Zamienniki do Toyot
Moderator: Mroczny
Re: Zamienniki do Toyot
Haha teraz zobaczylem ten post, chcialem napisac zapewne o innych modelach tez bo sa w podobnych cenach i w zestawie jest wszystko. Zmienialem zapewne wtedy gumy w j7 i tak sie rozpedzilem az do resoraka z panhardami 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- jakubmysliwiec
Hej, gdyby ktoś kiedyś chciał kupić lampę pozycyjną (tą z boku, obok drogowej) do hilux a to zwracam uwagę, że prawa w 4wd to lewa w 2wd i na odwrót. Wygląda po wstępnym przymierzeniu, że stosowali ten sam (albo prawie ten sam) model lamp, tylko w jednym kąty idą w dół a w drugi w górę - zamienione miejscami.
W 2wd - http://www.kasmac.com/autoparts/CAR%20B ... 49BODY.gif
w 4wd - http://www.kasmac.com/autoparts/CAR%20B ... 48BODY.gif
wlasnie kupilem prawą do 4wd, nakrzyczałem na pana że przesłał mi lewą i nie rozróżnia stron, a tu fakt, na lampie pisze R a ona jest od 2wd i pasuje na drugą strone...
W 2wd - http://www.kasmac.com/autoparts/CAR%20B ... 49BODY.gif
w 4wd - http://www.kasmac.com/autoparts/CAR%20B ... 48BODY.gif
wlasnie kupilem prawą do 4wd, nakrzyczałem na pana że przesłał mi lewą i nie rozróżnia stron, a tu fakt, na lampie pisze R a ona jest od 2wd i pasuje na drugą strone...
tzn. pasuje czy prawie pasuje? bo z tego co już widze to nie da sie jej przykręcić, a i linia krawędzi niekoniecznie jest taka sama... 

same starocie
- jakubmysliwiec
nie pasuje, ale pasuje. Założyłem lewą lampę z 2wd (20 zł) na prawą stronę. Wystaje, ale po prawej mam z kolei z innego 4wd (chyba starszego) wiec teraz nie pasują mi symetrycznie. tzn da się założyć.

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
Wentylator nadmuchu do Hiluxa 98-02 i LC 90 pasuje od Corolli E 9, E 10, E 11
Rokfor dzieki za sugestie
A może ktos wie od czego szukać osłony przegubu do Hiluxa z 2000r - cena ASO jedyne 370 zł
Rokfor dzieki za sugestie

A może ktos wie od czego szukać osłony przegubu do Hiluxa z 2000r - cena ASO jedyne 370 zł

jeśli chodzi o osłonę to zamiennik na wymiar, nie wiem czy występują dedykowane podpisane "do hiluxa", ja nie znalazłem, tzn. są w katalogach od 4runnera 3.0
w ASO sprzedają albo kompletem dwóch na stronę (zewn. i wewn.) lub tylko na wewnętrzny
w ASO sprzedają albo kompletem dwóch na stronę (zewn. i wewn.) lub tylko na wewnętrzny
same starocie
Dziękuje sprawdzę w tym tygodniuMag69 pisze:Katowice ,ul.Modelarska 7
bierzesz starą sprężynę,jedziesz do nich i prosisz taką samą tylko dłuższą i z grubszego drutu
ja dorabiałem grubszą o 1mm,dłuższa o 5cm i dwa zwoje więcej niż oryginał
standardowe maja wysokość 404mm
koszt 4 lata temu poniżej 300zł

Zestaw naprawczy tylniego mostu Hilux - Taro, konkretnie zestaw na koło: czyli łożysko , uszczelniacze, pierścienie firmy optimal nr kat 982774A,
I tu uwaga. Zakładany w lipcu tego roku, do dzisiaj przebieg 4 tyś km i jest już luz około 0,5 mm na samym łożysku!
Już wymieniłem, ale to jakiś szajs. Ma ktoś podobne doświadzczenia z łożyskami tego producenta?
I tu uwaga. Zakładany w lipcu tego roku, do dzisiaj przebieg 4 tyś km i jest już luz około 0,5 mm na samym łożysku!

Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...
Sprezyny przod grand cherokee v8 przyciete o kilka cm zeby pasowaly w gniazdo i robi sie toyota +2 cale liftu po`taniosci (ze zderzakiem i wyciagarka) 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
Uwaga dotycząca starego tematu - osłony przegubów-
do Runnera z 1964 - zewnętrzne w Intercars po około 30 zł sztuka,
wewnętrzne - większej średnicy (kupiłem w Intercars za małe) - na szybko mogłem zamontować z
Terano.
do Runnera z 1964 - zewnętrzne w Intercars po około 30 zł sztuka,
wewnętrzne - większej średnicy (kupiłem w Intercars za małe) - na szybko mogłem zamontować z
Terano.
Runner był chyba projektowany
jako najlepsze auto na zimę !
Łożysko tylnego mostu - powinno pasować SKF-u za około 60zł.
Runner był chyba projektowany
Amortyzatory do liftu hzj 73.
Na tył pasują oryginalne, tylne od Y60, Y61 (koszt ok. 115 zł ) - lift +2"
Na przód pasują oryginalne tylne od hdj 80 (koszt ok. 150 zł) - lift + 1"
Na tył pasują oryginalne, tylne od Y60, Y61 (koszt ok. 115 zł ) - lift +2"
Na przód pasują oryginalne tylne od hdj 80 (koszt ok. 150 zł) - lift + 1"
witam, szukam korka wlewu paliwa do hiluxa 2.5 d4d 2002r nie zakrecany z gwintem tylko taki lekko przekręcany jak w maluchu
i zamykany na kluczyk. Szukam i szukam, na alledrogo, sklepach i nic, pomoże ktoś?

HILUX 2.5
- jakubmysliwiec
hej witam, muszę wymienić potrzaskaną atrapę hiluxa u mnie 97, 2,4d
kojarzycie czy od jakiś surfów czy 4runnerów pasuje do mojego?
(tu po vinie):
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199703 ... _5351.html
kojarzycie czy od jakiś surfów czy 4runnerów pasuje do mojego?
(tu po vinie):
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199703 ... _5351.html
witam,
poszukuję zamiennika lub jakiegoś innego taniego amortyzatora skrętu do LJ70.
może ktoś coś podpowiedzieć?
pozdro
poszukuję zamiennika lub jakiegoś innego taniego amortyzatora skrętu do LJ70.
może ktoś coś podpowiedzieć?
pozdro
Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

pisane po 23 nie jest pawdziwe

Witam, poszukuje dolnych wahaczy do Hila 2.4 D 97 r. czy ktoś z was orientuje się czy jest szansa dostać jakiś zamiennik? W ASO mają chorą cene chcą jedyne 800 pln/szt. 

-
-
Nie ma zamienników - i się nie łap na chińszczyznę. Jak chcesz taniej - to kup wahacz od anglika 4R z roczników do '97, i wymień tuleje. Ale tuleje też nie mają dobrych (trwałych) zamienników, więc jak zakupisz nowe (tuleje) - cenę będziesz miał niemal taką, jak cały wahacz.
Niestety - ale w tym przypadku tanio oznacza robienie zawiasu co rok, dwa lata najdalej. Oryginał, jak się auta nie katuje na tarkach jak w Maroku - starcza na jakieś 300 tysi przebiegu.
Niestety - ale w tym przypadku tanio oznacza robienie zawiasu co rok, dwa lata najdalej. Oryginał, jak się auta nie katuje na tarkach jak w Maroku - starcza na jakieś 300 tysi przebiegu.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Nie chodziło mi o chińszczyznę bo tego nigdy bym do niczego nie założył a już tym bardziej do samochodu 4x4, chodziło mi o jakiś solidny zamiennik tańszy niż 800 pln. Nic...na razie to nic pilnego bo jeszcze luzów nie mam ale nie mogę ustawić delikatnie rozstawionej geometrii bo mam zapieczone śruby, chcąc je ruszyć uszkodzę tuleje a jak uszkodzę tuleje to będę potrzebował wahaczy bo te obecne zrobiły już 330 tys i dobrze by je wymienić a poza tym faktycznie sama wymiana tulei jest nieopłacalna (mowa o oryginalesach od wujka Toyody).
W swojej LJ7 przed 90' nie było linek hamulca ręcznego-jest szansa na dopasowanie jakiegoś zamiennika?Nie mam nawet starych na wzór do poszukiwań.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
-
-
Nie.
Oryginał - starcza na lata. Dorobienie tego typu linki - to koszt jakichś czterech stów - jest jedna firma w wawie, która ogarnia tą wielkość i system zakuwania - innej nie znalazłem. Połowa ceny z aso - ale słabsze materiały (głównie jakość gum osłonowych). Mam dorobione w ten sposób ( i w takiej cenie) cięgno do blokady mechanicznej mostu - ale na razie projekt świeży, i nigdzie jeszcze nie jeździ, więc nie mam finalnie zdania co do jakości ogólnej.
Poszukaj sensownej używki - czasem idzie jeszcze znaleźć.
Oryginał - starcza na lata. Dorobienie tego typu linki - to koszt jakichś czterech stów - jest jedna firma w wawie, która ogarnia tą wielkość i system zakuwania - innej nie znalazłem. Połowa ceny z aso - ale słabsze materiały (głównie jakość gum osłonowych). Mam dorobione w ten sposób ( i w takiej cenie) cięgno do blokady mechanicznej mostu - ale na razie projekt świeży, i nigdzie jeszcze nie jeździ, więc nie mam finalnie zdania co do jakości ogólnej.
Poszukaj sensownej używki - czasem idzie jeszcze znaleźć.
oryginałcarinus pisze:W swojej LJ7 przed 90' nie było linek hamulca ręcznego-jest szansa na dopasowanie jakiegoś zamiennika?Nie mam nawet starych na wzór do poszukiwań.
46410-60360
jakieś dwa lata temu płaciłem ~ 200 zł

LJ 70
Co moze byc zamiennikiem do "coolera" plynu wspomagania ukladu kierowniczego dla J80
Samurai SAM => FZJ80
-
-
Cokolwiek.
Chłodzenie układu PS idzie na powrocie z przekładni - czyli na zerowym ciśnieniu.
Chłodzenie układu PS idzie na powrocie z przekładni - czyli na zerowym ciśnieniu.
Dzieki
To jeszcze jedno pytanie, slynny head gasket - jest sens stosowania zamiennika czy tylko ori? Oraz czy jest sposob na poznanie czy uszczelka byla wymieniana czy nie?
To jeszcze jedno pytanie, slynny head gasket - jest sens stosowania zamiennika czy tylko ori? Oraz czy jest sposob na poznanie czy uszczelka byla wymieniana czy nie?
Samurai SAM => FZJ80
Nie wiem czy komuś się przyda ale jednak znalazłem w Polsce firmę która sprzedaje zamienniki przednich wahaczy do Hiluxa LN108, ich cena to 450 pln/szt. Sam nie kupiłem ale jak ktoś chce namiar puszczę na pw.rokfor32 pisze:Nie ma zamienników - i się nie łap na chińszczyznę. Jak chcesz taniej - to kup wahacz od anglika 4R z roczników do '97, i wymień tuleje. Ale tuleje też nie mają dobrych (trwałych) zamienników, więc jak zakupisz nowe (tuleje) - cenę będziesz miał niemal taką, jak cały wahacz.