Wibrujące-drgające lusterko w J8

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Zachary

Wibrujące-drgające lusterko w J8

Post autor: Zachary » pt lut 09, 2007 8:39 am

Czy ktoś się uporał z problemem drgającego lusterka w HDJ80? Wnerwia mnie to okropnie. Znalazłem ten problem ale...

Po pierwsze nie wiem, co to jest "black RTV silicone"/to chyba jakiś czarny poliuretan czy cóś :-?/ a po drugie to boje się, że zastosowanie się do tego przepisu zakończy się wklejeniem wkładu lusterka na stałe, co pozbawi mnie możliwości elektrycznej regulacji.

Aaaa i jeszcze jedno. Czy tam jest rzeczywiście jakaś śruba regulacyjna od spodu/bo nie zaglądałem/?
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

Awatar użytkownika
LX450

Post autor: LX450 » pt lut 09, 2007 11:17 am

Ten RTV silicone to po prostu silikon motoryzacyjny (a co? myśleliście, że radio i telewizja...), czyli taki jaki się kupuje w sklepach samochodowych. Często w kolorze czarnym lub pomarańczowym. Chociaż ten pomarańczowy ma nazwę FIPG i uszczelnia się nim miski, dyfry i skrzynie...

A która część lusterka Ci drga? Cała obudowa czy tylko sam wkład/szkiełko?

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pt lut 09, 2007 4:49 pm

LX450 pisze:Ten RTV silicone to po prostu silikon motoryzacyjny (a co? myśleliście, że radio i telewizja...), czyli taki jaki się kupuje w sklepach samochodowych. Często w kolorze czarnym lub pomarańczowym. Chociaż ten pomarańczowy ma nazwę FIPG i uszczelnia się nim miski, dyfry i skrzynie...

A która część lusterka Ci drga? Cała obudowa czy tylko sam wkład/szkiełko?
Wkład - szkło.
Odnalazłem opisaną w linku dziurkę na spodzie lusterka, w któej siedzi pewnie jakaś śruba regulacyjna. Pójdę póki co tym tropem.

Awatar użytkownika
wnekulec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wnekulec » pt lut 09, 2007 11:04 pm

WITAM U MNIE W HDJ TEZ DRGA PRAWE SZKLO JAK SIE UPORASZ TO DAJ ZNAC POZDRO

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt lut 09, 2007 11:19 pm

przez ten temat dzisiaj jak idiota przez cala droge wpatrywalem sie w lusterko , zamiast patrzec na droge :)21 :wink:

Awatar użytkownika
Warchlaczek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Warchlaczek » pt lut 09, 2007 11:23 pm

Zachary pisze:Wkład - szkło.
Odnalazłem opisaną w linku dziurkę na spodzie lusterka, w któej siedzi pewnie jakaś śruba regulacyjna. Pójdę póki co tym tropem.
Miałem to samo w Pajero. Od spodu lusterka masz dziurkę... Wsadzasz tam śrubokręt (krzyżaka), szukasz śruby (może potrwać kilka minut :wink: ) i dociągasz ją. Powinno być ok.
krótkie Pajero 2,5TDi 95r
31x10,5x15'' AT
Nowiutkie L200 2,5TDi 160KM

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pt lut 09, 2007 11:34 pm

Drako pisze:przez ten temat dzisiaj jak idiota przez cala droge wpatrywalem sie w lusterko , zamiast patrzec na droge :)21 :wink:
:lol: :lol: :lol:
I co, drga Ci też?

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt lut 09, 2007 11:36 pm

drgala mi tylko noga , po tym jak malo nie wpakowalem sie w jakies auto.
:)21

Bullitt

Post autor: Bullitt » sob lut 10, 2007 11:07 am

Ja nie mam żadnej srubki.

Opowiem wam taką chyba anegdotyczną historię. Jechałem jakims tam amerykańskim autem, padal desz, hamuję przed rondem i chcę zmienić pas na prawy, zerkam w prawe lusterko i w tym momencie szkło lustra jak ze spręzynki odksakuje od obudowy i krótkim lotem przykleja się do zewnętrznej części szyby (mokrej). Zdębiałem. Zatrzymałem się, obejrzałem wszystko i wyszło na to, ze szybka jest na wcisk. Posmarowałem klejem , (chyba kropelką) wcisnąłem spowrotem i więcej nie było kłopotu....

Swoją drogą miałem fart- takiego lusterka w tamtych czasach- 95 rok nie za bardzo mozna było dostac a o dorabianiu szkieł nikt jeszcze nie słyszał.

Hehe.

Drako- spróbuj wyciągnąc szkło i normalnie je wkleić. Pewnie masz uszkodzony ząbek wcisku...

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob lut 10, 2007 1:00 pm

Bullitt pisze:...Drako- spróbuj wyciągnąc szkło i normalnie je wkleić. Pewnie masz uszkodzony ząbek wcisku...

Nie, nie, nie. Raz tak zrobiłem i była mega kaszana. Jeśli kiedykolwiek po uderzeniu wkład ulegnie rozbiciu/szkło/ to może się skończyć na kupnie całego lusterka. Uchwyt wkładu bowiem po takiej operacji jest prawie nie usuwalny. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Są firmy, które takie "ząbki" dorabiają. W stolicy chyba na Łuckiej/może Łódzkiej :roll: / jest taka firma. Spawa plastiki i mówiono mi, że z takim problemem tam się można udać.

ps. to dziwne, co piszesz o lusterkach w Twoim aucie. na spodzie/od dołu/ lusterka powinny być dziury a w nich śruby regulacyjne.

Awatar użytkownika
buldog80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: buldog80 » ndz lut 11, 2007 3:18 pm

U mnie w j80 też drży (lewe) lusterko. Od spodu nie ma żadnej śrubki regulacyjnej tylko śrubka po której odkręceniu można wyciągnąć wkład. Ja mam połamane 2 ząbki (jak się nie myle to są 4) ale dodatkowo trzyma to lustro jeszcze wspomniana śrubka. Pogodziłem się z tym (wątpie by ktoś dorabiał tak skomplikowany i mały kawałek plstyku).
Droga jest celem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”