4 runner NAPĘD chrobota :( 92r 2.4td

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
talu

4 runner NAPĘD chrobota :( 92r 2.4td

Post autor: talu » pt gru 17, 2010 7:36 pm

Jadę sobie dzisiaj po lodzie jak to zwykle 70km/h-80km/h ( troszkę lodu, troszkę śniegu). Zadowolony użytkownik bo wszędzie wjeżdżam i wyjeżdżam. W pewnym momencie coś mi dziwnie zaczyna szumieć otwieram szybę słyszę jakiś metaliczny dźwięk ( podobny do odgłosu łańcuszka rozrządu w maluchu, albo jak kto woli ciągnięcia metalowego łańcucha po asfalcie) stanąłem wyłączyłem napęd i jest ok cisza 2wd. Załączam 4 i jadę sobie dalej w pewnym momencie na śniegu auto zaczyna się dziwnie zachowywać pociągnęło przodem i ląduje w śniegu po maskę. Luz myślę jakiś poślizg to wyjadę a to nie. Wyciągnął mnie gość audi allroad :) wrrr (swoją drogą ładne). Do domu dojechałem na tyle. Zapinam napędy niby chodzi koła kręcą w głębokim śniegu ale dalej słychać dziwny dźwięk jakby łańcuszka dzwoniącego. Skręcam koła maks w lewo i w przednim lewym kole coś sobie stuka ( pukanie nie ciągłe ale słychać) na prostych kołach pukania brak tylko dźwięk opisany wyżej. Miałem wrażenie że w pewnym momencie koło przednie stoi a reszta kręci ( może to tylko wrażenie być) tak jakby przez chwilkę później normalnie już ciągnie.

Może ktoś ma pomyła co się stało? jutro podejdę do tego jak auto odmarznie w garażu. Mogłem gdzieś kawałek czarnego złapać do prędkości około 80km/h.
4R

rokfor32

Re: 4 runner NAPĘD chrobota :( 92r 2.4td

Post autor: rokfor32 » sob gru 18, 2010 7:51 am

Możliwe uszkodzenie dyfra, ale też mogło się coś w piaście koła rozlecieć (łożyska albo tarcza hamulcowa).

Na wszelki wypadek zerknij na olej w dyfrze - jeżeli jest czysty, to nie tykać dalej, i zająć się piastą koła. Jeżeli olej ma kolor farby "srebrzanki" - szykuj kasiorę na nowy, bo już nie ma czego ratować.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
talu

Post autor: talu » sob gru 18, 2010 10:22 am

:(
4R

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » sob gru 18, 2010 3:59 pm

A 4runer niema przypadkiem takich sprzęgiełek na piastach jak są w Patrolach. Bo padnięcie takiego sprzęgiełka daje takie objawy jest może nieco kosztowne (http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/37/339.html) ale w porównaniu do mielenia dyfra to szczegół :wink:
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu » sob gru 18, 2010 4:43 pm

obawiam sie, ze tam nie ma sprzegielek :-?
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob gru 18, 2010 5:13 pm

W oryginale nie ma (znaczy od drugiej generacji wzwyż).

Awatar użytkownika
talu

Post autor: talu » śr gru 22, 2010 9:41 pm

Diagnoza :-? chyba smutna. Olej może nie srebrzanka ale kilka małych opiłków się znalazło... Do uratowania jeszcze dyfer czy już go pogrzebać.
4R

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw gru 23, 2010 11:16 am

Zależy co to znaczy "kilka", i jak one wyglądają. Trochę bardzo drobnych opiłków zawsze się zbiera wokół korka z magnesem - jest to w zasadzie pył metaliczny, efekt docierania się mechanizmu.

Jeżeli opiłki są duże (rozróżnialne gołym okiem), i takie "igłowate", znaczy coś złego z przekładnią, wstępna faza. Jeżeli drobiny są przerobione na takie małe rozwalcowane płatki, znaczy uszkodzenie ma już jakiś czas, i łożyska rozwalcowały opiłki (więc i same łożyska dostały po dupie).

Poważne i gwałtowne uszkodzenie przekładni to ząbki od kółek w oleju - raczej nie do pomylenia z czymś innym.

W twoim przypadku trza dyfer zwalić, i zajrzeć do środka. Mógł się wysypać jedynie kosz satelitów (w tym modelu nie jest specjalnie mocny), i przekładnia będzie do uratowania. Nie jest to specjalnie trudne, w zasadzie zajrzeć można i bez zwalania całego dyfra, trza jedynie pokrywę ściągnąć - da się na aucie, a i nie ma to wpływu w tym modelu na ustawienia przekładni.

Awatar użytkownika
talu

Post autor: talu » czw gru 23, 2010 1:57 pm

Niestety jeszcze jestem beztalencie jeżeli chodzi o grzebanie samemu. Muszę to komuś oddać i to komuś, kto wie o co w tym chodzi. Jak jeździłem CZ`tą grzebał w niej kumpel, przesiadałem się na japonie to nie grzebie nikt. Olej zmieniam i jeżdżę. Tutaj troszkę gorzej ale człowiek nie jest taki co by się nie nauczył... Dzięki za podpowiedzi.
4R

Awatar użytkownika
talu

Post autor: talu » pn sty 17, 2011 12:20 pm

No i już jasność. Dźwięk łańcuszka, który słyszałem to faktycznie łańcuch ale w reduktorze. Nowy w toyocie ponad 2 tyś. Zakupiony drugi reduktor, zobaczymy co pokaże. Do tego doszło jeszcze kilka spraw. Przegub, końcówki itp...
4R

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”