4R - automat

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Sobal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » czw cze 29, 2006 12:28 pm

A! Przypomniało mi się jeszcze jedno. $$$Warto$$$ dokupić sobię dodatkową chłodniczkę oleum do skrzyni. Zaoszczędza dużo szelestów.
][
][
][Sobal

STtomas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: STtomas » czw cze 29, 2006 1:33 pm

Sobal pisze:A! Przypomniało mi się jeszcze jedno. $$$Warto$$$ dokupić sobię dodatkową chłodniczkę oleum do skrzyni. Zaoszczędza dużo szelestów.
][
][
][Sobal
Jakaś tu jest, na dole, pod chłodnicą silnika, a jeśli jeszcze jedną to gdzie ją zamontować ?
Myślałem też o przeniesieniu obecnej gdzieś w inne miejsce,ale brak narazie pomysłu. Powód zmiany miejsca ? Przy pokonywaniu przeszkód błotnisto-wodnych dużo syfu osiada w radiatorze. Wyczyściłem ją po poprzednim właścicielu, była tak zaj....na że nie było żadnej dziurki dla przepływu powietrza. Nie podoba mi się takie zamocowanie chłodnicy - tak nisko.
LC KZJ95 AT33
gg45542453
http://www.wwfpl.panda.org/

Awatar użytkownika
Sobal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Sobal » czw cze 29, 2006 1:55 pm

Chyba nie ma sensu jej przenosić. Lepiej zrobić drugą z przodu. Z pomocą wiatraka wydajność chłodzenia będzie o niebo większa. Plus jeszcze przewody trochę oddaja. Ta na dole za to dobrze w wodzie robi :D
Ja mam taką wąską i długą ale o powierzchni ze 2 razy większej od oryginału - czyli w sumie 300% normy ;)

][
][
][Sobal

STtomas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: STtomas » czw cze 29, 2006 8:14 pm

Co do LSD, to raczej nie ma, rozkminiłem tabliczkę znamionową.
http://www.4x4wire.com/toyota/faq/vin/
- ale ktoś mógł wcześniej wymienić most. Poza tym, podniosłem tył i gdy kręciłem jednym kołem, drugie jechało w przeciwną stronę bez rzadnego oporu.
Dekla się nie da zdjąć, bo wygląda jakby był na stałe połączony z obudową. Więc pozostaje rozbiórka całości, ale jeszcze raz spróbuje jutro sprawdzić w terenie.
LC KZJ95 AT33
gg45542453

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » pt cze 30, 2006 8:16 pm

Ale ktoś kilka postów wcześniej proponował, żeby wpinać 4L przy 30km/h
Ja to pisalem, tak dokladnie jest w instrukcji uzytkowania mojego 4R.
Chociarz osobiscie robie to troche inaczej, zapinam reduktor przy bardzo malej predkosci, przewaznie przy zjazdach.

STtomas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: STtomas » pt cze 30, 2006 9:11 pm

I ja tak też robie, przy małej prędkości, poniżej 30 km/godz. - nic się nie dzieje - poza włączeniem napędu na przód :wink: . Przy automatycznej skrzyni reduktor ma podobną konstrukcję co skrzynia (przekładnie planetarne i sprzęgła cierne) i też jest sterowany podciśnieniowo tym samym olejem. Jeżeli trzebaby było się zatrzymywać, myślę że pracowite japończyki zrobiliby blokadę taką jak jest na dźwigni biegów, że bez naciśnięcia hamulca nie przestawi się jej z pozycji P.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i porady :D :)2
LC KZJ95 AT33
gg45542453

Awatar użytkownika
madzielak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: madzielak » pt lis 24, 2006 8:45 pm

Odgrzeje troche temat. Mam lamerskie pytanie, bo to moj pierwszy automat.
Co tak naprawde robi ten duzy przycisk przy skrzyni biegow? W user manual jest info, kiedy nalezy uzywac a kiedy nie ale jako ciekawa osoba chcialbym wiedziec czemu tak jest.
Obecnie: szukam
Było: Toyota 4Runner SR5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”