Land Cruiser czy 4 runner
Moderator: Mroczny
Land Cruiser czy 4 runner
Pytanie do kolegów z doświadczeniem. Szukam auta do długich wypraw w dwie osoby na: szutry, dziurawy asfalt i kamieniste bezdroża. Żadnego topienia w błocie. Raczej topienie we wszechogarniającym kurzu.
Zdecydowałem się na Toyotę, ze względu na przeważające pozytywne opinie w stosunku do innych marek. Kampera próbowałem. Rok pracowałem z teściem nad przywróceniem do życia i przystosowaniem pełnoletniego kampera na długa podróż po Skandynawii. (relacja na mojej stronie
http://www.marekpauli.com). Kamper to jednak wielka kolumbryna i nie wyobrażam sobie jazdy nim po szutrach Mongolii, odpadłyby chyba wszystkie szafki w środku. Obecnie jeżdżę Dusterem 2.
Piszę ponieważ mam kilka dylematów, które wy doświadczeni użytkownicy tych samochodów dawno już rozwiązaliście.
Wytypowałem 2 modele:
4-Runner
Rok produkcji np: 2001
Przebieg około 200 000 km
Pojemność skokowa 3 378 cm3
Moc 186 KM
Rodzaj paliwa Benzyna
Skrzynia biegów Automatyczna hydrauliczna (klasyczna)
Napęd 4x4 (dołączany ręcznie)
Land Cruiser FZJ80 lub wersja lexus lx450
Wersja II (1989-1997)
Rok produkcji np: 1997
Przebieg około 300 000 km
Pojemność skokowa 4 500 cm3
Moc 205 KM
Rodzaj paliwa Benzyna
Napęd 4x4 (stały)
Dlaczego takie modele: Budżet około 30 tys, auta wystarczająco duże żeby w środku zrobić wygodne łóżko dla dwóch osób i zamontować wiele dodatków umilających podróż w mało komfortowych dla żony warunkach.
Pytanie: Czy warto się pakować w auto z dużą benzyną z pochodzenia USA lub Kanady? Koszty spalania kilkunastu litrów na 100km będzie musiało być złagodzone instalacją gazową. Czy do tych silników 3.4 i 4.5 benzyna można i warto instalować gaz? W republikach post sowieckich ceny benzyny są znacznie niższe, ale traktowałbym to auto do jazdy na co dzień.
Jeśli duża benzyna z 4 biegowym automatem według was nie ma sensu i błędnie zakładam rodzaj silnika to słucham podpowiedzi i konstruktywnej krytyki.
Wyczytałem sporo dobrych informacji o tych modelach zwłaszcza o ich względnie małej awaryjności. Jestem z Trójmiasta, może ktoś też tutaj pochodzi z tych okolic i wie, gdzie przygotować auto do bardzo dobrego stanu, jaki znacie zaufany warsztat w Trójmieście, który zna się na rzeczy i nie ździera?
Zdecydowałem się na Toyotę, ze względu na przeważające pozytywne opinie w stosunku do innych marek. Kampera próbowałem. Rok pracowałem z teściem nad przywróceniem do życia i przystosowaniem pełnoletniego kampera na długa podróż po Skandynawii. (relacja na mojej stronie
http://www.marekpauli.com). Kamper to jednak wielka kolumbryna i nie wyobrażam sobie jazdy nim po szutrach Mongolii, odpadłyby chyba wszystkie szafki w środku. Obecnie jeżdżę Dusterem 2.
Piszę ponieważ mam kilka dylematów, które wy doświadczeni użytkownicy tych samochodów dawno już rozwiązaliście.
Wytypowałem 2 modele:
4-Runner
Rok produkcji np: 2001
Przebieg około 200 000 km
Pojemność skokowa 3 378 cm3
Moc 186 KM
Rodzaj paliwa Benzyna
Napęd 4x4 (dołączany ręcznie)
Land Cruiser FZJ80 lub wersja lexus lx450
Wersja II (1989-1997)
Rok produkcji np: 1997
Przebieg około 300 000 km
Pojemność skokowa 4 500 cm3
Moc 205 KM
Rodzaj paliwa Benzyna
Napęd 4x4 (stały)
Dlaczego takie modele: Budżet około 30 tys, auta wystarczająco duże żeby w środku zrobić wygodne łóżko dla dwóch osób i zamontować wiele dodatków umilających podróż w mało komfortowych dla żony warunkach.
Pytanie: Czy warto się pakować w auto z dużą benzyną z pochodzenia USA lub Kanady? Koszty spalania kilkunastu litrów na 100km będzie musiało być złagodzone instalacją gazową. Czy do tych silników 3.4 i 4.5 benzyna można i warto instalować gaz? W republikach post sowieckich ceny benzyny są znacznie niższe, ale traktowałbym to auto do jazdy na co dzień.
Jeśli duża benzyna z 4 biegowym automatem według was nie ma sensu i błędnie zakładam rodzaj silnika to słucham podpowiedzi i konstruktywnej krytyki.
Wyczytałem sporo dobrych informacji o tych modelach zwłaszcza o ich względnie małej awaryjności. Jestem z Trójmiasta, może ktoś też tutaj pochodzi z tych okolic i wie, gdzie przygotować auto do bardzo dobrego stanu, jaki znacie zaufany warsztat w Trójmieście, który zna się na rzeczy i nie ździera?
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Re: Land Cruiser czy 4 runner
Oba auta ok. Silniki bez protestu znoszą cyklon-B, tyle, że oba dość spore spożycie mają. 4runnera kupisz w zakładany budżecie, natomiast 80tkę ... dużo szczęścia życzę.
No i jeszcze coś na pakiet startowy wypadało by przeznaczyć.
No i jeszcze coś na pakiet startowy wypadało by przeznaczyć.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Czy lepszy nie bylby jakis bardziej popularny samochod?
Czy na stepach lepiej nie sprawdzi sie bus?
Moze maly kamper 4x4?
Jest Delica na rynku dopieszczona na maxa w tym budzecie.
Czy na stepach lepiej nie sprawdzi sie bus?
Moze maly kamper 4x4?
Jest Delica na rynku dopieszczona na maxa w tym budzecie.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
nietypy się nie sprawdzają..
miliony much nie mogą się mylić
miliony much nie mogą się mylić

Ale mowisz do mnie o tej Delice? No moze i tak, ale 80-tka i 4R to tez nie opel astra.
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-la ... z42JB.html
Mocno weź pod uwagę to auto. Właściciel znany, autem sam troszkę jeździłem. Masz co prawda dizla, ale popularnego. Nie targuj się za mocno.
Mocno weź pod uwagę to auto. Właściciel znany, autem sam troszkę jeździłem. Masz co prawda dizla, ale popularnego. Nie targuj się za mocno.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
nie kupisz ani 80 ani 4runnera w benzynie w tym budżecie
benzyna na trasę fajna ale w tereni juz mocno pali i wtedy jednak diesle bardziej wydaje sie ekonomiczny
ale nadal 80 w dieslu w tym budżecie w stanie nadającym sie do dłuższej jazdy nie znajdziesz
przemyśl zakup landcruiser 95 - pojawiło się kilka szt na rynku w budżecie i stanie dobrym
benzyna na trasę fajna ale w tereni juz mocno pali i wtedy jednak diesle bardziej wydaje sie ekonomiczny
ale nadal 80 w dieslu w tym budżecie w stanie nadającym sie do dłuższej jazdy nie znajdziesz
przemyśl zakup landcruiser 95 - pojawiło się kilka szt na rynku w budżecie i stanie dobrym
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
włąsnie o kubu j95 myślałem
na tlc jest też jeszcze jedna ale za 37tys
na tlc jest też jeszcze jedna ale za 37tys
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
To ta z Mamutow(?)PiRoman pisze: ↑pt wrz 01, 2017 7:54 pmhttps://www.otomoto.pl/oferta/toyota-la ... z42JB.html
To auto jest prawdopodobnie we wzorowej kondycji.
https://www.olx.pl/oferta/mitsubishi-pa ... myP6M.html
fakt auto zacne i zadbane a stan bardzo dobryPiRoman pisze: ↑pt wrz 01, 2017 7:54 pmhttps://www.otomoto.pl/oferta/toyota-la ... z42JB.html
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Dzięki za podpowiedzi
A właściciel ma pierdolca na punkcie aut. Gdyby nie kilka innych spraw to sam bym to od Kuby kupił. Nawet byłbym skłonny się zapożyczyć a kontoklucz13 pisze: ↑pt wrz 01, 2017 8:36 pmfakt auto zacne i zadbane a stan bardzo dobryPiRoman pisze: ↑pt wrz 01, 2017 7:54 pmhttps://www.otomoto.pl/oferta/toyota-la ... z42JB.html
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ja bym od Kuby nie kupił, religia mi nie pozwala... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
No zupełnie wóz nie dla Ciebie. I sprzedawca nie w Twoim typie.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
-
-
Ja bym jednak nie inwestował w J9, jeżeli ma robić trasy na wschód. Lokalnie o ten nieszczęsny przedni zawias można zadbać, ale na dalekich wyprawach auto ma sie po prostu nie sypać, a nie być traktowane jak jajko.
Była fajna TRJ120, ale juz znalazła nowego właściciela. Bo taki kierunek bym obrał - J12(w benie), lub 4R mk4.
A jeszcze lepiej space gear/ delica. Jako minicamper - nie ma nic lepszego
Była fajna TRJ120, ale juz znalazła nowego właściciela. Bo taki kierunek bym obrał - J12(w benie), lub 4R mk4.
A jeszcze lepiej space gear/ delica. Jako minicamper - nie ma nic lepszego

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Misiu ale nie za 30 tys
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
demonizujesz ten przód...
raz na kilkadziesiąt tys trzeba garść fantów podmienić. Można pod siedzeniem wozić cały set.. to nie głowica w parchu, nie sypie się od ładnej pogody bez ostrzeżenia..
natomiast reszta wozu rekompensuje. Kluczowe jest kupić auto a nie szrot
raz na kilkadziesiąt tys trzeba garść fantów podmienić. Można pod siedzeniem wozić cały set.. to nie głowica w parchu, nie sypie się od ładnej pogody bez ostrzeżenia..
natomiast reszta wozu rekompensuje. Kluczowe jest kupić auto a nie szrot
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
znajdz zdrowa 60 za 30 tys to biore nawet dwie
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Delica to syf potężny. Ogladałem 4 sztuki - wszystkie tak pożarte, że ledwo sie kupy trzymały. Połowa części NIE PASUJE z Pajero.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Tak, ale na wschodzie delica jest bardzo popularna, zwłaszcza w V6 benzynie. Co do reszty typów - brałbym zadbane lc90 lub Pajero z niezgnitą ramą.
Swoją drogą Mroczny jeszcze dwa-trzy lata tu bronił koncepcji sztywnego mostu z przodu jak polityki multi multi
Swoją drogą Mroczny jeszcze dwa-trzy lata tu bronił koncepcji sztywnego mostu z przodu jak polityki multi multi

Wyrósł już z tego
Nie przypadkiem Delika wysrała się Franckowi w Kirgistanie ?
Nie przypadkiem Delika wysrała się Franckowi w Kirgistanie ?
upraszczaszMisiek Bielsko pisze: ↑sob wrz 02, 2017 9:29 amTak, ale na wschodzie delica jest bardzo popularna, zwłaszcza w V6 benzynie. Co do reszty typów - brałbym zadbane lc90 lub Pajero z niezgnitą ramą.
Swoją drogą Mroczny jeszcze dwa-trzy lata tu bronił koncepcji sztywnego mostu z przodu jak polityki multi multi![]()
uważałem i uważam, ze auto wyprawowe dostaje bardziej w dupę i wymaga lepszej bazy niż popierdółka do lokalnych "niedzielnych upalań". I dlatego sztywne mosty są fajne. Ale z braku sensownych aut ze sztywnym mostem wolę już niezależny przód w trwałej tujocie.. jest to jakiś kompromis ale jeszcze w miarę sensowny.. bo dostajemy fajne i szybkie auto, znane wszędzie, trwałe itd.
Drugim typem jest d2 ale przegrywa bo muł bagienny
natomiast w lokalnych popierdółkach to zupełnie bez znaczenia. A nawet niezależny zawias lepszy bo daje więcej prześwitu...
Powiem Wam, że patrząc na wygląd i ogólne walory najbardziej podoba mi się ten model:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-4- ... z2HJD.html
Pytanie czy instalacja podejdzie i czy na wyprawach w lekkim terenie nie będzie palił jak smok.
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-4- ... z2HJD.html
Pytanie czy instalacja podejdzie i czy na wyprawach w lekkim terenie nie będzie palił jak smok.
-
-
To jest 4runner mk3. Realne spalanie lpg w automacie to około 18L/100
Mroku - nie demonizuję. Ty masz udany egzemplarz, i wiesz jak się z nim obchodzić. Ale statystycznie przedni napęd (plus zawias i układ kierowania) to kicha jest. Co chwile mam zapytania o jakieś podzespoły do tego - i kicha jest, używki sensowne sie pokończyły, a nowe kosztują kosmos.
Największą porażką tego modelu jest konstrukcja dolnego sworznia zwrotnicy. I nie chodzi nawet o to, że szybko się sypie - ale że odpada bez ostrzeżenia. Odpada praktycznie całe koło - to nie sa graty, które se wrzucisz pod siedzenie. Już nie mówiąc o tym, że jest to cholernie niebezpieczna sytuacja.
Powyższe dotyczy również 4runnera mk3 - bo to bliźniacza konstrukcja do j9.
Natomiast niezależny zawias J12 (i młodszych), oraz hila - to zupełnie inna bajka. Nawet jak się tam elementy będą telepać jak psu jaja - to i tak nic się nie rozpadnie, i można awaryjnie jechać.
Dla dwóch osób szukał bym właśnie hila, w wersji 1,5cab. W środku sensownie duży, żeby podręczne bambetle się mieściły - natomiast tył zaadoptować jako minicamper. To auto ma prawie 2 metry długa pakę, plus dostępne bez problemu nadbudówki. Do wypraw liczonych na kilka/kilkanaście tygodni w odludzia jest to znacznie praktyczniejsza opcja, niż wewnątrz kabiny. Jak kogoś męczy elektronika sterująca silnikiem d4d - to jest już "przetarta ścieżka" wykastrowania tego systemu, i zapodania zwykłej rotacyjnej pompy.
Mroku - nie demonizuję. Ty masz udany egzemplarz, i wiesz jak się z nim obchodzić. Ale statystycznie przedni napęd (plus zawias i układ kierowania) to kicha jest. Co chwile mam zapytania o jakieś podzespoły do tego - i kicha jest, używki sensowne sie pokończyły, a nowe kosztują kosmos.
Największą porażką tego modelu jest konstrukcja dolnego sworznia zwrotnicy. I nie chodzi nawet o to, że szybko się sypie - ale że odpada bez ostrzeżenia. Odpada praktycznie całe koło - to nie sa graty, które se wrzucisz pod siedzenie. Już nie mówiąc o tym, że jest to cholernie niebezpieczna sytuacja.
Powyższe dotyczy również 4runnera mk3 - bo to bliźniacza konstrukcja do j9.
Natomiast niezależny zawias J12 (i młodszych), oraz hila - to zupełnie inna bajka. Nawet jak się tam elementy będą telepać jak psu jaja - to i tak nic się nie rozpadnie, i można awaryjnie jechać.
Dla dwóch osób szukał bym właśnie hila, w wersji 1,5cab. W środku sensownie duży, żeby podręczne bambetle się mieściły - natomiast tył zaadoptować jako minicamper. To auto ma prawie 2 metry długa pakę, plus dostępne bez problemu nadbudówki. Do wypraw liczonych na kilka/kilkanaście tygodni w odludzia jest to znacznie praktyczniejsza opcja, niż wewnątrz kabiny. Jak kogoś męczy elektronika sterująca silnikiem d4d - to jest już "przetarta ścieżka" wykastrowania tego systemu, i zapodania zwykłej rotacyjnej pompy.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl