nie musiszrudy pisze:nie musze targac sprzęta do rejestracji???
4,2L na przeszczep
Moderator: Mroczny
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
"nie musisz"
Dzieki za info !
już wiem, a kolega Musso niech nie sieje częściowo nieprawdziwych informacji (chyba ze sie myle
), o ile mi wiadomo nie obowiazuje juz wzor posła Flisaka i konkretna ładownosc vs na ile osob zarejestrowane jest auto a takie informacje podane sa w linku,
pozdro!
Dzieki za info !
już wiem, a kolega Musso niech nie sieje częściowo nieprawdziwych informacji (chyba ze sie myle

pozdro!
HZJ 73 , Y61
Jak odwieść hołotę od czegoś dowodami, jeśli uwierzyła w to bez dowodów.
F. Nietzsche
F. Nietzsche
Zgadza sie. Przedewszystkim chodzi o odzielna przestrzen ladunkowa czy jak to sie tam pisze.rudy pisze:"nie musisz"
Dzieki za info !
już wiem, a kolega Musso niech nie sieje częściowo nieprawdziwych informacji (chyba ze sie myle), o ile mi wiadomo nie obowiazuje juz wzor posła Flisaka i konkretna ładownosc vs na ile osob zarejestrowane jest auto a takie informacje podane sa w linku,
pozdro!
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

...nie wiem o ile % ale przestrzeń ładunkowa ma byc większa od przestrzeni osobowej, ma miec iles tam cm no i ma byc przegroda o "charakterze stałym" , co tam gadac jutro rano jade rejestrowac to bede expert
jedyne co mnie wku...wia to pier....olona oplata 1000 zł za karte pojazdu (ponoc tyle kosztuje dla auta juz kiedys rej. w EU, ale czy tak jest tez jutro sie przekonam) 

HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
O ile pamięć mnie nie myli a w przeciągu 37 lat miałem aut z 20, to nigdy nie trzeba było auta pokazać przy rejestracji, wymóg ten dotyczył tylko rowerów w celu spisania nr ramy. /tak kiedyś się rowery rejestrowało i niedługo też się będzie./ Linka zamieściłem bo jest tam multum ciekawych informacji, a tym czy sam jest ciężarowy decyduje AKTUALNArudy pisze:"nie musisz"
Dzieki za info !
już wiem, a kolega Musso niech nie sieje częściowo nieprawdziwych informacji (chyba ze sie myle), o ile mi wiadomo nie obowiazuje juz wzor posła Flisaka i konkretna ładownosc vs na ile osob zarejestrowane jest auto a takie informacje podane sa w linku,
pozdro!

A swoją drogą ciekaw jestem na ile osob masz auto bo jak więcej niż dwie to przy najbliższej kontroli żegnasz się z dow. rej. W przestrzeni ładunkowej nie może być siedzeń, nawet składanych.
...no i wg mnie dalej sie mylisz, bo homologacje to juz w RP nie działaja a to czy jest sam ciez czy osobowy to decyduje diagnosta (co ciekawe bez wzgledu na to czy w kraju pochodzenia auto bylo ciezarowe czy nie)
miejs siedzacych mam 2
aut mialem tez w zyciu sporo ale nigdy z zagranicy a tu sie troszke procedury roznia (np badania tech po sprowadzeniu), to formalnie zapytalem
linka jest w duzej czesci aktualna ale tylko w duzej:) i nie mam pretensji bo wierze ze chciales pomoc i chwala Ci za to a tylko zwrocilem uwage zebys wiedzial,
pozdro!
)
miejs siedzacych mam 2
aut mialem tez w zyciu sporo ale nigdy z zagranicy a tu sie troszke procedury roznia (np badania tech po sprowadzeniu), to formalnie zapytalem

linka jest w duzej czesci aktualna ale tylko w duzej:) i nie mam pretensji bo wierze ze chciales pomoc i chwala Ci za to a tylko zwrocilem uwage zebys wiedzial,
pozdro!

HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
na podstawie aktualnych przepisów naturalnie, przeciez nie wg wlasnego "widzi mi sie"
ja np sprowadzilem auto wg papierow jak najbardziej ciezarowe z Holandii z tym szpecącym garbem niestety, ktore w dowodzie rejestracyjnym dzieki ow garbowi mialo jak wół ze pojazd ciezarowy, pojechalem na badania a pan diagnosta powiedzial ze moze i ciezarowe w Holandii ale w Polsce musi byc przegroda ( a jest tylko atrapa) wiec wbijamy ze osobowe i tu nastapilo przystosowanie auta do polskich przepisow (montaż kraty) i wbil ciezarowe > w tym sensie decyduje diagnosta , kiedys był wzór posła Fliska i to czy jest ciezarowka czy nie >sie wyliczalo albo homologacja dawało a dzis stacje diagnostyczne decyduja,
ja np sprowadzilem auto wg papierow jak najbardziej ciezarowe z Holandii z tym szpecącym garbem niestety, ktore w dowodzie rejestracyjnym dzieki ow garbowi mialo jak wół ze pojazd ciezarowy, pojechalem na badania a pan diagnosta powiedzial ze moze i ciezarowe w Holandii ale w Polsce musi byc przegroda ( a jest tylko atrapa) wiec wbijamy ze osobowe i tu nastapilo przystosowanie auta do polskich przepisow (montaż kraty) i wbil ciezarowe > w tym sensie decyduje diagnosta , kiedys był wzór posła Fliska i to czy jest ciezarowka czy nie >sie wyliczalo albo homologacja dawało a dzis stacje diagnostyczne decyduja,
Ostatnio zmieniony wt mar 21, 2006 7:42 am przez rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
no wlasnie słyszałem juz gdzies ze jest wyrok NSA ze akcyza to lipa bo EU itd (co od początku wiadomo) ale ze Urzedy Celne uparcie dalej pobieraja (to wiem bo rozmawialem z celnikiem kilka dni temu),Drako pisze:nie martw sie . oplata za karte pojazdu tez jest nielegalna , wiec niedlugo bedzie tak jak z akcyzapotraktuj to jak hmm obligacje
a kasa za karte idzie do urzedu miasta , wiec latwiej bedzie jak z akcyza
tak czy inaczej masz racje, jesli to "obligacje" to zwroca z charakterystycznymi obligacjom odsetkami

a ze idzie do miasta to będzie łatwiej sciagnac

HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
W Holandii Germanii, Danii istnieje pojęcie PICUP tak jak u nas rejestrowno vany, terenowe itp. samochód ciężarowy musi mieć trwale oddzieloną przestrzeń ładunkową od pasażerskiej tak w uni jak i u nas. Wzór Flisaka został wprowadzony w szczególności do sam osobowych w drugiej połowie lat 90, dzięki silnym lobby dealerów bo im sprzedaż kucła. kasując przepis Flisaka przy okazji skasowano pojęcie picupa./ Towarowo osobowy/rudy pisze:na podstawie aktualnych przepisów naturalnie, przeciez nie wg wlasnego "widzi mi sie"
ja np sprowadzilem auto wg papierow jak najbardziej ciezarowe z Holandii z tym szpecącym garbem niestety, ktore w dowodzie rejestracyjnym dzieki ow garbowi mialo jak wół ze pojazd ciezarowy, pojechalem na badania a pan diagnosta powiedzial ze moze i ciezarowe w Holandii ale w Polsce musi byc przegroda ( a jest tylko atrapa) wiec wbijamy ze osobowe i tu nastapilo przystosowanie auta do polskich przepisow.. i wbil ciezarowe > w tym sensie decyduje diagnosta , kiedys był wzór posła Fliska i to czy jest ciezarowka czy nie >sie wyliczalo albo homologacja dawało a dzis stacje diagnostyczne decyduja,
...cytuje z wyciągu od diagnosty:
Rodzaj Pojazdu > 06 samochod ciezarowy
Podrodzaj > 02 Furgon
Przeznaczenia > 02001 furgon uniwersalny
co by nie patrzec dla wydz komunikacji moje auto to > samochod ciezarowy i o to mnie chodzi,
Rodzaj Pojazdu > 06 samochod ciezarowy
Podrodzaj > 02 Furgon
Przeznaczenia > 02001 furgon uniwersalny
co by nie patrzec dla wydz komunikacji moje auto to > samochod ciezarowy i o to mnie chodzi,
HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
Miszczuuu nic nie umknęłoCzarekN pisze:WOW, Rudy, tos sobie fuurrrrrgona sprowadzil![]()
Jedziesz furrrrrrrrgonem na Zelazna w wiadomych celach, czy mgielka bolsa z pepkowego wymazala pewna czesc dysku twardego?

Furgon dla celów staystycznych tylko

juz zarejestrowany ale jajca były ze hej, teraz juz OK ale w dzień mi tak cisnienie Wydz.Kom podniósł że

HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
a propos samej rejestracji to faza poranna przebiegała super sprawnie, zawiezione dokumenty, przyjete, zero kolejek, nowe biuro, miłe panie, sam miód
! po czym po 3 godz dzwoni pani i mówi:
rejestracji nie bedzie poniewaz nie istnieje silnik 1HZ w tabelach
pani powiedziała zebym pojechał do diagnosty i wpisał zamiast 96kW cyt."ponad100kW"
pani powiedziała ze całkowita masa dopuszczalna wraz z przyczepa jest inna niz w dowodzie holenderskim a ma byc taka sama ale ma jednoczesnie odpowiadac tabliczce znamionowej
(diagnosta wpisal mi wlasnie z tabliczki a nie z dowodu, dlatego byla wieksza o 1000kg) > tu wymieklem
Zanim dojechalem do wydz.komunikacji po papiery to mi cisnienie zeszlo i postanowilem podejsc do sprawy po dobroci i poprosilem pania o katalog na podstawie ktorego stwierdza ze nie ma silnika 4164 cm i 96kW, pani powiedziala ze to z ministerstwa i nie moze
pojechalem wiec do stacji diagnostycznej i poprosilem jej kierownika o interwencje u pana naczelnika wydz.kom > obdywaj panowie przeprowadzili ostra telefoniczna rozmowe, zesz naoprawde ostra, pan naczelnik byl nieublagany do momentu kiedy pan kierownik zagrozil ze zrobi mega-dym w starostwie
i tu nastapilo zlagodzenie stanowiska, pan naczelnik osobiscie obiecal zajac sie sprawa
(bylo ponoc w powiacie warszawskim takie spotkanuie pomiedzy naczelnikami wydz.komunikacji a wlascicielami stacji diagnostycznych w wyniku ktgorego wydz.kom mialy nie kwestionowac tego co wpisuja diagnosci, praktyka okazuje sie rozna)
no i problem ustapil
wrocilem z badaniami tech do rejestracji i moc sie zgadzala i calkowita m.d sie zgadzala i ku.waa blachy sie pojawily w 20 min!!!
a mialo byc tak pieknie.... i jest
PS oplaty
500 pln bezprawna oplata za karte pojazdu, powiedzieli ze od kwietnia zniosa
500 pln oplata recyclingowa
170 inne bzdety, dowod, tablice itp

rejestracji nie bedzie poniewaz nie istnieje silnik 1HZ w tabelach

pani powiedziała zebym pojechał do diagnosty i wpisał zamiast 96kW cyt."ponad100kW"

pani powiedziała ze całkowita masa dopuszczalna wraz z przyczepa jest inna niz w dowodzie holenderskim a ma byc taka sama ale ma jednoczesnie odpowiadac tabliczce znamionowej

Zanim dojechalem do wydz.komunikacji po papiery to mi cisnienie zeszlo i postanowilem podejsc do sprawy po dobroci i poprosilem pania o katalog na podstawie ktorego stwierdza ze nie ma silnika 4164 cm i 96kW, pani powiedziala ze to z ministerstwa i nie moze

pojechalem wiec do stacji diagnostycznej i poprosilem jej kierownika o interwencje u pana naczelnika wydz.kom > obdywaj panowie przeprowadzili ostra telefoniczna rozmowe, zesz naoprawde ostra, pan naczelnik byl nieublagany do momentu kiedy pan kierownik zagrozil ze zrobi mega-dym w starostwie

(bylo ponoc w powiacie warszawskim takie spotkanuie pomiedzy naczelnikami wydz.komunikacji a wlascicielami stacji diagnostycznych w wyniku ktgorego wydz.kom mialy nie kwestionowac tego co wpisuja diagnosci, praktyka okazuje sie rozna)
no i problem ustapil

a mialo byc tak pieknie.... i jest

PS oplaty
500 pln bezprawna oplata za karte pojazdu, powiedzieli ze od kwietnia zniosa
500 pln oplata recyclingowa
170 inne bzdety, dowod, tablice itp
HZJ 73 , Y61
F. Nietzsche
F. Nietzsche
a czy nie prościej byłoby wsadzić do Lj silnik 3,5L od BJ? Może wtedy układ przeniesienia napędu i mosty wytrzymają a ile pieniędzy zostanie... Sam zrezygnowałem z takiego rzeźbienia w moją lj73. z silnikiem 4.2L. Za duże ryzyko. Albo kupić HZJ kompletną albo w LJ włożyć maksymalnie 3,5l. Takie jest moje zdanie
Nie slyszalem jeszcze o silniku 3.5 litra w bjcie ......galka pisze:a czy nie prościej byłoby wsadzić do Lj silnik 3,5L od BJ? Może wtedy układ przeniesienia napędu i mosty wytrzymają a ile pieniędzy zostanie...
kumpel ma 2 takie silniki do sprzedania. Sam zrezygnowałem z takiego rzeźbienia w moją lj73. z silnikiem 4.2L. Za duże ryzyko. Albo kupić HZJ kompletną albo w LJ włożyć maksymalnie 3,5l. Takie jest moje zdanie
Slyszalem za to o 3.4

Świszcząca Suka Stage I