Tacoma a Hilux i inne europejskie - podobieństwa i różnice

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

rokfor32

Re: Tacoma a Hilux i inne europejskie - podobieństwa i różni

Post autor: rokfor32 » pn kwie 15, 2013 7:10 pm

No - skoro dysponujesz aż tak dokładnym info - to chyba można ostrożnie założyć, że wiesz co piszesz ... :)21

Niemniej - to co napisałem wyżej pozostaje aktualne. Przespawanie środka HD do mostu Taco nie jest jakoś specjalnie wyczynowe, a frezy półosi pasują. A jakby taki temat był - to chyba mam w graciarni jakiś środek z mostu HD. Pozostał z produkcji mostu do UZJ40 (znaczy się jednego dobrego z trzech :)21 ) - a że nie mam w zwyczaju pozbywać się na złom takich tajli - to czeka na fajniejsze zastosowanie niż wsad do pieca :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » wt kwie 16, 2013 1:12 pm

KamiL200 pisze:
rokfor32 pisze:Pewny jesteś? Bo z foty nie wygląda na asymetryczny.
Rokforze, ja wiem ,że ty wiesz ,że ja wiem co to za most :wink:
Most ten to jest asymetryczny HD 9.5" z LSD tylko że odwrócony- ma główkę( nie tak jak ori po prawej ) tylko po lewej stronie ze względu ma użycie skrzyni i transferu Sadev które to prowadzą wały po lewej stronie auta :)25
Oglądałem sobie takiego Hila Overdrive na Baja Poland bo Overdrive miał swoje stanowisko serwisowe naprzeciwko naszej bazy rajdowej RMF4RT, nawet szpiegowskie zdjęcia przedniego zawiasu sobie zrobiłem i słówko zamieniłem z JMF :)21
Jednym słowem w Overdrive też nieźle rzeźbią :)21

ja już nie ma siły dalej kombinować - jak frezy przednich półosi podpasują do dyfra od 120 - to zmieniam przód i cały most z tyłu na od 120-tki i koniec.... na razie... ale Rocfor nie wrzucaj tej główki HD do pieca bo nie wiadomo co sie jeszcze wydarzy przez najbliższe parę miesięcy ;)
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt kwie 16, 2013 4:15 pm

Nic nie bój. Aż tyle miejsca mi nie zabiera, żebym sie musiał koniecznie pozbywać.

Poza tym - sam mam plan na silnik lexa do 4runnera lub LC7 - i może być potrzeba użycia mostu HD ... :)21

Awatar użytkownika
KamiL200

Post autor: KamiL200 » wt kwie 16, 2013 5:11 pm

Janusz2000 pisze:Ja już nie ma siły dalej kombinować - zmieniam przód i cały most z tyłu na od 120-tki i koniec.... na razie...
A nie mówiłem od razu żeby brać podwozie ze LC120 jako bazę :wink:
Rozstaw osi jest fajny, mosty OK bez udziwnień typu hamulce bębnowe i ADD...
Patrol LS1 "Czarna Mamba"

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » śr kwie 17, 2013 12:50 pm

KamiL200 pisze:
Janusz2000 pisze:Ja już nie ma siły dalej kombinować - zmieniam przód i cały most z tyłu na od 120-tki i koniec.... na razie...
A nie mówiłem od razu żeby brać podwozie ze LC120 jako bazę :wink:
Rozstaw osi jest fajny, mosty OK bez udziwnień typu hamulce bębnowe i ADD...
to trochę miałes racje :)21 - bo ostatnio sobie zdałem sprawę że na uj tą Tacomę ciągnęliśmy - zanosi sie, że zostanei mi z niej silnik, skrzynia i kawałek ramy :))

wszystko to bym ogarnął sobie z częśći w Polsce ze 120tki, jakims pocieszeniem jest ten kompresor TRD, który luzem jest drogi a fajnie robi - jak jeździłem sobie po asfalcie. Ale jak mi się z jakiego powodu zatrze albo wybuchnie na rajdach to się już załamie zupełnie:)
RaceCars

HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » śr kwie 17, 2013 1:07 pm

Czyli co - nie ma takiego wozidla co by zalozyc klatke tylko i zezdzic?
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » śr kwie 17, 2013 4:25 pm

a znasz takie? bo ja jeszcze takiego nie odkryłem :)

no chyba że na grzyby do lasu albo na ryby, bo tak to można z grubsza wszystkim, nawet klatki nie trzeba zakładać...

a może by tak rzucić te rajdy w cholerę i wrócić do wesołych wycieczek po lesie czymkolwiek - nie ważne czy uazem, czy Niwą, albo jakims starym pick-upem... tak to były czasy :roll: ale wróć - teraz po lesie nie móżna już jeździć... zostają więc rajdy! 8)
RaceCars

HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » pn kwie 22, 2013 11:36 am

rokfor32 pisze:Nic nie bój. Aż tyle miejsca mi nie zabiera, żebym sie musiał koniecznie pozbywać.

Poza tym - sam mam plan na silnik lexa do 4runnera lub LC7 - i może być potrzeba użycia mostu HD ... :)21

A czym się różni most 9,5 HD od mostu 9,5 nie HD - HD ma ociążane półosie? to o to tu chodzi?

od razu zaznaczam że na razie nic nowego nie kombinuje - pytam z ciekawości :)21
RaceCars

HDJ100
Touareg V8

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn kwie 22, 2013 1:47 pm

9,5 to właśnie HD. wersje full lub semi float - to inna bajka.

To rozróżnienie przyjęło się dla modeli J7, gdzie stosowane były przekładnie 9,5 i 8" (nazywane LD), i tak też nazywane były całe auta (czyli modele HD i LD). Dla pozostałych modeli takie rozróżnianie było bez sensu - bo dany model szedł tylko z jednym, określonym typem przekładni - ale zwyczajowa nazwa mostów się przyjęła i została.

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » pn maja 06, 2013 4:28 pm

Zeby coś się działo zapodaje pytanie z innej beczki :)

Kiedy Hilux zmieniał przód podczas licznych wiekszych i mnniejszych face-liftów.

Chodzi mi przede wszystkim o krztałt błotników, maski i lamp - z częściami na alledrogo jest oczywiście totalny chaos w opisach.
Z tego co popatrzyłem w jakimś tekście w necie - to wychodzi mi, że jeden krztałt był do 2011r, potem się zmieniły lampy, błotniki i maska. Tylko co się zmieniło w 2013r - sam grill czy pozostałe elementy po raz kolejny?
RaceCars

HDJ100
Touareg V8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”