Rav4 (Igen) czy Pajero Pinin

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

rokfor32

Re: Rav4 (Igen) czy Pajero Pinin

Post autor: rokfor32 » ndz sie 20, 2017 5:56 pm

Pinin, ino niepordzewiały, i najlepiej z silnikiem bez GDI (nie poddaje się gazowaniu sensownemu na wtrysku lpg).

I pisze to ja - zwolennik toytoyów wszelkiej maści :)21

Tak jak wcześniej Radek pisał - Ravka to nie terenówka. To znakomite auto - ale terenowe używanie ja zamęczy - a serwis (na odpowiednim poziomie) zdubluje lub potroi Ci wartość tego auta. O ile znajdziesz jedynkę nieskorodowaną - co samo w sobie nie jest łatwe.

Natomiast porównując pinina i vitarę - to pierwsze wygrywa w cuglach, pod kątem technicznym.

Alternatywnie - frota jedynka sport, najlepiej poliftowa. Ale - z korozonem jak wyżej. I podobnie jak wyżej, ciężko o niezmęczone. Ale jak się utrafi - to bardzo wdzięczne auto.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » ndz sie 20, 2017 9:14 pm

Ale mam mętlik...
Vitara - coraz trudniej o coś wartościowego
Samuraj - archaizm na problematycznych gaźnikach z budą o wyglądzie durszlaka - prędzej czy później i tak SWAP silnika nieunikniony
Feroza - niby lepszy, niby taki sobie, generalnie to nie wiadomo
Rav4 I - niby terenowy, niby nie
teraz jeszcze Pajero Pinin - z tymi generalnie ciężko. Jakieś tam szczątkowe oferty które nie są GDI
U mnie na kujawach, w centralnej Polsce generalnie wielkie gó*no bo prawie każda oferta to drugi koniec polski, min. 300 w jedną żeby podjechać zobaczyć i w 90% przypadków wrócić na sporym wqrwie mając zmarnowane 9h za kółkiem.
Szukam sporo na zachodzie ale tam znowu dochodzą koszty: taniej kupisz ale weź to zwieź i zarejestruj, wychodzi niewiele taniej niż to co sterczy u handlorzy w PL opychane z Brief`em "na niemca"- opcja najgorsza ze wszystkich bo te zawsze są "stan igła" dopóty nie pojedziesz na miejsce wtedy głupa pali że on nic nie wie, widocznie w Niemczech robili a poza tym on się nie zna... barany jeb*ne...

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn sie 21, 2017 4:32 am

Dlaczego sie tak upierasz na male auto?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn sie 21, 2017 6:17 am

Do Twoich celow, kazde z tej listy sie nada, jak Cie wezmie na jazde w terenie, to RAV moze nie przetrzymac proby.

Wybieraj z tego takie, ktore jest nie dalej jak 100km, poziom zgnilizny ma najnizszy. Wszystkie z nich gnija, te wieksze auta tez gnija...
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » pn sie 21, 2017 7:15 am

jradek pisze:
pn sie 21, 2017 4:32 am
Dlaczego sie tak upierasz na male auto?
Już w temacie dot. XJ`a w zasadzie odpuściłem duże 4x4. Duże to duże silniki, duże opłaty i duże spalanie. Chociaż tutaj takiej Rav`ce niewiele brakuje już do XJ`a bo za 2-litry jest już jakieś 650-700 OC na rok, za XJ`ta i cokolwiek pow. 2-litrów mamy okolice 900/rok. Dochodzi kwestia gabarytów: wielkim bydlakiem nie wszędzie wjedziesz a jak już wjedziesz to zostawia za sobą jak traktor - kwestia czasu i zacznie kogoś męczyć dupa że im drogi rozjeżdżam :lol:
Misiek Cypr pisze:
pn sie 21, 2017 6:17 am
Wybieraj z tego takie, ktore jest nie dalej jak 100km
to generalnie Opla Merivę albo Astrę bo tego jest najwięcej w okolicy. Temat 4x4 zaczyna się i kończy na "wspaniałych" freelanderach 1.8 :)11 i z 10 anglików

Edit:
na chwilę obecną są aż dwa - 2-litrowa frota do opłat, na Brief od niemca i Asia Rocksta 2.2D wzięta pewnie w rozliczeniu sądząc po tablicach z sąsiedniego województwa

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn sie 21, 2017 10:49 pm

Po tym co piszesz o duzym spalaniu i duzym OC, to odpusc temat. Te koszty, to akurat najmniejsze wydatki przy 4x4
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » wt sie 22, 2017 8:06 am

Czytam ten wątek i czytam i powiem Ci tak...RAV to że jest mniejszy nie oznacza że będzie lepszy czy mniej palił, mimo swojego dość małego gabarytu i fajnej bezawaryjności żłopie jak smok, musisz liczyć średnio 12l/100km - jak coś ma palić 12l na 100km możesz kupić np herbatnika dyskotekę która zamyka się koło 9/10l, albo krótkie pajero 2.5 też koło 10l jak nie przesadzisz z kołami i szpejem, więc po choinkę Ci te wynalazki :D
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » wt sie 22, 2017 8:48 am

Misiek Cypr pisze:
pn sie 21, 2017 10:49 pm
Po tym co piszesz o duzym spalaniu i duzym OC, to odpusc temat. Te koszty, to akurat najmniejsze wydatki przy 4x4
Zdaję sobie sprawę ale muszę uwzględniać takie koszty w budżecie bo to będzie trzecie auto w rodzinie... i to takie z gatunku czy stoi czy jeździ to płacić trzeba (pozostałe dwa są użytkowane dzień w dzień) i różnica jest czy to bedzie 700zł łącznie na rok czy 1400...
Reszta wydatków - trzeba szukać możliwie najlepszego aby były możliwie najniższe :) Nie zamierzam auta upalać, topić, szarpać i zrywać gdzieś na off-road`owych imprezach żeby po każdej od paru do parunastu stówek inwestować w auto bo pourywane i połamane coś tam. Rozrywka i fun po okolicznych polówach, lasach i żwirowniach. I tyle.
ishimo pisze:
wt sie 22, 2017 8:06 am
.RAV to że jest mniejszy nie oznacza że będzie lepszy czy mniej palił, mimo swojego dość małego gabarytu i fajnej bezawaryjności żłopie jak smok, musisz liczyć średnio 12l/100km
czytam, pytam i taki obraz się wyłania - 12-15 to norma. Ale szukam czegoś z LPG żeby już mieć z głowy ten problem.
ishimo pisze:
wt sie 22, 2017 8:06 am
- jak coś ma palić 12l na 100km możesz kupić np herbatnika dyskotekę która zamyka się koło 9/10l, albo krótkie pajero 2.5 też koło 10l
ale w budżecie jaki planuję na to przeznaczyć żaden z w/w się nie mieści - poza tym D2 ma kumpel i co-nie-co się orientuję w materii kosztów utrzymania tego auta. Spalanie to akurat najmniejszy problem :)
Generalnie przez moment nawet był pomysł aby pogonić to co mam (jedno z nich), dołożyć to co planuję przeznaczyć na 4x4 i wtedy starczy nawet na D3 - czym zamykamy problem kolejnego OC ale... obawiam się że w perspektywie czasu D3 zacznie się mścić cenami za typowe el. eksploatacyjne domagające się wymiany. No i jeszcze jeden poważny minus takiego rozwiązania: że jak popsuję "tanie" 4x4 to go przywlokę na lince pod dom i naprawię jak będzie czas/ochota czy kasa a z takim D3 jak przetnie gdzieś oponę czy jakis przewód urwie pod podwoziem - nie ma że boli - musi być szybko i na już. Przy poważniejszych awariach zaczynają się robić poważniejsze problemy natury: znajdź mechanika co to ogarnie bo to nie takie proste w moich stronach. A D3 nie jest prostym samochodem...
No i ten silnik 2.7 z PSA: z jednej zachwyca kulturą pracy, dynamiką i spalaniem, z drugiej mieszane odczucia bo są sztuki mające między 330 a 410 tyś km na chodzie ale jest baaardzo dużotakich między 230-280 z dopiskiem motorschade...
Ale ta opcja jest najmniej realna ze wszystkich także dalej drążę na spokojnie temat "taniego 4x4".

tomaszek76

Post autor: tomaszek76 » wt sie 22, 2017 9:21 am

To kup se grand vitare z lpg.
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » śr sie 23, 2017 8:58 am

Przerabiałem ten temat kiedyś z tym, że lubię sobie pojeździć czasem trochę mocniej. Nie da się mieć auta w teren, na wyprawę, do pracy i na zakupy. Długo nad tym myślałem i skończyło się jak zawsze, Patrol Y61 i jeżdżę nim na co dzień dosłownie wszędzie, jak jeździ codziennie to się nie psuje, podstawowa eksploatacja, a samochód na tyle pancerny, że nawet jak coś ci wyskoczy to da się dwa trzy dni przejeździć zanim naprawisz i ogarniesz :)

Nie mówię, że masz kupić Patrola ale jak masz jako 3 samochód to zawsze jest na końcu listy, a jak jest podstawowym na co dzień 'łatwiej' inwestować :)
4x4 SZCZECIN

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sie 23, 2017 9:42 am

Tutaj raczej się nie obawiam bo w tej materii jestem chorobliwie dokładny. Auto może być nie myte i nie sprzątane rok... generalnie tak wyglądają moje samochody :D ale olej silnikowy co 10 tysi musi być... z namaszczeniem.... Podobnie jakiś osprzęt silnika, elementy zawieszenia czy układu jezdnego albo inny grat mnie wkur... to jest wymieniony od razu i to zawsze górna półka, Lemforder, TRW itp klimaty.
Dlatego wolę odpuścić duże terenówki pokroju D2 bo wiem że utopiłbym w niego morze pieniędzy w perspektywie czasu na doprowadzanie do użyteczności.
Nieraz może i to nie wygląda... ale wszystkie moje pojazdy są w takim stanie że o każdej porze dnia czy roku wiem że odpali, dojedzie choćby i na koniec europy i wróci.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sie 23, 2017 10:00 am

Piasek pisze:
śr sie 23, 2017 9:42 am
i to zawsze górna półka, Lemforder, TRW itp klimaty.
:)2 :lol:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr sie 23, 2017 10:41 am

Piasek pisze:
śr sie 23, 2017 9:42 am
Tutaj...
Raczej odpusc to hobby.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sie 23, 2017 11:25 am

Spoko, przez najbliższe kilka lat będę siedział i truł wam du*y w każdym temacie za karę... bo mi zakup 4x4 odradziliście
:wink:

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr sie 23, 2017 12:31 pm

kup se opla, jakiegokolwiek
byle rama była zrowa i mechanika mniej więcej w porządku spokojnie nada się do jazdy i w terenie i po drodze i gdzie tam stryjenka chce :)21

wszyscy będą się z Ciebie śmiali że foplem jeździsz ale prawda jest taka że prawie każdy fopel nie wraca do domu o własnych siłach... zawsze
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sie 23, 2017 1:31 pm

lbl78 pisze:
śr sie 23, 2017 12:31 pm
ale prawda jest taka że prawie każdy fopel nie wraca do domu o własnych siłach... zawsze
Rozumiem że miało być żartobliwie, ironicznie a niechcący prawdą chlapnąłeś :lol:

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr sie 23, 2017 3:35 pm

Piasek pisze:
śr sie 23, 2017 1:31 pm
lbl78 pisze:
śr sie 23, 2017 12:31 pm
ale prawda jest taka że prawie każdy fopel nie wraca do domu o własnych siłach... zawsze
Rozumiem że miało być żartobliwie, ironicznie a niechcący prawdą chlapnąłeś :lol:
jak to mówią
Synu mam jednego to wiem :)21 i nie miało być dowcipnie tylko jak max z kolankiem
tylko tel mi sie na nie zamienił :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr sie 23, 2017 7:13 pm

Też miałem to napisać - sensowny monterey króciak, albo władnym stanie frotka/isuzu rodeo 3,2 w benie. Unikać wersji na common railu, do silników VM tez mocno ostrożnie.

Trzeba na nie mocno uważać przy zakupie, bo zwykle te auta mają zerowy serwis od początku życia - a przynajmniej od sprowadzenia do nas, co oznacza kumulację wydatków, jak się chce to ładnie ogarnąć (zwykle są to podstawowe graty - ale ze względu na kumulacje wszystkie do wymiany na raz. Dużo drobnicy też robi okrągłą pulę). Ale jak się zrobi bez nadmiernego oszczędzania - to te auta są naprawdę mocno niezajebliwe.

Szczególnie polecam frotkę długą 3,2V6 (i bliźniacze isuzu rodeo). Niewiele większe to od długiej rav4, bardzo wygodne do codziennej jazdy - a o dwie klasy solidniejsze, nawet orane w ciężki warunkach.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » śr sie 23, 2017 7:33 pm

Powiem tak że jakoś po doświadczeniach kumpla z tym autem od początku skreśliłem to z listy ale to już któryś z kolei "głos rozsądku" z forum żeby jednak może w tym kierunku... Hmmm....
Tylko tak: z FA z benzyn to wiem że 2.4 jest dobry i trwały bo to stara konstrukcja.
2.0 - nie za słaby ?
O 2.2 to chyba w każdej generacji każdego Opla piszą i pisali żeby unikać bez względu czy benzyna czy diesel
Z diesli to chyba któryś z trójki (2.3, 2.5 i 2.8) nie jest czasem ok ?
i każda bez wyjątku będzie skatowana i zmęczona życiem...

Z froty B znowu w zasadzie tylko jeden silnik 3.2 bo pozostałe to 2.2
a skoro jeden to obstawiam że biały kruk - nie do zdobycia

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr sie 23, 2017 8:09 pm

Frota A ma całkiem trwały zawias IFS. Frota B to już listwa, i są z tym problemy typowe dla tej konstrukcji.

Silniki 3,2 nie sa specjalnie rzadkie. Mniej popularne od innych, ze względu na większy apetyt na paliwo, ale i tak tragedii nie ma.

Silniki 2,2B sa sensowne - ale należy z nich natychmiastowo wywalić wałki wyrównoważające. Niewiele dają - za to silnik traci łatwo ciśnienie oleju - stąd kłopoty z tymi jednostkami.

2,0 sa dosyć pancerne - ale faktycznie słabe. W krótkich frotach jeszcze jakoś dają radę (bez szału) - są za to całkiem oszczędne (moja bez ceregieli schodziła do 8L/100 w trasie).

To bardzo wdzięczne auta, tak ogólnie - ale tak 9 na 10 przypadków wymaga gruntownego odszczurzania mechanicznego. Nie licząc problemów korozyjnych. Niemniej, jak się trafi coś faktycznie ładnego - to warto.

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » śr sie 23, 2017 8:11 pm

Kia Sportage I-gen będzie lepsza od Rav'ki.
:)21
Dzika Koza

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » czw sie 24, 2017 7:56 am

To może Jammnika sobie kup?;p
4x4 SZCZECIN

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » czw sie 24, 2017 8:17 am

Co to jamnik ? Jimny ??
Kupiłbym jakbym miał budżet koło 15 tyś zł... za 6 to jedynie UK`ola można dostać i to w nie najlepszym stanie niestety...
Ale tak - Jimny to jest auto które całkowicie rozwiązuje moje dylematy 4x4. Za 6 tysi mogę po niego jechać nawet do Portugalii żeby przyprowadzić :)

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw sie 24, 2017 8:20 am

To jaki Ty masz budżet?

tomaszek76

Post autor: tomaszek76 » czw sie 24, 2017 8:24 am

Właśnie się okazało że szóstka. Takie rzeczy tylko w erze
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem