Jaki silnik do hiluxa 1995 rok zamiast 2.4 D?
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Jaki silnik do hiluxa 1995 rok zamiast 2.4 D?
Witam!
Mam pytanie jak w temacie. Mam VW Taro (vel. Toyota hilux) z 1995 roku 2.4 D. Wszystko pięknie - prześwit, podłoga wysoko nad ziemią....ale.....
No właśnie.... piękno kończy się w ciężkim terenie (wysoki mokry śnieg, gęste błoto czy ciągnięcie samochodu Kolegi pod górę) kiedy to brakuje przyspieszenia i mocy.
Zacząłem się zastanawiać nad zmianą silnika. W związku z tym mam prośbę o radę:
-jaki silnik można włożyć do mojego auta i jakie będą konieczne przeróbki ? Nie znam się na tym zupełnie i proszę o rzeczowe wskazówki dotyczące jaki silnik mogę wziąć pod uwagę (benzyna czy diesel), jakie koszty z tym się wiążą i w ogóle ma to sens? Obecny silnik 2.4 D cieszy mnie tylko przy dużych mrozach, gdzie jako jedyny na osiedlu zaskakuje na "dotyk" ale w trakcie jazdy większego "muła" nie widziałem no i spalanie 10-14 l/100 też rewelacją nie grzeszy. Niech pali ale też niech "jedzie". Zmieniłbym samochód na inny ale wysoki pick-up ma dla mnie zalety no i jest "zdrowy" , dlatego pomyślałem o wymianie silnika na inny. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Sylwek.
Mam pytanie jak w temacie. Mam VW Taro (vel. Toyota hilux) z 1995 roku 2.4 D. Wszystko pięknie - prześwit, podłoga wysoko nad ziemią....ale.....
No właśnie.... piękno kończy się w ciężkim terenie (wysoki mokry śnieg, gęste błoto czy ciągnięcie samochodu Kolegi pod górę) kiedy to brakuje przyspieszenia i mocy.
Zacząłem się zastanawiać nad zmianą silnika. W związku z tym mam prośbę o radę:
-jaki silnik można włożyć do mojego auta i jakie będą konieczne przeróbki ? Nie znam się na tym zupełnie i proszę o rzeczowe wskazówki dotyczące jaki silnik mogę wziąć pod uwagę (benzyna czy diesel), jakie koszty z tym się wiążą i w ogóle ma to sens? Obecny silnik 2.4 D cieszy mnie tylko przy dużych mrozach, gdzie jako jedyny na osiedlu zaskakuje na "dotyk" ale w trakcie jazdy większego "muła" nie widziałem no i spalanie 10-14 l/100 też rewelacją nie grzeszy. Niech pali ale też niech "jedzie". Zmieniłbym samochód na inny ale wysoki pick-up ma dla mnie zalety no i jest "zdrowy" , dlatego pomyślałem o wymianie silnika na inny. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Sylwek.
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Re: Jaki silnik do hiluxa 1995 rok zamiast 2.4 D?
2LTII - czyli 2,4 TD
lub 2,8D
a jak bardzo chcesz to możesz tak jak ja wrzucić do taro 3,0V6 - ale do tego to musisz mieć dawcę aby cały osprzęt i elektrykę przełożyć bo inaczej to nie ma sensu
wg mniej finansowo rozsądnie wypada dołożenie turbiny do tego co masz lub założenie silnika z turbiną - wtedy wszytko pasuje i nie wiele trzeb robić alby skończyć taką przekładkę
lub 2,8D
a jak bardzo chcesz to możesz tak jak ja wrzucić do taro 3,0V6 - ale do tego to musisz mieć dawcę aby cały osprzęt i elektrykę przełożyć bo inaczej to nie ma sensu
wg mniej finansowo rozsądnie wypada dołożenie turbiny do tego co masz lub założenie silnika z turbiną - wtedy wszytko pasuje i nie wiele trzeb robić alby skończyć taką przekładkę
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
1JZ-GTE,jestem w stanie załatwić silnik z osprzętem,wiązkę i wszystko co trzeba.
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
1UZ-FE
jak już się bawić w wymianę
z tym spalaniem to coś za dużo mi paliła 8-10 na 32

z tym spalaniem to coś za dużo mi paliła 8-10 na 32
Oszczędne to to nie jest ale jedzie przyzwoicie:
http://www.youtube.com/watch?v=Dfff_6k6 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Vnfc-0Co ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Dfff_6k6 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Vnfc-0Co ... re=related
-
-
JZ jest dosyć ciężko upchać w budzie taro/hila. Robią się sporty ekstremalne z chłodnicą, często userzy rezygnują z visco - co przy szosówce ujdzie, ale terenówka wymaga solidnego chłodzenia przy małych prędkościach.
Do tego nadwozia - rzędowe czwórki, albo widlaste szóstki. To wchodzi ładnie, bez większego rzeźbienia.
Do tego nadwozia - rzędowe czwórki, albo widlaste szóstki. To wchodzi ładnie, bez większego rzeźbienia.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
\rokfor32 pisze:JZ jest dosyć ciężko upchać w budzie taro/hila. Robią się sporty ekstremalne z chłodnicą, często userzy rezygnują z visco - co przy szosówce ujdzie, ale terenówka wymaga solidnego chłodzenia przy małych prędkościach.
Wiem,wiem.Niestety chłodnicę należy wyrzucić przed atrapę lub rzeźba w grodzi

-
-
Niestety ale komora silnikowa toyot LD nie jest przewidziana pod rzędowe szóstki.
Dwa - owszem, taki 2JZ-Fe robi ładnie, ale to typowa sportowa jednostka zestrojona pod lekkie auto. Przy terenówce żeby ja ładnie wykorzystać trza zapodać najkrutsze możliwe przełożenia - śmietnik nie będzie przecie śmigał tak szybko jak supra, a przy tym waży prawie dwa razy tyle.
Dlatemu lepsiejszym pomysłem są standardowe silniki stosowane w 4x4 - raz że charakterystyka dopasowana, dwa, że po prostu nie ma rzeźby z adapterami, łączy się to bolt on ze skrzynkami 4x4.
Trzy - zależy do czego finalnie ma służyć auto. Można zestroić na spokojny dupowóz na 5VZ-FE, albo klekota roboczego na 5L, albo - zapodać zestaw stage5 do 22R-E i bawić się w ściganki na ćwiartkę ...
Dwa - owszem, taki 2JZ-Fe robi ładnie, ale to typowa sportowa jednostka zestrojona pod lekkie auto. Przy terenówce żeby ja ładnie wykorzystać trza zapodać najkrutsze możliwe przełożenia - śmietnik nie będzie przecie śmigał tak szybko jak supra, a przy tym waży prawie dwa razy tyle.
Dlatemu lepsiejszym pomysłem są standardowe silniki stosowane w 4x4 - raz że charakterystyka dopasowana, dwa, że po prostu nie ma rzeźby z adapterami, łączy się to bolt on ze skrzynkami 4x4.
Trzy - zależy do czego finalnie ma służyć auto. Można zestroić na spokojny dupowóz na 5VZ-FE, albo klekota roboczego na 5L, albo - zapodać zestaw stage5 do 22R-E i bawić się w ściganki na ćwiartkę ...

-
-
ps. Do silników linii JZ są adaptery do manualnej R1501F - ale na naszym rynku praktycznie nieosiągalne (w używce, aso zawsze je może ściągnąć ...
). Cena niestety zabija sens projektu.

Drogie Bravo - to co włożyć żeby normalnie jeździło i nie muliło?
A przy tym żeby nie poukręcało wszystkiego po drodze od sprzęgła do opony.
Tak żeby było jak najbardziej seryjnie w sensie że jak coś klęknie na pustyni to nie trzeba będzie dorabiać pół adaptera między skrzynią a blokiem.
A przy tym żeby nie poukręcało wszystkiego po drodze od sprzęgła do opony.
Tak żeby było jak najbardziej seryjnie w sensie że jak coś klęknie na pustyni to nie trzeba będzie dorabiać pół adaptera między skrzynią a blokiem.

FON 666 131 133
Jeździłem kiedyś takim 3,4L 4runnerem w manualu i marzyło mi się żeby mój Hil tak latał 

FON 666 131 133
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
ten 3,4 da sie wrzucić bez problemu tak jak i 3,0 ale tak jak pisałem trzeba całe auto na dawcę albo bardzo kumatego mechanika
a i trzeba wrzucać cały moduł napędowy ze skrzynią i reduktorem żeby było łatwiej
a i trzeba wrzucać cały moduł napędowy ze skrzynią i reduktorem żeby było łatwiej
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
-
-
Już nie przesadzaj - można bez problema zrobić se kombinacje na różnych skrzyniach, a w szczególności na różnych reduktorach. Ale faktycznie orientować się trza trochę ...
Tak naprawdę chcąc w dzisiejszych czasach falnie pomykać po czarnym to zostaje 3.0 d4d lub 3,4 V6 (jest jeszcze opcja na 4,0V6, ale podaż tego silnika u nas jest właściwie zerowa). Oba te silniki łączą się ładnie ze skrzynkami manualnymi R151F (I tu racja, mając taro z G52 trza inną skrzynię), albo automatami A343F. Te skrzynie pozwalają dopiąć największą gamę reduktorów - bo są jeszcze skrzynie nowsze, manualna sześcobiegowa i pięciobiegowy automat - do 3,0d4d i do 4,0 V6, ale do nich na naszym rynku są tylko reduktory z wyjściem na przód po lewej (czyli napęd J12 i nowszych).

Tak naprawdę chcąc w dzisiejszych czasach falnie pomykać po czarnym to zostaje 3.0 d4d lub 3,4 V6 (jest jeszcze opcja na 4,0V6, ale podaż tego silnika u nas jest właściwie zerowa). Oba te silniki łączą się ładnie ze skrzynkami manualnymi R151F (I tu racja, mając taro z G52 trza inną skrzynię), albo automatami A343F. Te skrzynie pozwalają dopiąć największą gamę reduktorów - bo są jeszcze skrzynie nowsze, manualna sześcobiegowa i pięciobiegowy automat - do 3,0d4d i do 4,0 V6, ale do nich na naszym rynku są tylko reduktory z wyjściem na przód po lewej (czyli napęd J12 i nowszych).
5VZ-FE 3,4EFi to byłoby to co kolege interesuje,pali przyzwoicie ,190KM,LPG bez problemu,a jak mocy będzie mało to kompresor TRD można wsadzić w jedno popołudnie.
Mam nawet taki motorek tylko bez głowic
Mam nawet taki motorek tylko bez głowic

Podsumowując:
Z oryginalną skrzynią inne silniki to: 2LT(2,4td) ,3L(2,8d) , 5L(3,0d) + można dokupic robiony dzwon sprzegła pod 1KZ-T (3,0 td) i ten silnik z diesli to najlepsza opcja.
Przekładając skrzynię biegów na R - wszystkie silniki diesla z rodziny L, KZ-T/TE, KD-FTV, PZ a z benzynek to RZ,JZ,UZ,VZ
Z oryginalną skrzynią inne silniki to: 2LT(2,4td) ,3L(2,8d) , 5L(3,0d) + można dokupic robiony dzwon sprzegła pod 1KZ-T (3,0 td) i ten silnik z diesli to najlepsza opcja.
Przekładając skrzynię biegów na R - wszystkie silniki diesla z rodziny L, KZ-T/TE, KD-FTV, PZ a z benzynek to RZ,JZ,UZ,VZ
Patrol LS1 "Czarna Mamba"
-
-
RZ były łączone ze skrzynkami W. Więc do taro Przy zachowaniu ori skrzyni - ale silnik trza kupować wraz z dzwonem sprzęgła.
A do mojej skrzyni co podejdzie bo żeś Rokfor tyle tych symboli tam naciapał że się połapać nie można 

FON 666 131 133
-
-
Też masz skrzynkę W59, jak dobrze pamiętam, więc tak bezproblemowo to 22R, 2RZ, 3RZ, 3L, 5L. Mocniejsze silniki są spinane ze skrzynią R151F - taką skrzynkę możesz pozyskać z 4Runnerów 3,0 TD. Przy benzynowych 3,0 też jest skrzynia R, ale są przesunięte lewarki (ok. 10 cm), i nie wcelują w otwór w podłodze.
Gneralnie - napęd V w stosunku do rzędowego jest przesunięty do przodu o te 10 cm, zarówno w automacie jak i manualu - stąd różne układy shifterów (i dla skrzyni, i dla reduktora), i różne długości wałów napędowych.
Gneralnie - napęd V w stosunku do rzędowego jest przesunięty do przodu o te 10 cm, zarówno w automacie jak i manualu - stąd różne układy shifterów (i dla skrzyni, i dla reduktora), i różne długości wałów napędowych.
Jak bym coś motał to tak żeby jak najmniej przerabiać i zostawić ori skrzynię i wały bo dopiero to wszystko poregenerowałem lub nowe pokupowane.
To co byś radził żeby jak najmniej kombinować a żeby miało więcej niż 90KM i było jak najmniej awaryjne?
Drogie Bravo pomóż
To co byś radził żeby jak najmniej kombinować a żeby miało więcej niż 90KM i było jak najmniej awaryjne?
Drogie Bravo pomóż

FON 666 131 133
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
2,5 d4d 102km
mój zrobił 470t na turbinie i wtryskach fabrycznych i jeszcze hula dopiero teraz padło sprzęgło
pali troszke mniej niż poprzedni 2,4
mocy ma niewiel więcej za to moment obrotwy
skrzynia jest ta sama co w 2,4 (ale niech Rokfor potwierdzi)
mój zrobił 470t na turbinie i wtryskach fabrycznych i jeszcze hula dopiero teraz padło sprzęgło
pali troszke mniej niż poprzedni 2,4
mocy ma niewiel więcej za to moment obrotwy

skrzynia jest ta sama co w 2,4 (ale niech Rokfor potwierdzi)
-
-
Skrzynka jest inna - przy 2KD-FTV jest R151F, przy 2L-T jest W59.
Natomiast cały napęd (2KD-FTV i R151F) - wszystko bolt on, długości wałów są takie same (jak 2L-T i W59). Mowa oczywiście o hilu do '04.
Natomiast cały napęd (2KD-FTV i R151F) - wszystko bolt on, długości wałów są takie same (jak 2L-T i W59). Mowa oczywiście o hilu do '04.
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
racja
flansze wałów przy skrzyni mają też inny rozstaw śrub
flansze wałów przy skrzyni mają też inny rozstaw śrub
-
-
To jest akurat wymienne, frezy i średnice pasują, więc odpowiednia flansza dopasowuje odpowiedni wał. A różnica jest jeżeli przy reduktorze jest podwójny przegub - flansza jest wtedy taka, jak przy pojedynczych przegubach HD.
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
rokfor32 pisze:To jest akurat wymienne, frezy i średnice pasują, więc odpowiednia flansza dopasowuje odpowiedni wał. A różnica jest jeżeli przy reduktorze jest podwójny przegub - flansza jest wtedy taka, jak przy pojedynczych przegubach HD.
Rokfor ja rozumiem, że siedzisz w Toyotach od lat ale zawsze jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy

Rozumiem , że można zastosować wał od 2,4TD do 2,5 D4D przez odpowiednią flanszę
flansze zrobi tokarz czy gdzie tego szukać??
-
-
Zakładając flanszę z reduktora 2,4 TD do reduktora z 2,5 d4d. Wielowypusty reduktorów są identyczne (dla wszystkich reduktorów z łańcuchem), włącznie z reduktorami z J9 i J12, więc po prostu zakłada się odpowiednią flanszę - i tyle.