Koła z oponami 33 cale czy 35 cali?

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lut 17, 2007 11:27 am

korzenny pisze:ja się tego własnie spodziewałem, ale w temacie opony spotykałem wiele osób, które zajadle broniły swoich tez, że niejako by MTki były spoko na zimę i ogólnie, że się da jeździć na czarnym na nich......

da to się i na samych felgach jeździć, hehe...........
a jakie masz te emteki?
ja jeżdzę na MT od kilku lat - 4 pory roku, różne auta - jest ok.

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » sob lut 17, 2007 11:31 am

BFG MT..... jeździć można i na samych felgach........ A na MTkach jest na asfalcie, przynajmniej teraz zimą - beznadziejnie......
Brave Disco 300 ;-) No bo... Wszystkie Dżipki fajne so...
korzenny@interia.pl t.603520630

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » sob lut 17, 2007 2:02 pm

Kolego korzenny, jak się nauczysz, że terenówką się nie zapier.... codziennie po mieście 120km/h to i zmienisz swe poglądy na jeżdżenie na MTkach 8)
W naszych "prowincjonanych" warunkach przyznaj jak często w roku masz ten śnieg/lód na drodze? Wystarczy wstać wcześniej z wyra i lekko zwolnić, a dla bardziej zapobiegliwych zamówić taxi na zimówkach - za cenę zimówek Ci na 3 sezony rozbijania się "taryfą" wystarczy ;-) Chyba, że zapalony narciarz z Ciebie, tudzież w długie trasy musisz latać często zimą, to wtedy i owszem ma to dla mnie sens.

A moje zdanie w temacie to takie, że jak na szosę i czasem lekki teren to do J8 33 ATki są idealne, w końcu po coś je robią ;-), drugi komplet MT 35 do "konkretnej" zabawy i czasem trza se zmienić oponki/kółka (a to też się przydaje, bo wyważyć warto, wentylki zmienić, miejscami poprzekładać).

J8 przynajmniej gdzieś do połowy produkcji ma tak samo "nędzny" dwu-satelitowy dyfer z przodu jak i J9 :-) przy mniejszej mocy w J9 ukręcany często, a sam już ze 3szt. J8 ze zmielonym (lub oboma) dyfrem (i to na jakiś kółeczkach od wózka dziecięcego) widziałem przez ostatni rok.
Po co na codzień męczyć ją takimi kółkami? No chyba, że ktoś ma jakieś kompleksy :)23 i koniecznie musi pokazać, że ma duże.
Przez takie dyskusje (a w zasadzie brak na składzie od ręki standardowego rozmiaru, gdy musiałem coś założyć po rozsypaniu sie starych zimówek) wrzuciłem se AT 32 i od roku chętnie bym je zmienił na 31 :-).
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Wojteeek

Post autor: Wojteeek » sob lut 17, 2007 11:20 pm

korzenny pisze:Ja jeżdzę od paru dni na MTkach, wcześniej na zimówkach mykałem i musze powiedzieć - TRAGEDIA ... Wbrew temu co niektórzy piszę (może tylko słyszeli od kogoś i powtarzają bzdury a niejeździli) MTki beznadziejne sa na błoto pośniegowe
Nie ma co porównywać MT do zimówek, z założenia to dwie różne opony. Pojeździj dłużej na MT (sprawdź w prawdziwym śniegu i błocie pośniegowym a nie jakiejś ciapie).
Cały czas śmigam na MT i nie narzekam :)2
LC bj 73 -1985 (babcia)

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » ndz lut 18, 2007 8:12 am

mam 33 BFG MT i zimówki z doświadczenia gorąco polecam zimą zimówki !! na BFG MT da się spoko jeżdzić po czarnym
polecam 33 cale 1-bo w wielu imprezach jak powyżej 33 to extrim
2-bo już całkiem niezle robią a z każdym calem wzrasta zużycie paliwa spada przyśpieszenie i są mocno obciążane podzespoły
3-35 bez bardzo dużych modyfikacji nie wejdą.
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

Awatar użytkownika
Darek1011

Post autor: Darek1011 » ndz lut 18, 2007 10:56 pm

Ja mam cały czas BFG AT31''. Kupując sugerowałem się danymi producenta 50%/50%. Na imprezkach turystycznych bo błocku jeszcze nikt nie musiał mnie ciągać (owszem czasem trzeba pokombinować) :)2 Jeżeli nie masz potrzeby extremu a większość po czarnym - wystarczą AT - o wiele większy komfort :)2 Z rozmiarem też bym nie przesadzał - 33'' na co dzień jest :)2
Tak jak pisze Black spraw sobie drugi zestaw do zabawy np. BFG MT39'' :)21
LC KDJ95

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » ndz lut 18, 2007 11:10 pm

korzenny pisze:Ja bym 33" wrzucił maks....... wiedza moja ogranicza się do czytanej, ale ponoć 35 oki, ale trzeba już uważać na napędy.....

No i jeszcze jedna sprawa..... Najważniejsza...... AT nie MT..... jeżeli większość jeździsz po czarnym to 255/85/16 lub 33/10,5/15 AT......
Szersze - katastrofa w koleinach..... każdy mi to mówił znajomy jak sam miałem dylemat co kupić....... No i MT do jazdy na codzień - głośne jak cholera, kiepsko chamują, kiepsko trzymają się.......
:D kocham teoretykow... moja wiedza ogranicza sie do czytanej... ale ponoć oki... ale trzeba uważać... nie przerobiłeś - zabierz głos !! :o
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » ndz lut 18, 2007 11:13 pm

misiu pisze:
korzenny pisze:33/10,5/15 AT
niestety takich opon u nas w kraju nie stwierdzono :)3
ot, Kolego
sam takie BfG widzialem na moim (byłym) aucie :o
bardzo dobry rozmiar do LC lj70
a bieżnik jak tam marysia uważa...
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » ndz lut 18, 2007 11:37 pm

sebastian dziurdzik pisze:
korzenny pisze:Ja bym 33" wrzucił maks....... wiedza moja ogranicza się do czytanej, ale ponoć 35 oki, ale trzeba już uważać na napędy.....

No i jeszcze jedna sprawa..... Najważniejsza...... AT nie MT..... jeżeli większość jeździsz po czarnym to 255/85/16 lub 33/10,5/15 AT......
Szersze - katastrofa w koleinach..... każdy mi to mówił znajomy jak sam miałem dylemat co kupić....... No i MT do jazdy na codzień - głośne jak cholera, kiepsko chamują, kiepsko trzymają się.......
:D kocham teoretykow... moja wiedza ogranicza sie do czytanej... ale ponoć oki... ale trzeba uważać... nie przerobiłeś - zabierz głos !! :o

Wiesz skoro ludzie znający się na tych autach coś pisza lub mówią mi to im ufam i nie wkłądam tego co ja chcę bo mam takie sobie widzimisie.....

Akurat ja trafiłem dobrze z rozmiarem 255/85/16..... a wybrałem ten rozmiar po rozmowach tu na forum i osobiście ze znajomymi, po przymiarce wstępnej kółek o podobnym rozmiarze......

Co do bieżnika, będę obstawł przy tym, że AT lepiej jezeli większość na czarnym..... generalnie jest jeszcze jedna ważna rzecz o której wiele osób zapomina jeżdżąc w zimie na MTkach itd..... Jadąc naszymi potężnymi czołgami musimy być odpowiedzialni..... mysleć za siebie i za innych......
Wyskoczy ktoś na jezdnię lub gwałtownie zahamuje, jest zima, ślisko, hebel i.......... i p człowieku albo siedzisz w kimś....... Zawodowo związany jestem z ratownictwem i trochę przeczulony jestem na tym punkcie.....
Brave Disco 300 ;-) No bo... Wszystkie Dżipki fajne so...
korzenny@interia.pl t.603520630

Bullitt

Post autor: Bullitt » pn lut 19, 2007 9:19 am

Dziękuję za odpowiedź koledzy. Zrobię tak (jak to w życiu) zdam się na przypadek. Jeżlei felgi przypasują na piastę- biorę je w zestawie 35. Jesli nie szukam dalej 33.

Pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”