land cruiser 4.2 dylemat!!!!!
Moderator: Mroczny
nie pamietam jaki olej wlal mi mechanik
banke mam w HDJocie
ale to dobry mechanik i wie co lac do takich "motorow"
Rajmund Sz. pozytywnie znany w srodowisku 4x4
wymiany co 10 tkm
co bylo wczesniej nie wiem
ja dopiero 2 zmiany zrobilem
teraz jak patrze na ta fote to widac ze walek HIBA tez cos nie teges
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... g_offset=0
a moze to tylko ......
macie jakies namiary na czesci w normalnych cenach?
banke mam w HDJocie
ale to dobry mechanik i wie co lac do takich "motorow"
Rajmund Sz. pozytywnie znany w srodowisku 4x4
wymiany co 10 tkm
co bylo wczesniej nie wiem
ja dopiero 2 zmiany zrobilem

teraz jak patrze na ta fote to widac ze walek HIBA tez cos nie teges
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... g_offset=0
a moze to tylko ......
Ostatnio zmieniony czw kwie 17, 2008 9:58 pm przez bernardo, łącznie zmieniany 1 raz.
MUTSY
Właśnie chciałem o to samo zapytać.Kylon pisze:A na jakim oleju jeździłeś? Czarnawo tam jakoś.
A dodatkowo to w tym silniku olej wymienia się chyba, co 7,5k a nie, co 10k km. Chyba, że o czymś nie wiem. Ja osobiście wymieniam między 6-7k.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

Link nie robi. Jaki wałek? Chodzi Ci o ten z dziurkami /Valve Rocker/?bernardo pisze:teraz jak patrze na ta fote to widac ze walek HIBA tez cos nie teges
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... 030239.jpg
a moze to tylko ......
A co chcesz wymieniać i co to są normalne ceny?
[/color]

No pewnie chodzi o to czy już tam wcześniej zaglądałeś? To pewnie nie "zrodziło" się nagle. Sprawdź jak się czuje ten dziurkowany wałek, na którym pracują dźwigienki zaworowe. Jeśli olej był "nie tentego" to potrafi sie wspomniana dziurka w wałku zatkać i przytrzeć. A wtedy chodzi pod niewłaściwym kątem i efekt widoczny.bernardo pisze:co?Kylon pisze:A oglądałes to już kiedyś.
A wałek rozrządu w jakim jest stanie?
ps. wyprzedzając propozycje regenerowania wałka to informuję, że w tym silniku sie nie da tego zrobić. Wałek nie jest z jednego elementu. Krzywki są wprasowywane.
[/color]

@bernardo- Chyba nie ma
Wspólczuje... No cóż gdybym był złośliwy..............napisałbym, że to Toyota
ale nie jestem..... Nie wiem czy nie korzystniej będzie sprowadzić angola ze zdrowym motorem
W tym modelu ( oby nie w Twoim egzemplarzu ) może posypać się jeszcze paredziesiąt kosztownych ( je....e ASO ) dupereli- będziesz miał wtedy zapas. Dostępność zamienników i używek w Polsce do 80 beznadziejnie niska.
Pzdr i życzę pozytywnej diagnozy

Wspólczuje... No cóż gdybym był złośliwy..............napisałbym, że to Toyota

W tym modelu ( oby nie w Twoim egzemplarzu ) może posypać się jeszcze paredziesiąt kosztownych ( je....e ASO ) dupereli- będziesz miał wtedy zapas. Dostępność zamienników i używek w Polsce do 80 beznadziejnie niska.

Higway to hell
Z zapasem części to zgoda, ale.. Zdrowy motor to rzecz dyskusyjna. Póki go nie rozbierzesz to "kot w worku". Więc tu się z Tobą zgodzić nie mogę.Francek pisze:@bernardo- Chyba nie ma![]()
Wspólczuje... No cóż gdybym był złośliwy..............napisałbym, że to Toyotaale nie jestem..... Nie wiem czy nie korzystniej będzie sprowadzić angola ze zdrowym motorem
![]()
BTW...
Ale zgadzam się z Tobą w pełni z poparciem dla partii o.o. Tadeusza jeśli miało by to odnieść wiadomy cel

[/color]

Żebyś się nie zdziwił. Za dobry silnik i tam trzeba zapłacić. A to przkład. A to jest 1HD-T.Bullitt pisze:Za tyle, to już pewnie kupisz używany silnik z ebaya angileskiego..
Po za tym cały czas musimy pamiętać, że może to się zakończyć posiadaniem tym razem już dwóch silników do roboty. Oczywiście można trafić na super egzemplarz, ale...
I właśnie, dlatego niektórzy grają w Lotto a inni nie. Tyle, że los w loterii kosztuje 2 złote.
[/color]

12V ma połowę mniej zaworówbernardo pisze:tez widzialem ten silnik na ebay-u
to jest ten 12 v
czy one pasuja wymiennie z 24v?
widzialem tez silnik z 100 4.2
to ten sam czy musi miec sztak komputerow?

Jeśli chodzi o silnik 1HD-FTE z modelu J10 to jest problem z rzeczona pompą. W tym silniku pomijając inne problemy, jest zupełnie inne mocowanie pompy. Ja wprawdzie już widziałem zaimplenetowany blok silnika do J8 i przyklejoną pompę/o zgrozo/ na silikon - kąt wyprzedzenia wtrysku prawie nie możliwy do ustawienia, ale to chyba nieporozumienie. Istnieje oczywiście możliwość przekładki całego silnika z J10. Z całą elektroniką ale to już poważna "rzeźba". Była taka jedna 80siątka w Warszawie. Wyszło to i jeździła/póki nie dachowała/ całkiem fajnie. Przeróbka trwała całe wieki bo to nie jest tylko włożenie komputera ale całych wiązek i zazwyczaj "oszukanego" sterownika skrzyni biegów/jeśli silnik był z ATM/ i immobilajzera. Do tego trochę robót "blacharskich" przy montażu Intercooler-a.
[/color]

Się da. Przeca pisałem powyżej. Rzeźba ale się da. Najlepiej znaleść silnik od manuala wraz ze skrzynią.Bullitt pisze:A ja mam zapytkę za 100 punktów.
Bo włąśnie tak jakoś bym chciał przerzucić do mojej 80 jakiegoś mocneggo Diesla i myslałem o czymś z 100.
Jak później taki silnik połączyć ze skrzynią manualną od 80? Bo całego swapa się nie da zrobić bo ztcw 100 nie ma z przodu mostu, tylko skrzynię z półosiami...

[/color]

Ale... Chyba nie wiem o co Ci chodzi? Co ma piernik a właściwie skrzynia biegów do półosi? To nie osobówka. Generalnie w J10 zamiast mostu masz "główkę" z półosiami ale dalej jest tak samo jak w J80. Za główką wał napędowy, reduktor, itd.Bullitt pisze:No ale co z przednim zawiasem?
Jak przerobić zawiesszenie z mostem na to z półosiami?
Masakra. Lepiej imo połączyć ori skrzynię od 80 z silnikiem 100...
Pytałeś czy da się silnik z J10 do J80. I to się da. Chyba, że chodzi Ci o odwrotną sytuację. I do J8 chcesz prócz silnika wpakować przedni zawias... To myślę, że lepiej kup HDJ100.

[/color]

czarne chmury ......
legenda HDJ80 w moich oczach pryska
dzis rozmawialem z mechanikiem
rozebral co trzeba i .....
rozrzad, klawisze walek uszkodzony.... i nie wiem co jeszcze
rano jade luknac
a silnik normalnie dzialal tylko cos mi tak chrobotal , delikatnie
spalanie 10,7 - 11,3 l/100
mialem carinke, rav i nic
a tu legenda z 1 reki
wl serwisu skody w BRD
jakis pech ?
a ceny w serwisie to maja z marsa
jak sie wk... denerwuje do to poskladam i bede jezdzil az padnie samo
legenda HDJ80 w moich oczach pryska
dzis rozmawialem z mechanikiem
rozebral co trzeba i .....
rozrzad, klawisze walek uszkodzony.... i nie wiem co jeszcze
rano jade luknac

a silnik normalnie dzialal tylko cos mi tak chrobotal , delikatnie
spalanie 10,7 - 11,3 l/100
mialem carinke, rav i nic
a tu legenda z 1 reki
wl serwisu skody w BRD
jakis pech ?
a ceny w serwisie to maja z marsa
jak sie wk... denerwuje do to poskladam i bede jezdzil az padnie samo
MUTSY
Tylko angol Cie uratuje ale jak pisał Zachary skąd wziąć pewność, że stan silnika oki doki
W Polsce za używkę hieny wołają od 8kzł do 12kzł
- bez żadnej gwarancji. Koszty remontu też kole 6-9 się zamyjkają w zależności od okoliczności
Gdybym był złośliwy........
Niestety to legenda o Bazyliszku raczej jest 

Gdybym był złośliwy........

Higway to hell