TOYKI z ogłoszeń -byłem, widziałem...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pt kwie 13, 2007 5:45 am

Kłosik pisze:http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2444785

Malowana cała, stan techniczny faktycznie tylko dobry :)3
silnik klepie jak sieczkarnia tapicerka zniszczona ...
Cóż dodaj cóż ująć... :wink:
Tapicerka zniszczona? Po 132k km? :)21
Czy chodzi o np. dziury po papierosach itp.?
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

Awatar użytkownika
Kłosik

Kontaktowanie:

Post autor: Kłosik » pt kwie 13, 2007 9:18 am

Nie po papierosach...ktoś pewnie nią pustaki woził na budowe w tylnej części :)
Tia 132 tyś....i książka serwisowa.... ostatni przeglad w 2005 roku w styczniu przy 130 tyś km... stała dwa lata pod prześcieradłem czy co??
Opony łyse jak kolano...nie będe się rozspisywał..
gg 8726748

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pt kwie 13, 2007 11:23 am

Kłosik pisze:Nie po papierosach...ktoś pewnie nią pustaki woził na budowe w tylnej części :)
Tia 132 tyś....i książka serwisowa.... ostatni przeglad w 2005 roku w styczniu przy 130 tyś km... stała dwa lata pod prześcieradłem czy co??
Opony łyse jak kolano...nie będe się rozspisywał..
No dawaj, dawaj. Rozpisuj się.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pt kwie 13, 2007 3:53 pm

Kłosiku, opony łyse jeszcze nie świadczą o przebiegu auta ( o swoim jak najbardziej), jak byś miał dwa skrajne komplety, to które założyłbyś na sprzedaż :)
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pt kwie 13, 2007 6:09 pm

Elwood pisze:Kłosiku, opony łyse jeszcze nie świadczą o przebiegu auta ( o swoim jak najbardziej), jak byś miał dwa skrajne komplety, to które założyłbyś na sprzedaż :)
Ja osobiście, gdybym chciał sprzedać założyłbym te lepsze. Bo to zawsze robi lepsze wrażenie.

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pt kwie 13, 2007 6:29 pm

A ja bym je zaproponował za dopłatą
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
Kłosik

Kontaktowanie:

Post autor: Kłosik » pt kwie 13, 2007 6:58 pm

Słuchajcie co do tego przebiegu i stanu tego auta to nie jest nic ciekawego....Fakt że opony nie świadczą o faktycznym przebiegu ale troszke znam się na autach bo prowadze warsztat i troche się handlowało autkami więc pierwszy lepszy nie bedzie mi tłumaczyć "Panie było całe malowane ale nie było rozbite tylko lakiernik w Rzeszowie nie potrafił zaprawek i przejścia zrobic....." a połowe szyb wymieniane i auto nosi ślady wspawywywania elementów...
Jabky ktoś był zainteresowany to NIE POLECAM...
gg 8726748

Awatar użytkownika
jeżyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jeżyna » ndz kwie 15, 2007 3:57 pm

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2350144

ktoś ogladał? jak nie, to moze wart jest zobaczenia. prezentuje sie bardzo ciekawie

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » ndz kwie 15, 2007 8:15 pm

jeżyna pisze:http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2350144

ktoś ogladał? jak nie, to moze wart jest zobaczenia. prezentuje sie bardzo ciekawie
Tylko jedno mnie zastanawia. W opisie jest informacja, że od pierwszego właściciela/zgoda w Polsce/. Auto jest z 1991 roku. Sprzedający pisze dalej, że "...W KRAJU OD PÓŁ ROKU. WCZEŚNIEJ U JEDNEGO WŁAŚCICIELA PONAD 10 LAT." 16 i pół roku to rzeczywiście ponad 10 lat ale... :)21

Ale auto chyba całkiem, całkiem. Przynajmniej na zdjęciach.

Awatar użytkownika
jeżyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jeżyna » pn kwie 16, 2007 10:11 am

tzw pierwszy właściciel.... w Polsce :) w sumie to smieszne ale wiadomo ze Polak potrafi a co za tym idzie to serwisu autko raczej nie uświadczy.
Ale powoli to sie chyba zmienia... tak ?

Awatar użytkownika
jeżyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jeżyna » pn kwie 16, 2007 10:28 am

Zachary pisze:
jeżyna pisze:http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2350144

Tylko jedno mnie zastanawia. W opisie jest informacja, że od pierwszego właściciela/zgoda w Polsce/. Auto jest z 1991 roku. Sprzedający pisze dalej, że "...W KRAJU OD PÓŁ ROKU. WCZEŚNIEJ U JEDNEGO WŁAŚCICIELA PONAD 10 LAT." 16 i pół roku to rzeczywiście ponad 10 lat ale... :)21

Ale auto chyba całkiem, całkiem. Przynajmniej na zdjęciach.

I raczej nie ma blokad jak kolega pisze w opisie. Przynajmniej na zdjeciu gdzie widac kabine nie dopatrzylem sie pokretla. Moze jest gdzie indziej...

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pn kwie 16, 2007 8:15 pm

Mimo wszystko lepiej rozglądać się za rocznikami powyzej 93 r
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
jeżyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jeżyna » wt kwie 17, 2007 8:40 am

Elwood pisze:Mimo wszystko lepiej rozglądać się za rocznikami powyzej 93 r
a rocznik 93 luty ?

Awatar użytkownika
jeżyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jeżyna » czw kwie 19, 2007 4:49 pm

jeżyna pisze:
Elwood pisze:Mimo wszystko lepiej rozglądać się za rocznikami powyzej 93 r
a rocznik 93 luty ?

Własnie kupilem 80 z tego roku. Chyba nie chcecie nic pisac na ten temat zeby nie martwic swiazaka :) napewno wszystko wyjdzie w praniu...

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw kwie 19, 2007 9:06 pm

a kto to "swiazak" ??
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » czw kwie 19, 2007 9:55 pm

Do tego roku słabością silnika były panewki i ułożyskowanie wałka ataku w przednim moście. Granicy "poprawnego wieku" nie pamiętam ale jak napiszesz do teoretycznego góru Nikosa (znajdziesz go w dziale Toyoty) to on Ci to ładnei wyłoży.
Tak czy owak nie masz się czym martwić, to świetne fury :)2
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
jeżyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jeżyna » pt kwie 20, 2007 7:05 am

sebastian dziurdzik pisze:a kto to "swiazak" ??
swiazakiem jestem ja. jesli chodzi o toyoty to mam ją teoretycznie od trzech tygodni a praktycznie to jeszcze jej nie mam, bo blacharz do ktorego dalem autko co by mial kosmetyke poprawic zamknal sie w dziupli i chleje...

namib
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: namib » wt maja 22, 2007 9:33 am

Witam
Jestem zielony jesli chodzi o 4x4, a na dodatek daleko od suwalszczyzny (ale o tym za chwile). Kombinuje jakie autko zakupic na dalsza podroz (okolo 30kkm po Afryce Zachodniej). Po dluzszej lekturze tego forum zaciesnilem krag podejzanych do Patrola i moze Disco (no bo HDJ80 przekraczal zalozony budzet). Az znalazlem to http://allegro.pl/item195158172_land_cr ... nowka.html
Suwalki to dla mnie drugi koniec polski, wiec zanim sie tam wybiore moze ktos oswieci mnie czy warto ? Moze ktos zna to autko ?
pozdrowienia
piotrek
ps
Tak, wiem, przed wyjazdem pakiet startowy itp... Dlatego mnie zaciekawilo to ogloszenie :-)

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » wt maja 22, 2007 11:25 am

Autko sprzedaje sie od pewnego czasu ale nic więcej o nim powiedzieć nie mogę. Z racji tego, że szukasz czegoś na dalekie wyprawy mogę podpowiedzieć, ze wybór słuszny ale i autko wiekowo tym bardziej. Więc nie powinieneś sobie zbyt wiele obiecywać. Nie bagatelizowałbym pakietu startowego.
Z reguły Hj-ty wymagają gruntownego podejścia do blacharki ale do póki sie na głowę nie leje... za to stan ramy, układu przeniesienia, elementów zawieszenia i układu kierowniczego napędu to potencjalne źródło niemałych kosztów ale po przejsciu tego etapu - satysfakcji :)2
Jako bazis do odbudowy na wyprawy bardzo dobre rozwiązanie ale przy wąskim budżecie będziesz miał wiecej czasu na przygotwanie sie do wyprawy :wink:
Niestety nie dokonasz oceny na odległość, cena nie jest zła...
The Bluesmobile

namib
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: namib » wt maja 22, 2007 1:00 pm

Elwood pisze:... przy wąskim budżecie będziesz miał wiecej czasu na przygotwanie sie do wyprawy...
A moglbys rozwinac watek budzetu ? Wiem ze czesci do Toyoty do tanich nie naleza, tylko ze to jest dosc szerokie okreslenie: przeciez chyba zawsze mozna taniej lub drozej, lub nawet w ASO. Wiec zdroworozsadkowo: o jakiego rzedu kwotach mowimy gdy trzeba wymiec przekladnie kierownicza, przeguby ? Blacharka srednio sie przejmuje, choc zdaje sobie sprawe z wieku auta i tego konsekwencji...

powa

Post autor: powa » wt maja 22, 2007 4:37 pm

Widzial ktos moze:

http://allegro.pl/item194808104_toyota_ ... zj_70.html
lub
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2697881
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2747394

jakieś opinie?
w sumie to szukam jakiegos rozsadnego hila lub krótkiego misia na wypasie(mam już żone :D ), ale jak widze "kinga" HZJa to obowiązkowo musie mieć ON pierwszenstwo przed każdym innym typem. :D

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » wt maja 22, 2007 6:08 pm

namib pisze:
Elwood pisze:... przy wąskim budżecie będziesz miał wiecej czasu na przygotwanie sie do wyprawy...
A moglbys rozwinac watek budzetu ? Wiem ze czesci do Toyoty do tanich nie naleza, tylko ze to jest dosc szerokie okreslenie: przeciez chyba zawsze mozna taniej lub drozej, lub nawet w ASO. Wiec zdroworozsadkowo: o jakiego rzedu kwotach mowimy gdy trzeba wymiec przekladnie kierownicza, przeguby ? Blacharka srednio sie przejmuje, choc zdaje sobie sprawe z wieku auta i tego konsekwencji...
Spróbuję Ci choć trochę temat przybliżyć. Rozumiem, ze auto przygotowujesz do wypraw i jedyny kompromis to "blacharką średnio sie przejmuję".
Zajmiemy sie bardziej pesymistycznym wariantem z akcentami plusów.
Z układu kierowniczego
- wymieniamy końcówki drążków, około 600zl (wybrałes wariant oszczędny i kupujesz japońskiej 555, w ASO tyle wyjdzie jeden) plus koszty wymiany i ustawienia zbieżności
Przedni most
- wymieniamy łożyska piast z uszczelnieniami 250zł (kupisz oryginały w sklepie z łożyskami)
- wymieniamy łożyska zwrotnic 160zł (kupisz oryginały w sklepie z łóżyskami)
- komplet uszczelnień kuli, około 900zł, tylko w ASO.
nie tykamy dyferencjału, nie pamiętam teraz kosztów łożysk i uszczelnień, przekładnia główna to grubo ponad trzy koła, nowa w ASO
- w tylnym moście wymieniamy łożyska z uszczelnieniami 250zł.
Regeneracja wału 700zł
Wymienisz dwa krzyżaki (z czterech) koszt w ASO 270zł szt, zamienniki znacznie tańsze ale nie polecam.
Plus koszta wymiany
Przeguby w Euroszafcie, cena do przyjęcia ale nie robisz.

Skrzynia i reduktor...
hm, do póki się nie sypie to nie ruszasz ale... rozbierasz i wymieniasz wałek reduktora 270zł ASO resztę wałków zostawiasz bo cena zabija, dodajesz komplet łożysk, większośc niestety w ASO, około 2000zł plus rozebranie i złożenie
przy okazji robisz sprzęgło, łożysko wyciskowe 250zł tylko w ASO, tarcza około 400zł, znajdziesz zamiennik.
Komplet uszczelek do skrzyni i reduktora w ASO kilka setek.

Silnika nie ruszasz bo masz fart i chodzi jak brzytewka (mój tez chodził jak brzytewka- w wersji turbo- ale po rozebraniu okazało sie, ze dwie panewki mam rozwarstwione...)

Wymieniasz całą instalację hamulcową, przewody kupujesz, końcówki zarabiasz, materiał 200zł.
Przy okazji renowacja całego układu, cylinderki, zestaw naprawczy w ASO 400zł.
W sumie nie dużo roboty.

Wymieniasz instalację paliwową, jak wyżej, przeżyjesz... dorobisz z materiału dostępnego.
Przy okazji powiększasz zbiornik paliwa, kosztem debilnego miejsca na koło zapasowe. Znajdziesz zakład, który Ci to zrobi za 600zł, tyle mnie to kosztowało. Przecinasz w płaszczyźnie poziomej i dodajesz opaskę o wysokości około 10cm, w ten sposób zbiornik zajmuje miejsce koła ale nie wychodzi poza ramę. Trzeba go jeszcze trochę zmodyfikować, zeby wszedł ale to wszystko w cenie.
Pisze akurat o tym bo to rzecz niezbędna w wyprawówce, zyskujesz w ten sposób zbiornik o pojemności około 160l.
Możesz też skorzystać z rozwiązania kolegi Drako w jego wątku, podaje dużo przydatnych i fajnych rzeczy ale zaraz do tego dojdziemy.

Co robisz zawieszeniem?
Resory siedzą, ze zdjęcia trudno ocenić ale założymy to w ciemno. Amortyzatory na bank do wymiany plus klepanie resorów albo wariant "chop do przodu" i klekasz przed kobitą izamieniasz srebra rodowe na komplet OME za 7000zł plusd amor skrętu za 450zł. W pierwszym wariance zmieścisz sie pewnie w 2000-2500zł.

O olejach i foltrach nie wspominam ale ja leję MOBILA, pogadałem czym jeżdże i dostalem w hurtowni rabat 25% z możliwością zakupu luzem z beczki. Ceny OK. Ale trochę tego wchodzi. Silnik 9,5l, jeżeli nie masz lsd w tylnym moście a raczej nie masz w tym roczniku to używasz jednego oleju 75W90 razem około 11l.
Filtry też dobierzesz w sklepie z filtrami, komplet 100zł więc ok. O ile nie jesteś zmuszony wymienić filtr wstępnego oczyszczania paliwa, cena w ASO...1070zł :o :o :o

Modyfikacja zbiornika paliwa wymaga rozwiązania nowego miejsca dla koła zapasowego. Patrz patent Drako, obecnie montuję podobny z bocznym orurowaniem nie przekroczysz łącznie 2300zł, tym nie mniej w myśl konwencji auta wyprawowego to konieczne.

Opony... minimum AT 30,5 cala, optymalnie 33 cale (no tu, może się trochę zapędziłem ale powinno robić), tego na zdjęciu nie widzę. Potrzebujesz 6 szt na felgach.
Dokładasz bagażnik dachowy, który pomieści drugi zapas i karnistry z paliwem.
Bagażnik taki fachury od balustrad ze stali czarnej zrobią za 1000zł na wzór ARB, malowany proszkowo. Muszisz tylko skombinować uchwyty w ilości 8szt (niestety mocowaniem estetycznie nie da się trafić na słupki, stąd po cztery na stronę).
No i dokupujesz hi lifta, którym będziesz podnosił auto choćby do zmiany koła czy wyrwania z koleiny itp. Pod ten podnośnik m in potrzebne orurowanie (bo nie będziesz tego gówna z kompletu podkładał pod most) i tylny zderzak.

Instalacja elektryczna na ten przykład.
Alternator i rozrusznik zregenerujesz ącznie za 500zł.

Nie uwzglęniłem całej masy dupereli, które klękaja przy okazji, tylko rusz budę...

Podlicz sobie co Ci tam wyjdzie i melduj co nie pasi :wink:

Co do samych modyfikacji to dalej odwołuję się do postu Drako, nie zajmujemy się tu całą kupę przydasiek wyprawowych. Jeżeli dorzucisz do tego CB i GPS to już masz auto wyprawowe w podstawowej wersji.

W niektórych cenach mogłem się walnąć (ASO) ale nieznacznie i w granicach błędu :wink:

Co do kosztów eksploatacji, oryginalne części sa doskonałej jakości i trzymają tyle ile należy, można sie ratować zamiennikami ale nie do przesady.
Bardzo trudno o nietypowe czesci a co druga to nie typowa. Aut tych w kraju nie jeździ za wiele.
Za to w Stanach ceny bajka... ale to za oceanem. Komplet końcówek drażków dostaniesz już za 99$...

Silnik pali min 10l/100km, jeżeli nie będziesz go remontował to zalewasz minerałem i zmieniasz co 3000mil (tak stoi w instrukcji). Nie zapominasz o skrzyni, reduktorze i mostach, tu co 30 000km o ile nie będziesz brodził itp.

pozdr
El
HJ-ty :)2
The Bluesmobile

Awatar użytkownika
Cybm

Post autor: Cybm » śr maja 23, 2007 11:33 am

SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr maja 23, 2007 11:39 am

no, 73 z blokadą mostu - brzmi obiecująco :)2
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » śr maja 23, 2007 12:10 pm