Komplet sprzęgła do J6
Moderator: Mroczny
Re: Komplet sprzęgła do J6
U mnie ten efekt jest tylko na ciepłej skrzyni. Czyli raczej nie jest to wina założenia.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
- adas bombowiec
Luz międzyzębny wynikający ze zużycia.
A dlatego pojawia się po założeniu nowego sprzęgła, bo sprężyny są sztywniejsze.
A dlatego pojawia się po założeniu nowego sprzęgła, bo sprężyny są sztywniejsze.
oczywiście - tylko na ciepłej skrzyni, na zimnej jest cacy
adaś ma rację - to luz miedzyzębny skrzyni, żadna wymiana łożysk tego nie zwalczy niestety

adaś ma rację - to luz miedzyzębny skrzyni, żadna wymiana łożysk tego nie zwalczy niestety

robok rzępoli w harapuciu
-
-
Nie zrozumiałem sugestii.Mag69 pisze:Tadek z Opola chętnie się podzieliDarek Elwood pisze:Dzięki kolego,
mimo wszystko stawiam na Aisina.
Teraz muszę znaleźć tylko kogoś, kto podzieli się ze mną rabatem Kylona.
-
-
Zużyte ząbki przekładni ...
Wiele już skrzynek rozebrałem. Nie wiem jak w parchach (acz podejrzewam że technologia podobna zastosowana) ale w toytoyach żadnego powiększonego luzu przy przebiegach rzędu pół miliona nie daje się jeszcze stwierdzić. Nie na zębach - co najwyżej - czasem - na kłach sprzęgieł zapinających niskie biegi. Ale też nie jakiś kosmos, bo przy większym zużyciu po prostu układ zapinania biegów przestaje działać (wywala biegi pod obciążeniem), a i nominalnie luz jest tam dosyć duży.
Exedy osobiście nie stosowałem w swoich wozach, więc się nie wypowiem co do trwałości. Ta marka ma po prostu dosyć dobre opinie. Ja używam w zasadzie tylko aisiny. Czasem robię wyjątki, jak klienta kasa ciśnie - ale tylko do benzyn. Drgania skrętne zdecydowanie mniejsze, i tańsze zamienniki jakoś wytrzymują. W dieslach - moje doświadczenie wskazuje na aisiny wyłącznie.

Wiele już skrzynek rozebrałem. Nie wiem jak w parchach (acz podejrzewam że technologia podobna zastosowana) ale w toytoyach żadnego powiększonego luzu przy przebiegach rzędu pół miliona nie daje się jeszcze stwierdzić. Nie na zębach - co najwyżej - czasem - na kłach sprzęgieł zapinających niskie biegi. Ale też nie jakiś kosmos, bo przy większym zużyciu po prostu układ zapinania biegów przestaje działać (wywala biegi pod obciążeniem), a i nominalnie luz jest tam dosyć duży.
Exedy osobiście nie stosowałem w swoich wozach, więc się nie wypowiem co do trwałości. Ta marka ma po prostu dosyć dobre opinie. Ja używam w zasadzie tylko aisiny. Czasem robię wyjątki, jak klienta kasa ciśnie - ale tylko do benzyn. Drgania skrętne zdecydowanie mniejsze, i tańsze zamienniki jakoś wytrzymują. W dieslach - moje doświadczenie wskazuje na aisiny wyłącznie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Przebieg coś ponad 400 tyś, jedynke pod obciążeniem wyrzuca.
tel. 509700949
W tym zestawie co ci przytoczyłem jest tarcza Aisin (DTX-076) , Xtreme Outback produkuje dociski i w tym przypadku jest 40% wzmocniony w stosunku do OEM.Darek Elwood pisze:A jak jest z dostępnością Aisina poza ASO? Bo te były na pierwszy montaż.
Adrenalina uzależnia
MTM Profi
MTM Profi
-
-
Co powiecie o ofercie japane line?
Sprzęgło do HJ-ta kosztuje...499zł.
Darek Elwood pisze:Co powiecie o ofercie japane line?
te niby japonskie po 500 zeta sa dobre jak uzywasz delikatnie jezdzac po asfaltach..
swego czasu mialo byc tanio wiec kupilem do gr;a brittparta czy jakos tak .. za 550 pln
wytrzymalo poltora tygodnia i jeden wyjazd w teren - nie nadaja sie do tzw. strzelania ze sprzegla

trza bylo znow zrzucic skrzynie i wtedy wjechał komplet Exedy

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
-
-
Pójdę w Aisina lub ten wzmocniony od chłopaków z Kielc.
a valeo polskiej produkcji za 500?
tel. 509700949
Zibi pisze:a valeo polskiej produkcji za 500?
broń Cie boze od Valeo ...

na pierwszy montaż we francuskich autach tez dawane bylo i pierwsze lecialo ..
skrzyn biegow sie troche nazrzucalem i lepiej nie pakowac tanich zestawow takie moje zdanie
wytrzymuja chwile i potem trzeba poprawiac zakladajac lepszy sprzet

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
-
-
Też mam podobne obserwacje na temat Valeo. Podobnie Sahs.
-
-
Valeo zrzuciłem właśnie.
Nie wyglada najgorzej, tym niemniej się ślizga.
Była batalia z luzem poosiowym i mają rozstrzygnąć... Aisin lub Aisin wzmoniony
P.S.
Te za 500zł, to chyba ten zestaw o którym wspomniałem (aczkowliek może w nim być Valeo). Normalnie Valeo w JP kosztuje coś kole 8 stów do 60-tki.
Nie wyglada najgorzej, tym niemniej się ślizga.
Była batalia z luzem poosiowym i mają rozstrzygnąć... Aisin lub Aisin wzmoniony

P.S.
Te za 500zł, to chyba ten zestaw o którym wspomniałem (aczkowliek może w nim być Valeo). Normalnie Valeo w JP kosztuje coś kole 8 stów do 60-tki.
wszystko... kupisz regenerowane jako nowe
lepiej, daj do fachowej regeneracji np.do poznania (robią dużo do sportu )
lepiej, daj do fachowej regeneracji np.do poznania (robią dużo do sportu )
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
-
-
Masz już wyceniony koszt roboty?
Ja bym nie kombinował (no może dla siebie - ale wtedy koszt roboty mam zerowy, a to zmienia perspektywę ....
) - przy koszcie roboty na poziomie pewnie tysia oszczędność nawet pięciu stów - jak sprzęgło ma się szansę rozpaść powiedzmy po pół roku - to nie żadna oszczędność, a strata dwóch tysi (drugi raz robota, i zestaw Aisina).
Ja bym nie kombinował (no może dla siebie - ale wtedy koszt roboty mam zerowy, a to zmienia perspektywę ....

rokfor32 pisze:Masz już wyceniony koszt roboty?
Ja bym nie kombinował (no może dla siebie - ale wtedy koszt roboty mam zerowy, a to zmienia perspektywę ....) - przy koszcie roboty na poziomie pewnie tysia oszczędność nawet pięciu stów - jak sprzęgło ma się szansę rozpaść powiedzmy po pół roku - to nie żadna oszczędność, a strata dwóch tysi (drugi raz robota, i zestaw Aisina).
dobrze to ująłeś ..

zaoszczedzic 500 zeby dolozyc kolejne 1.5 kpln ,, bez sensu
jak to mawiają tanio już było teraz ma być raz a dobrze EOT

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
-
-
Zgadzam się.
Nie wchodzę w żadne kombinacje. Propnowano mi regenerację (jako sposób) ale wolę to, co było dedykowane do tego auta a cena sprzęgła Aisina nie zabija.
W terenie, a zwłaszcza na zadupiu przy zwałce, te kilka setek utonęłoby w łącznych kosztach stawiania ponownie na nogi.
Dzięki za pomoc i linki. W przyszłym tygodniu stawiam Elwooda na nogi. Znaczy rozpoczynam kolejny proces
[cenzura].
Nie wchodzę w żadne kombinacje. Propnowano mi regenerację (jako sposób) ale wolę to, co było dedykowane do tego auta a cena sprzęgła Aisina nie zabija.
W terenie, a zwłaszcza na zadupiu przy zwałce, te kilka setek utonęłoby w łącznych kosztach stawiania ponownie na nogi.
Dzięki za pomoc i linki. W przyszłym tygodniu stawiam Elwooda na nogi. Znaczy rozpoczynam kolejny proces

-
-
Dotarło dzisiaj - wzmocniony Aisin.
Włożę po feriach i zobaczymy, co dalej.
Włożę po feriach i zobaczymy, co dalej.
A tak z ciekawości zapytam dobierałeś sprzęgło Aisina po nr vin? Bo ja miałem taki ciekawy przypadek w moim Hiluxie LN108 że 90% dostępnych kompletów które teoretycznie powinny pasować do mojego Hila po roczniku i silniku 2L nie pasowały...tzn pasowało wszystko poza tarczą więc ostatecznie skończyło się zakupem kompletu Luka i jestem bardzo zadowolony.
-
-
Nie (to Aisin od Dobinsonsów z Kielc). W HJ 60/61 jest ta sama skrzynia, poza chyba tymi modelami z mniejszym dieslem (ale to jakies wcześniactwo było). Tu do specyfikacji wystarczy rocznik i silnik (zapewne).
Na razie leży na półce i czeka na montaż.
Potem z jednym takim (
) zrobimy generalny przegląd wozidła i... na razie boje się myśleć, co dalej.
Na razie leży na półce i czeka na montaż.
Potem z jednym takim (