pokore w narodzie wywoluje czarne przyciemniane BMWKrecik pisze:Widzisz Synu...
S³uchaj sie mniemi sie tez nasz wariant podoba ;D
Z przyczep± kempingow± na b³onia za wa³ami? Ciezko bedzie
ps. teraz G na codzieñ... z szyn± zamiast zderzaka, a mimo to zero pokory w narodzie
HDJ 80 - problem z reduktorem
Moderator: Mroczny
W tym przypadku czlowiek sie 2 razy cieszy, ten drugi raz nadchodzi predzej czy pozniejZachary pisze:To pewnie bêdzie za parê latek bo, chyba póki co w³a¶ciciel zakochany po uszyKrecik pisze:Ty mu przeka¿, jak juz wszystko zreanimuje i bedzie sprzedawa³ to niech da znac, kupie

Gelenda Cabrio 300TD
No to jak Ci się auto podoba i czujesz się na siłach to negocjuj ostro cenę biorąc pod uwagę ewentualne inne poza reduktorem problemy opisane na forum i kupuj. A co do kupowania używanych części to najpierw trzeba rozebrać te zepsute i je zdiagnozować. Nie zawsze używka jest dużo tańsza o nowych gratów. Warto chyba zapłacić parę stówek więcej i mieć rzeczy nowe. Tym bardziej, że jak się udasz do ASO to możesz wywalczyć rabat.Marek Wójcik pisze:Samochodu jeszcze nie kupiłem - jest fazie ostatecznego rozpatrywania i przed wizytą w warsztacie celem obejrzenia przez znawcę.
Samochód fajny, ale jak to bywa z używkami musze być pewien do końca.
Nie chcę wp... się w samochód stojący na kołkach i zjadający cały budżet rodzinny Szczególnie, że do Toyki częśći drogawe. Ale jestem dobrej myśli.
Chyba strasznie Ci musiało Twoje auto dać się we znaki. Ja to myślę, że po moich doświadczeniach choćby np. z Uazem, że każde auto można wyprowadzić na prostą. Wspomniany UAZ na początku naszej znajomości miał usterki codziennie(!!). Właściwie to nie było dnia, żeby gdzieś, coś. Powiedziałem dość i oddałem w ręce fachowców. Efekt jest taki, że ponad 3 lata bez usterki/poza usterkami wynikającymi z "fantazji" użytkownika/. A nie żałuję mu wrażeń.pol pisze: pokore w narodzie wywoluje czarne przyciemniane BMW

Tak więc pewnie nowy właściciel rzeczonej w dyskusji Toyoty też ma szanse. Rozum mi podpowiada, że jak mi się udało z Uazem to On ma też szansę wyjść na prostą. Trzymam za niego kciuki.

A że finansowo bolesne to będzie doświadczenie to już zupełnie inna sprawa. Ale jak się już raz powiedział a, b, c… to trzeba dalej recytować.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

- Marek Wójcik
-
Decyzja zapadła - biorę.
Byłem u Kylona w warsztacie na przedzakupowym przeglądzie - jest parę felerów, do wymiany gumy stabilizatorów, luzy na wielowypuscię na wale, krzyżaki, cieknąca pompa wspomagania, jeden zacisk hamulcowy cieknący, wyciek pod uszczelka pokrywy głowicy, lekko zapocona turbina, kiepskie amory z przodu, pordzewiała tylna klapa (ddokoła szyby), uszkodzony parownik klimy i rzeczony reduktor.
W odróżnieniu do cen "stanu idelanego"
mam jeszcze w miare spory zapas wynegocjowanej ceny na ewentualne naprawy. I tak pewnie do "Stanu idelanego" trzeba cos dołożyć.

Byłem u Kylona w warsztacie na przedzakupowym przeglądzie - jest parę felerów, do wymiany gumy stabilizatorów, luzy na wielowypuscię na wale, krzyżaki, cieknąca pompa wspomagania, jeden zacisk hamulcowy cieknący, wyciek pod uszczelka pokrywy głowicy, lekko zapocona turbina, kiepskie amory z przodu, pordzewiała tylna klapa (ddokoła szyby), uszkodzony parownik klimy i rzeczony reduktor.
W odróżnieniu do cen "stanu idelanego"

Marek Wójcik vel Magnus
Toyota Land Cruiser HZJ 73
tlc.org.pl
tlc.org.pl
- Marek Wójcik
-
Samochód kupuję za 22 tysie, więc spoko starczy na naprawy, a będę miał to zrobione na jakis dłuższy czas. Poza tym na pierwszy rzut pójdzie mechanika, z wyłaczeniem reduktora - z tym poczekam. Automat robi, nie zauważyłem problemów, a jeżdzę automatem kilka lat.
Marek Wójcik vel Magnus
tlc.org.pl
tlc.org.pl
a jak przelacasz pomiedzy D i R na postoju trzymajac noge na hamulcu to dzwoni cos w pod autem?Marek Wójcik pisze:Samochód kupujê za 22 tysie, wiêc spoko starczy na naprawy, a bêdê mia³ to zrobione na jakis d³u¿szy czas. Poza tym na pierwszy rzut pójdzie mechanika, z wy³aczeniem reduktora - z tym poczekam. Automat robi, nie zauwa¿y³em problemów, a je¿dzê automatem kilka lat.

Gelenda Cabrio 300TD
- Marek Wójcik
-
Przełączalem, ale tej metody nie stosowałem.pol pisze:a jak przelacasz pomiedzy D i R na postoju trzymajac noge na hamulcu to dzwoni cos w pod autem?Marek Wójcik pisze:Samochód kupuję za 22 tysie, więc spoko starczy na naprawy, a będę miał to zrobione na jakis dłuższy czas. Poza tym na pierwszy rzut pójdzie mechanika, z wyłaczeniem reduktora - z tym poczekam. Automat robi, nie zauważyłem problemów, a jeżdzę automatem kilka lat.

Nic nie słyszałem, ale sprawdzę.

Marek Wójcik vel Magnus
tlc.org.pl
tlc.org.pl
- Marek Wójcik
-
1. Musisz sobie tak poprzelaczac, a ktos musi w kanale posiedziec i posluchac. Jezeli dzwoni/wali w naped, to trzeba ustalic skad, pol biedy jak to jest z wieloklinow na wale, jezeli w mostach to juz gorzej.Marek Wójcik pisze:Prze³±czalem, ale tej metody nie stosowa³em.pol pisze:a jak przelacasz pomiedzy D i R na postoju trzymajac noge na hamulcu to dzwoni cos w pod autem?Marek Wójcik pisze:Samochód kupujê za 22 tysie, wiêc spoko starczy na naprawy, a bêdê mia³ to zrobione na jakis d³u¿szy czas. Poza tym na pierwszy rzut pójdzie mechanika, z wy³aczeniem reduktora - z tym poczekam. Automat robi, nie zauwa¿y³em problemów, a je¿dzê automatem kilka lat.![]()
Nic nie s³ysza³em, ale sprawdzê.O czym to mo¿e ¶wiadczyæ?
Wiadomo ze auto jest stare, ale tych stukow nigdy nie wyeliminujesz
w calosci bo byc musial wymienic polowe auta, wiec one musza byc jak najmniejsze. To jest niestety przypadlosc automatu w tym aucie.
2. oczywiscie sprawdz poziom oleju , to sie robi na chodzacym silniku w tym przypadku i zagrzanym, chociaz czasami sie sprawdza na zgaszonym.
3. olej nie powninien smierdziec spalenizna, a jego kolor powinien byc czerwony ew troche ciemny czerwony - tak jak barszczyk
4. tego pewno nie sprawdzisz na przegladzie przedkupnym, ale filtr oleju automatu tez duzo powie, w nim beda nabite opilki oraz na magnesach ktore sa na misce olejowej, to tez musi byc wszsytko w normie, bo hydraulika nie lubi opilkow. filtr mozesz kupowac nowy albo umyc stary
jezeli nie jest uszkodzony mechanicznie.
5, przelaczanie biegow musi byc bez zadnych poslizgow , dynamiczne.
troche daje sie punkt zmiany biegow regulowac linka od kickdowna
no

Gelenda Cabrio 300TD
Sorry ale się chyba pogubiłem. Co ma przekładnia kierownicza do wyciągarki??Nikos pisze:to tanioKrecik pisze:"nowa"
za _Nową_ przekladnie do HDJ100 jest 6300, z montażem;)
w aso
W epc oryginalna wyciagarka elektryczna kosztuje 23tysiace
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]