Przełożenia mostów J7 - różnica BJ a HZJ ?
Moderator: Mroczny
Przełożenia mostów J7 - różnica BJ a HZJ ?
Nie znalazłem. Jaka jest różnica w przełożeniach między BJ a HZJ 73 po 91 roku ? Mogę przełożyć cały most czy są jakieś różnice ?
-
-
Re: Przełożenia mostów J7 - różnica BJ a HZJ ?
Całe OBA - to w ciemno. natomiast w detalach - mogą być różnice.
Nie ma reguły, bo na naszym rynku trafiają się wersje ze wszystkich stron świata. Pisałem Ci na pw o przełożeniach - oprócz tego możesz mieć jeszcze wersje (tylny most) full lub semi float, mogą też być fabryczne blokady.
Nie ma reguły, bo na naszym rynku trafiają się wersje ze wszystkich stron świata. Pisałem Ci na pw o przełożeniach - oprócz tego możesz mieć jeszcze wersje (tylny most) full lub semi float, mogą też być fabryczne blokady.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
chodzi o przedni most... póki co... Auto to hzj 73 91r. Blokady ARB w obu mostach. Według poprzedniego właściciela wszystko gut, po zakupie i rewizji... Ech... mam mosty od BJ 73, i nadzieja w tym, żeby to pogodzić.. Oczywiście zestawy naprawcze, łożyska itd kupiłem, ma być porządnie, bo auto na 35tkach maxissach, i wogóle jak robić to raz a dobrze, ale główki nowej nie kupię... 

-
-
A jakie potrzebujesz przełożenie?
Poszło łożysko na ataku, także zostanie stara główka. Tylko trzeba poczekać na łóżysko. Dzięki za pomoc.
Wyszło na to że BJ 73 z 86r ma większą główkę mostu z przodu niż hzj 73 z 91........ Tą z bj mam w stanie idealnym, a ta z hz podjeżdzona... ale ma blokadę ARB w tej małej główce... nie przełoże jej do dużej... Pozostaje wrzucić 4 tys zł w most na małej głowie, który i tak nie podoła na przestrzeni czasu 35 calowym kołom, a takie są na aucie, albo wyrzucić ARB
.. Super... Toyota Heave Duty z małą główeczką...

-
-
Tak samo jak w J8.
Ja mam J7 LD, na obu ośmoicalowych dyfrach. I maxxisy cc 35". I ani trochę się nie obawiam o trwałość. Ale też i nie jeżdżę tak, jak się jeździ parchem ....
A i przekładnie sa dokładnie ustawione.
Most przedni z 9,5" przekładnią możesz spokojnie zapodać - ale nie bolt on. Adaptacja wymaga paru przeróbek. Ale się da.
Tak przerabiałem auto w ostatnim projekcie - czyli J4. oba mosty sa postawione na sprężynach, oba są HD, i na fabrycznych blokadach. Ale silnik ma 260 kucy ...
Mosty przednie HD współpracowały oryginalnie wyłącznie z resorem.
Ja mam J7 LD, na obu ośmoicalowych dyfrach. I maxxisy cc 35". I ani trochę się nie obawiam o trwałość. Ale też i nie jeżdżę tak, jak się jeździ parchem ....

Most przedni z 9,5" przekładnią możesz spokojnie zapodać - ale nie bolt on. Adaptacja wymaga paru przeróbek. Ale się da.
Tak przerabiałem auto w ostatnim projekcie - czyli J4. oba mosty sa postawione na sprężynach, oba są HD, i na fabrycznych blokadach. Ale silnik ma 260 kucy ...

Mosty przednie HD współpracowały oryginalnie wyłącznie z resorem.
Czyli występowały HZj niby wersja HD na małych główkach seryjnie ? Jako dawce mam zdrowiutkie mosty z BJ 73 i mimo słabszego motoru ma dużą głowę z przodu... przełożyłbym bez mrugnięcia okiem całe mosty (oczywiście zapodając nowe uszczlniacze i łożyska na zwrotnicach) ale... w tej HZJ 73 którą robię jest ARB x 2, i trochę szkoda tych blokad, nie pasują przecież do 9.5 calowych główek. A znowu zamawiać nowe przełożenie, albo nawest same łożyska do dyfra w toyocie, i uszczelniacze do arb-a byłby sens, ale nie w tak małe główki... patowa sytuacja trochę... głupota moim zdaniem poprzedniego właściciela, lub jego doradców że ładował worek kasy w takie mosty... Nie chce mi się już nawet mówić kto.. zacne persony warszawskiego off światka
Auto od dawna właćnie ma maxissach cc 35.

-
-
Aż se zerknąłem do epc.
Faktycznie w HZJ po '90 zapakowali mniejszą przekładnie przednią - ale został resor, i został system drążków przed osią - bez panharda. A to oznacza - że możesz bez problemu zapodać most 9,5". Normalnie, bolt on. No - prawie, bo do wymiany będziesz też miał przedni wał, włącznie z flanszą reduktora (inny rozstaw śrub) - jeżeli chcesz mieć pełne HD.
Silnik 1HZ to dychawiczny osiołek. Nie dziw sie za bardzo, że poszła przekładnia z wersji lekkiej ...
A - i nie napinał bym się jakoś specjalnie na przednia blokadę. Owszem, nie zaszkodzi - ale w praktyce, jak nie jeździsz stricte przeprawowo - to używa się jej raz do roku, albo i rzadziej ...
Faktycznie w HZJ po '90 zapakowali mniejszą przekładnie przednią - ale został resor, i został system drążków przed osią - bez panharda. A to oznacza - że możesz bez problemu zapodać most 9,5". Normalnie, bolt on. No - prawie, bo do wymiany będziesz też miał przedni wał, włącznie z flanszą reduktora (inny rozstaw śrub) - jeżeli chcesz mieć pełne HD.
Silnik 1HZ to dychawiczny osiołek. Nie dziw sie za bardzo, że poszła przekładnia z wersji lekkiej ...

A - i nie napinał bym się jakoś specjalnie na przednia blokadę. Owszem, nie zaszkodzi - ale w praktyce, jak nie jeździsz stricte przeprawowo - to używa się jej raz do roku, albo i rzadziej ...
Trochę się dziwie oznaczeniu HD z taką przekładnią, silnik jest 1HZ, to nie oznacza że mosty mają być słabe, parch czy gela też ma słabe silniki, a mosty mocniejsze. Co do blokad to też nie jestem fanatykiem przedniej, ale trochę szkoda jak już jest.. No chyba że ktoś chce kupić 

Ostatnio zmieniony sob lut 22, 2014 1:11 pm przez Ingrid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Ja jestem zwolennikiem blokad fabrycznych - arb widziałem już kilka razy rozsypane mechanicznie. ori jeszcze nie ...
Szczytem to był kosz arb, z otworkami mocującymi wieniec przeciągniętymi w fasole ...
A most 8" pozwala Ci na bezproblemowy montaż główki z z fabryczna blokadą. Przy 9,5" trzeba do takiego swapu dokupić ekstra półośkę - bo przy 9.5" przesówka blokady jeździ właśnie po wydłużonym frezie półosi. Przy 8" półosie zostają ori, a adaptacja polega na przestawieniu czterech otworków w pochwie, i zrobienia podcięcia na ramie przesuwki.
tak na marginesie - most 8" w J7 to nie jest taka znowu lichota. Ważne - żeby był poprawnie wyregulowany. W moim mój tatusiek był łaskaw załatwić przedni napęd - szarpiąc się na stalówce jak na kinetyku. Szarpiąc do tyłu. Obciązenia były na tyle duże - że eksplodował przegub (dosłownie - rozerwało kielich na drobne kawałki. A nie był to gównolitowy zmiennik). Przekładni natomiast zupełnie nic się nie stało.
Bardziej wrażliwy od samej przekładni jest mechanizm różnicowy - jeżeli jest w wersji dwusatelitowej. Są oczywiście również czterosatelitowe mechanizmy - w wersji otwartej, lub LSD (dla spokoju sumienia można lds tak ustawić - żeby nie spinało wogule).

A most 8" pozwala Ci na bezproblemowy montaż główki z z fabryczna blokadą. Przy 9,5" trzeba do takiego swapu dokupić ekstra półośkę - bo przy 9.5" przesówka blokady jeździ właśnie po wydłużonym frezie półosi. Przy 8" półosie zostają ori, a adaptacja polega na przestawieniu czterech otworków w pochwie, i zrobienia podcięcia na ramie przesuwki.
tak na marginesie - most 8" w J7 to nie jest taka znowu lichota. Ważne - żeby był poprawnie wyregulowany. W moim mój tatusiek był łaskaw załatwić przedni napęd - szarpiąc się na stalówce jak na kinetyku. Szarpiąc do tyłu. Obciązenia były na tyle duże - że eksplodował przegub (dosłownie - rozerwało kielich na drobne kawałki. A nie był to gównolitowy zmiennik). Przekładni natomiast zupełnie nic się nie stało.
Bardziej wrażliwy od samej przekładni jest mechanizm różnicowy - jeżeli jest w wersji dwusatelitowej. Są oczywiście również czterosatelitowe mechanizmy - w wersji otwartej, lub LSD (dla spokoju sumienia można lds tak ustawić - żeby nie spinało wogule).
Dobrze rozumuję że blokady ARB z "małej" główki do "dużej" nie przełożę ?
-
-
Oczywiście że nie. ARB to po prostu cały kosz satelitów - z mechanizmem blokującym.
Jak to auto trafiło do Polski to HZJ-otów było jak na lekarstwo (chyba 2006 lub 2007). Podobnie z częściami. Wtedy to było coś. Nieliczni mogli cieszyć się takim autem. Ostatni raz było u nas na watsztacie z 5-6 lat temu chyba. Jeszcze na Szczęsnej. Zatem od tamtej pory mogło się wiele zmienić zwłaszcza, że gdzieś przeszło odbudowę z wykorzystaniem BJ-ota na części. Teraz i części multum do zmian i przekładek, a HZJ otów jak mrówków głównie w tragicznym stanie. Stojące auto sypie się najbardziej
Nie ma się co oszukiwać że Toyota zawsze będzie droga w stawianiu na nogi.

Nie ma się co oszukiwać że Toyota zawsze będzie droga w stawianiu na nogi.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
Stawia to się pomniki.. 

Coś w tym jest 

Kylon