Skrzynia biegów w LJ73

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Maciek Szwajca
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Skrzynia biegów w LJ73

Post autor: Maciek Szwajca » śr kwie 19, 2006 2:53 pm

Witam serdecznie,
Zamierzam zakupić samochód terenowy. Zastanawiam się nad Galendą i Toyotą. Na oku mam LJ73 z 1988 roku. Właściciel mówi o potrzebie regeneracji skrzyni, która działa ale głośno. Jest też problem z cieknącą turbiną. Stąd też moje pytania (jestem laikiem, więc wybaczcie ich ogólność). Ile może kosztować regeneracja skrzyni biegów i turbiny? Gdzie w Wawie najlepiej to zrobić i czy w ogóle wchodzić w taki interes? Auto kosztuje poniżej 20 tys. a jest profesjonalnie przygotowane do jazdy w terenie.
Co robić ?? ?? ??
Dlaczego tak bardzo mi się nie chce skoro tak bardzo mi się chce?

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr kwie 19, 2006 4:30 pm

Problem który masz występuje prawie we wszystkich LJ, które widziałem. U jednych chodzi głośniej, u innych ciszej.

Generalnie rzec biorąc chodzi o sumę luzów wałka reduktora, wałka głównego i szumu łożysk. Jak rozbierzesz skrzynię to zacznie się litania wydatków - spokojnie do 3k złotych z tendencjami pod 4k zł.

U mnie też jest głośna, choć nie aż tak strasznie. I chodzi bdb od 40k km. Ale w końcu pierdutnie. To pewne.

Można trafić używaną skrzynię za 1500zł w niezłym stanie, ale to loteria.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Maciek Szwajca
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maciek Szwajca » śr kwie 19, 2006 8:11 pm

Czyli do ceny zakupu doliczyć od razu 3-4 tysiące, czy też szukać nowej-starej skrzynki?
Ale z drugiej strony skoro mówisz, że wszyscy tak mają, to może jeździć ze stukami? Tylko ile wytryma?
Dlaczego tak bardzo mi się nie chce skoro tak bardzo mi się chce?

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr kwie 19, 2006 8:13 pm

chyba chcesz kupic auto po rudym ?
na forum jak pogrzebierz to jest o tym aucie troche .
on teraz kupil hzj :)22

Awatar użytkownika
rudy

Post autor: rudy » ndz kwie 23, 2006 9:04 pm

po mnie po mnie :wink:
te 3-4 tys to chyba opcja bardzo pesymistyczna :)3 nie jestem w stanie sie obiektywnie wypowiedziec czy faktycznie do takich kwot dochodzi full regeneracja ale jesli tak to zdecydowanie trzeba kupic uzywane skrzynie, jest w Wawrze do kupienia za 1500 zl, przynajmniej niedawno byla,
dodam tylko ze skrzynia dopier zaczela szumiec wiec jeszcze 40 tys przed nia :)21 i moze sie okazac ze to jedno badz dwa lozyska i po sprawie ale poki sie jej nie otworzy to mozna tylko gdybac, w HZJcie mam do zrobienia dokladnie to samo wiec niedlugo bede wiedzial ile kosztuje i co padło :-?
HZJ 73 , Y61

Jak odwieść hołotę od czegoś dowodami, jeśli uwierzyła w to bez dowodów.
F. Nietzsche

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » ndz kwie 23, 2006 9:09 pm

wymienielm 5 lozysk w skrzyni i 2 stozkowe w reduktorze-koszt 1500pln...

nie udalo sie wyleminiowac terkotania na luzie, jest to wkurzajace, ale pojezdzi tka dlugo.

to wp polsze trucku usterka identyko juz od ok 90tysi i hula az milo patrzec :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”