
Przycisk 4WD załącza przód , L4 - to pozycja 4x4 z reduktorem ale co się dzieje w pozycji ustawienia dźwigni na H . Proszę o wskazówki bo chcę sprawdzić to auto pod względem sprawności napędów .
Z góry dziękuje i pozdrawiam

rokfor32

Re: HILUX SURF 2.4 TD

Post autor: rokfor32 » wt sty 04, 2011 11:37 pm

Pozycja H to napęd tylko na tył.

Wersja o której piszesz jest dosyć rzadkawa na naszym rynku - a dokładniej bardzo rzadko spotykany typ reduktora, w którym napęd przedni dopinany jest nie dźwignią (czyli mechanicznie), a specjalnym serwosilnikiem, umieszczonym z tyłu reduktora (w pozycji L4 ten serwosilnik zapina napęd przedni samoczynnie, w pozycji H masz możliwość ręcznie, przyciskiem 4WD).

Równie rzadko spotykane są automatyczne sprzęgi piast.

Coś mi kołacze, że taka specyfikacja była częstawa na GB. Zerknij sobie na VIN, czy czasem autko nie było pierwotnie w wersji RHD. Nie jest to oczywiście nic dyskwalifikującego, o ile przekładka robiona jest profesjonalnie. Z tym profesjonalizmem (a raczej jego opłacalnością) bywa różnie, był wątek na forum w którym kolega zabrał się za to i opisał krok po kroku (wstawiając pół auta LHD, żeby było full profesional).
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

traper74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: HILUX SURF 2.4 TD

Post autor: traper74 » czw sty 06, 2011 12:05 pm

Dzięki za pomoc . Byłem i sprawdziłem trychninę - ręce mi opadły i wróciłem do domu bez auta . Poszukam czegoś innego

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”