hilux 3.0...potrzebna szybka reakcja...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

adiwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

hilux 3.0...potrzebna szybka reakcja...

Post autor: adiwoj » pn lis 14, 2011 12:54 pm

witam serdecznie i przejde do sedna sprawy...
czy moze mi ktos z was pomoc podsylajac linki lub odpowiadajac tutaj w temacie...chodzi mi o hilux z silnikiem 3.0 i co w nim trzeba koniecznie zmienic po przejechaniu 100.000 km, na co trzeba koniecznie zwrocic uwage, co przesmarowac...jakich olejow najlepiej uzyc do wymiany, zarowno silnik, skrzynie jak i mosty...jednym slowem potrzebna mi jest dokladna lista z poszczegolnymi pozycjami odnosnie duzego servisu...

czy moge na was liczyc...??

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Re: hilux 3.0...potrzebna szybka reakcja...

Post autor: kpeugeot » pn lis 14, 2011 1:02 pm

tu poszukaj tlc.org.pl/forum
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » pn lis 14, 2011 2:03 pm

-
Hilux has me...

adiwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adiwoj » pn lis 14, 2011 4:23 pm

dzieki sliczne za pierwsze linki...juz sie biore za czytanie...

adiwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adiwoj » pn lis 14, 2011 6:02 pm

no link bardzo ciekawy i duzo napewno bede madrzejszy jak bede tam czesciej zagladac jednak przeczytalem wszystko odnosnie servisowania i nadal nie wiem...np...konkretnie jaki olej jesst do skrzymi biegow, jaki do przedniego a jaki do tylnego mostu (bo z tego co przeczytalem to trzeba rozne wlewac ale jakie...??)

fajnie bylo by miec taka liste z wyszczegolnionymi punktami co po koleji trzeba w servisie robic...

jak myslicie, istnieje cos takiego...??

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn lis 14, 2011 6:09 pm

Tak - wytyczne dla serwisantów ASO toyoty ... :)21

Pogrzeb sobie po necie, i ściągnij instrukcję użytkowania (owners manual). Będziesz miał rozpisane dokładnie co i jak. W razie problemów ze ściągnięciem możesz sobie bezproblemowo zamówić formę książkową w ASO toyota.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

adiwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adiwoj » pn lis 14, 2011 6:30 pm

rokfor...badz czlowiekiem...grzebie, a jak juz od samego rana i nadal glupi jestem...
pliki do pobrania jakie znalazlem sa przewaznie dla starszych modeli, dla rocznika 2008 nic nie znalazlem...

juz mi nawet tak o liste ta nie chodzi a konkretnie jakich olejow musze zastosowac, do skrzyni jak i do mostow...musze je do jutra zorganizowac...

a do aso zadzwonic to tez tak zrobilem i chyba zdajecie sobie sprawe jaka dostalem odpowiedz...przyjedzie pan do nas z autkiem to my chetnie panu wymienimy na prawidlowe...ot i tyle...

czy moge liczyc na wasza pomoc i wyrozumialosc...

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn lis 14, 2011 8:45 pm

Ja tego nie znam na pamięć, też muszę grzebnąć za danymi. Mogę jedynie poradzić ogólnie, to co się typowo leje. o ile doprecyzujesz co konkretnie masz za typ (manual, automat, typ tylnego dyfra).

Ogólnie - nie ma żadnej filozofii. Silnik oleje klasy 10W40, najlepiej syntetyki. Skrzynia manualna oleje lepkości 75 lub 80W90, i to samo do wszystkich przekładni (reduktor, dyfry), wyjątek stanowi tylny dyfer z układem LSD (o ile taki masz), wtedy olej też tej klasy lepkości, ale z dodatkami przeciwciernymi (oleje mają oznaczenie LS, LSD lub po prostu opis for limited slip differential). Do automatów po prostu olej typu ATF, to samo do wspomagania.

Współczesne oleje nie różnią się aż tak bardzo między sobą, jeżeli są w w tej samej klasie lepkości i jakości. Problem może stanowić jedynie próba zmieszania (dolewka) w przypadku płynów ATF, nie wszystkie są kompatybilne, ale jak się robi całościową wymianę to problem nie istnieje.

Tu masz szczegułowe dane, takie jak serwisanci:

http://www.hilux4x4.co.za/manual/vigomanual/sds/sds.pdf

adiwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adiwoj » pn lis 14, 2011 9:02 pm

rokfor...jestes wielki i wielkie dzieki tobie...mysle, ze z tym co mi zapodales zajde dalej jak wczesniej...
masz racje, zapomnialem z tego wszystkiego dokladnie wyszczegolnic na czym sie poruszam...a wiec, skrzynia manualna (nie jestem fanem automatikow) i...nie wiem, czy sie teraz dobrze wyslowie...mechanizm roznicowy z blokada...

dzieki jeszcze raz...

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn lis 14, 2011 9:37 pm

W hilach są dwa rodzaje blokad - mechaniczna, sterowana serwosilnikiem elektrycznym, i dla niej przychodzi zwykły olej jak dla otwartego dyfra, oraz układ LSD, czyli nie tyle blokada a mechanizm o zwiększonym tarciu - i ten typ wymaga specjalnego oleju. W przypadku układu LSD na obudowie mostu w pobliżu korka wlewowego oleju jest odpowiednia naklejka (LSD Oil Only)

adiwoj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adiwoj » pn lis 14, 2011 9:51 pm

dzieki tobie jestem teraz madry...dzieki jeszcze raz...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”