Hilux - problem z hamulcami
Moderator: Mroczny
Hilux - problem z hamulcami
witam, mam hiluxa z 2002r 2.5 102KM
Od jakiegoś czasu zaczął mi dziwnie chodzić pedał hamulca, wyglądało jakby hamulce się zapowietrzyły. Pedał wpada do srodka, dopiero za drugim trzecim razem jest twardy ale spada jakby pompa nie trzymała ciśnienia. Spodziewałem się, ze są zapowietrzone więc odpowietrzyłem przy wymianie klocków i szczęk, niestety problem nie ustąpił. Druga myśl pompa, wymieniona i jest to samo, ma ktoś jakies pomysły? Serwo?
Podobny układ hamulcowy jest w LC j90-95 po 96r.
Od jakiegoś czasu zaczął mi dziwnie chodzić pedał hamulca, wyglądało jakby hamulce się zapowietrzyły. Pedał wpada do srodka, dopiero za drugim trzecim razem jest twardy ale spada jakby pompa nie trzymała ciśnienia. Spodziewałem się, ze są zapowietrzone więc odpowietrzyłem przy wymianie klocków i szczęk, niestety problem nie ustąpił. Druga myśl pompa, wymieniona i jest to samo, ma ktoś jakies pomysły? Serwo?
Podobny układ hamulcowy jest w LC j90-95 po 96r.
HILUX 2.5
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Re: Hilux - problem z hamulcami
jeśli z tyłu są bębny to taki objaw oznacza brak szczęk z tyłu, trzeba wymienić szczęki z tyłu i wyregulować oraz sprawdzić czy same bębny nie są już do wymiany
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
regulowane też były.sebaok pisze:odpowietrzyłem przy wymianie klocków i szczęk, niestety problem nie ustąpił.
HILUX 2.5
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
jakie hamulce masz z tyłu?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
a regulacja nie polega na odpowietrzeniu - też z tym walczyłem i skończyło się na wymianie bębnów i szczęk i nawet ręczny się wtedy znalazł
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
wiem, były odpowietrzane i regulowane. Ręczny działa bez zarzutu.
HILUX 2.5
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
to sprawdź czy bęben jeszcze trzyma wymiar do jeśli jest mocno zużyty to taki objaw też występuje, acha po regulacji szczęk bęben ma wchodzić dość ciężko na szczęki, jeśli wsuwa się lekko to trzeba szczęki jeszcze rozszerzyć
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
-
-
Od tego jest układ samoregulacji - o ile działa poprawnie
po zaciągnięciu ręcznego (kilkukrotnym) szczęki nastawiają się same do właściwej pozycji.
A - i do odpowietrzenia też bywa korektor tylnych hamulców - odpowietrza się go jako pierwszy

A - i do odpowietrzenia też bywa korektor tylnych hamulców - odpowietrza się go jako pierwszy

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl