KDJ90 gasnie pod górkę.
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
KDJ90 gasnie pod górkę.
Temat dotyczy Land Cruiser KDJ90. 3.0 D4D 163km. 2001r. Manulna skrzynia biegów
Ponoć znany temat w toyotach, ale jednoznacznej odpowiedzi po przejrzeniu wszystkich stron na forum4x4 nie znalazłem.
Podczas wjazdu na stromy podjazd silnik nagle gaśnie. Po stoczeniu auta nie ma problemu z ponownym uruchomieniem. Nie zaobserwowałem aby jakaś kontrolka zapalała się.
Proszę o wskazówki w ustaleniu problemu.
Ponoć znany temat w toyotach, ale jednoznacznej odpowiedzi po przejrzeniu wszystkich stron na forum4x4 nie znalazłem.
Podczas wjazdu na stromy podjazd silnik nagle gaśnie. Po stoczeniu auta nie ma problemu z ponownym uruchomieniem. Nie zaobserwowałem aby jakaś kontrolka zapalała się.
Proszę o wskazówki w ustaleniu problemu.
Re: KDJ90 gasnie pod górkę.
Braki w zbiorniku paliwa, luźny lub naderwany kabel masy....itp. 

bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!
-
- jestem tu nowy...
Braki w zbiorniku??? Jeśli chodzi o stan paliwa to raczej nie o to chodzi, bo nawet przy pełnym zbiorniku problem pojawia się
Pogodziłbym sie z faktem,ze nie jeżdzimy pod górkę 
A tak poważnie:słabo Ci paliwo ciągnie.

A tak poważnie:słabo Ci paliwo ciągnie.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
vandall1 dzieki za odpowiedz. W chwili wolnego czasu podciągam rękawy i biore się za wyciąganie pompy ze zbiornika. Może tam coś dojrzę
-
- jestem tu nowy...
A KDJ ma pompę w zbiorniku? upewnij się zanim to rozbebeszysz. Tam (chyba)jest tylko pływak, osobno czujnik rezerwy i ssak z siateczką. Ja to się nie znam na mechanice, ale rok temu do kzj`a wstawiałem bak od kdj`a. I wyciągałem ze zbiornika to co napisałem.szwagier81 pisze:vandall1 dzieki za odpowiedz. W chwili wolnego czasu podciągam rękawy i biore się za wyciąganie pompy ze zbiornika. Może tam coś dojrzę
-
- jestem tu nowy...
tez gdzieś obilo mi się ze KDJ nie ma pompki w zbiorniku.
Tylko z tym ze silnik to konstrukcja common rail i wydawało mi się ze każdy taki układ opiera się na pompie niskiego i pompie wysokiego ciśnienia.
Pompa niskiego ciśnienia zazwyczaj w zbiorniku paliwa, a pompa wysokiego tro ta co jest napedzana paskiem klinowym
Tylko z tym ze silnik to konstrukcja common rail i wydawało mi się ze każdy taki układ opiera się na pompie niskiego i pompie wysokiego ciśnienia.
Pompa niskiego ciśnienia zazwyczaj w zbiorniku paliwa, a pompa wysokiego tro ta co jest napedzana paskiem klinowym
A moze wlasnie przez brak pompki wstepnej CR nie ma sily zassac? I moze naprawa powinna polegac na dolozeniu tej pompki? Mozna by podniesc auto na podnosniku warsztatowym i ssac z jakiegos zbiorniczka co jest metr nizej.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
I rozwiązałeś problem? Może kilka rad dla potomnych.

Był Samurai 95 jest Pajero 95-2,8
-
-
Rada jest prosta: sprawny system paliwowy
Nieskorodowany zbiornik od środka, więc i niezapchane sitko odsysające (a oczko tam jest drobniutkie), Plusz nieskorodowane - więc i szczelne - rurki paliwowe. No i szczelny, drożny, i dobrej jakości (ma to znaczenie) filtr paliwa. Oczywista - pompa CR, i jej wstępna część, tez musi być sprawna
I - tyle.
Pompka w zbiornik ma sens, i sie takie rozwiązanie stosuje - ale jak się dźwiga moc i moment z tego silnika. Tak od 250 kucy, i 500 Nm (przy tym silniku), pompka dodatkowa jest już wskazana.
Ale dla normalnych warunków jazdy - sprawny układ, i w zupełności wystarcza.

I - tyle.
Pompka w zbiornik ma sens, i sie takie rozwiązanie stosuje - ale jak się dźwiga moc i moment z tego silnika. Tak od 250 kucy, i 500 Nm (przy tym silniku), pompka dodatkowa jest już wskazana.
Ale dla normalnych warunków jazdy - sprawny układ, i w zupełności wystarcza.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
No rokfor32 na Ciebie zawsze można liczyć. Szkoda tylko, że większość wątków zawsze nie ma zakończenia co powoduje puste merytorycznie tematy.
Pozdrawiam
Gobio
Pozdrawiam
Gobio

Był Samurai 95 jest Pajero 95-2,8