regenaracja WAŁU KARDANA... !!
Moderator: Mroczny
ja wiem, że są mechanicy i mechanicy, ale wał naprawiany teflonem wytrzymał ca. 200km
dziękuję, postoję
teraz tylko używany... choćby leżał w krzakach to i tak będzie lepszy od wspawanego wielklinu (z lublina czy innej avii, bo nie licz, że toyoty)
no i cena - używka 2 stówy, regeneracja 8 stów plus krzyżaki, nówka 2 klocki
dziękuję, postoję
teraz tylko używany... choćby leżał w krzakach to i tak będzie lepszy od wspawanego wielklinu (z lublina czy innej avii, bo nie licz, że toyoty)
XJeep, napewno nie powinieneś mieć ATFu w reduktorze. ATF zawiera różne detergenty, które mocno wypłukują. No bo w skrzyniach automatycznych nie mogą się te kanaliki zatkać. A więc broń boże ATF do innych rzeczy niż skrzynia. Parę dni temu urodził mi się syn, więc jestem zabiegany, ale jak znajdę czas to wrzucę informację o olejach i schemat reduktora.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Właśnie. Po swoich doświadczeniach z regenerowanymi/dorabianymi wałami nigdy więcej się już na to nie zdecyduję, szczególnie do toyoty (i nie tylko w kwestii wałów). Wtedy (2004 rok) za dobre używane wały do LJ70 krzyczano po 900zł/sztukę, ale wolę nawet więcej zapłacić i mieć spokój.Mroczny pisze:ja wiem, że są mechanicy i mechanicy, ale wał naprawiany teflonem wytrzymał ca. 200km
dziękuję, postoję
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
nie demonizowałbym sprawy
regeneracja wału (np wymiana wielowypustu) to nie jest jakas straszna magia, warunek - profesjonalne wykonanie i wlasciwy material (w tym wypadku np wielowypust a wlasciwie rodowód dawcy)
jezeli ww warunki beda zachowane, to efekt jest calkiem niezly, co przerobilem na tylnym wale lj70 (wielowypust z mercedesa, robione fachowo - wal nie wykazywal zadnych bić - bezstresowa wspolpraca z nadlewkami 33x12.5 i fedimmami 33x9.50)
regeneracja wału (np wymiana wielowypustu) to nie jest jakas straszna magia, warunek - profesjonalne wykonanie i wlasciwy material (w tym wypadku np wielowypust a wlasciwie rodowód dawcy)
jezeli ww warunki beda zachowane, to efekt jest calkiem niezly, co przerobilem na tylnym wale lj70 (wielowypust z mercedesa, robione fachowo - wal nie wykazywal zadnych bić - bezstresowa wspolpraca z nadlewkami 33x12.5 i fedimmami 33x9.50)
robok rzępoli w harapuciu
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 7&start=25XJeep pisze:Elwood pisze:A Ty w dupowozie masz automat czy manual? W manualu to ja ATF-u nie widze![]()
(...)
ma ktos moze schemat tej mojej nieszczesnej skrzynki redukcyjnej...
ale qrna tak nagle ...zawsze byla cisza...
![]()
tu na końcu pdałem linki do manuali i EPC, tam wsio znajdziesz.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
- Romeo
- Kontaktowanie:
hmm...to ja z innej beczki, ale podejrzenie mam podobne...
Właśnie przegoniłem swoją toykę w trasie trochę i zauważyłem pojawiające się wibracje w przedziale pomiędzy 90-100 km/h powyżej i poniżej tej prędkości ustają ?
Wibracje mają charakter niskiej częstotliwości i przenoszą się na budę....
Pytanie napędy czy raczej brak wyważenia koła np
Może ktoś się z podobnymi objawami spotkał
?
Co do regeneracji termicznej wieloklinów to jakoś mam sceptyczne podejście....wielokliny są hartowane i utwardzane powierzchniowo, a wtedy jak ktoś odpuści utwardzenie grzejąc, to raczej będzie to krótkotrwała naprawa
Ale może się mylę
Właśnie przegoniłem swoją toykę w trasie trochę i zauważyłem pojawiające się wibracje w przedziale pomiędzy 90-100 km/h powyżej i poniżej tej prędkości ustają ?
Wibracje mają charakter niskiej częstotliwości i przenoszą się na budę....
Pytanie napędy czy raczej brak wyważenia koła np

Może ktoś się z podobnymi objawami spotkał

Co do regeneracji termicznej wieloklinów to jakoś mam sceptyczne podejście....wielokliny są hartowane i utwardzane powierzchniowo, a wtedy jak ktoś odpuści utwardzenie grzejąc, to raczej będzie to krótkotrwała naprawa

Ale może się mylę

4 RUNNER
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
HILUX-taczka

i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie

no wiec wał odebrałem...faktycznie luzy poznikały...
zobaczymy na jak długo ...
problem z tym ze nadal telepie...
wały wyeliminowane, poduszki wyeliminowane, koła OK ...
we wtorek jadę zakładać elastyczny łącznik w układzie wydechowym...
to juz ostatnia deska ratunku...
moim LC telepie tez na postoju... najbardziej jak klima chodzi i trzymam go na hamulcu na D lub R
cala buda drży...
tak samo sie zachowuje w czasie jazdy... wibracje sa nie zależne od prędkości ale od obrotow silnika... zaczynaja sie powyzej 2200 obrotow
poduszki sa OK.. tylna nawet wymieniłem bo lekko byla naderwana - ale poprawy ZERO...
podkładam lewarek przez grubą gume pod miske i trzesie nadal
pod łapy silnika = to samo
pod uklad wydechowy = cisza...
nadmienię ze gumy w układzie wydechowym sa wszystkie OK... układ fabryczny, nie motany...
i badź tu mądry...

testował ktos te łączniki
chcę wstawić zaraz za kolektorem wydechowym przed katalizatorami... 

zobaczymy na jak długo ...

problem z tym ze nadal telepie...

wały wyeliminowane, poduszki wyeliminowane, koła OK ...

we wtorek jadę zakładać elastyczny łącznik w układzie wydechowym...

to juz ostatnia deska ratunku...

moim LC telepie tez na postoju... najbardziej jak klima chodzi i trzymam go na hamulcu na D lub R

tak samo sie zachowuje w czasie jazdy... wibracje sa nie zależne od prędkości ale od obrotow silnika... zaczynaja sie powyzej 2200 obrotow

poduszki sa OK.. tylna nawet wymieniłem bo lekko byla naderwana - ale poprawy ZERO...
podkładam lewarek przez grubą gume pod miske i trzesie nadal
pod łapy silnika = to samo
pod uklad wydechowy = cisza...

nadmienię ze gumy w układzie wydechowym sa wszystkie OK... układ fabryczny, nie motany...

i badź tu mądry...

testował ktos te łączniki

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...