LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4
Moderator: Mroczny
-
Zun
-

Bullitt pisze:Bardzo dobra skrzynia, ale ma jedną podstawową wadę.
Jest kompletnie nie naprawialna w razie awarii (ASO nie posiada zadnych części zamiennych- w systemie BMW jedyną częścia jest kompletna skrzynia). A psują się synchronizatory (często) i wtedy staje się dodatkowo jeszcze niestabilna przy zmianie biegów (robią się luzy, których nie da się skasować). Generalnie do wyczynu odradzam. Polecam natomiast skrzynie 5cio biegową od silnika 3,5 litra. Pasuje bez problemu i jest w pełni serwisowalna...
Pozatym szóstka ma zbyt długie przełozenia ( będziesz grzał 250 terenówką?)
Jak 250 to przy reduktorze , nie wiem jaki tam macie , ale zalozmy ze 2:1 to nam da predkosc 125 km/h - troche duzo , ale z tego co slyszalem to maerk cisnieniwoiec jest

to ma tak akurat

-
AdAm
-

Zun pisze:Bullitt pisze:Bardzo dobra skrzynia, ale ma jedną podstawową wadę.
Jest kompletnie nie naprawialna w razie awarii (ASO nie posiada zadnych części zamiennych- w systemie BMW jedyną częścia jest kompletna skrzynia). A psują się synchronizatory (często) i wtedy staje się dodatkowo jeszcze niestabilna przy zmianie biegów (robią się luzy, których nie da się skasować). Generalnie do wyczynu odradzam. Polecam natomiast skrzynie 5cio biegową od silnika 3,5 litra. Pasuje bez problemu i jest w pełni serwisowalna...
Jak 250 to przy reduktorze , nie wiem jaki tam macie , ale zalozmy ze 2:1 to nam da predkosc 125 km/h - troche duzo , ale z tego co slyszalem to maerk cisnieniwoiec jest

to ma tak akurat

Nie bój... reduktor ma 1:1.8 ale mosty maja 1:7
I tak na reduktorze za wolno będzie jechało, ale co zrobić...
Robiło to fajnie z silnikiem 3.2 wiec z 4.0 gorzej nie bedzie. Zawsze do mostow 1:6 włożyć można (nawet 1:5, wiec możliwości jest dużo)
Jak na reduktorze będzie z 80 km/h jechało to bedzie OK.
-
Zun
-

AdAm pisze:Zun pisze:Bullitt pisze:Bardzo dobra skrzynia, ale ma jedną podstawową wadę.

to ma tak akurat

Nie bój... reduktor ma 1:1.8 ale mosty maja 1:7
I tak na reduktorze za wolno będzie jechało, ale co zrobić...
Robiło to fajnie z silnikiem 3.2 wiec z 4.0 gorzej nie bedzie. Zawsze do mostow 1:6 włożyć można (nawet 1:5, wiec możliwości jest dużo)
Jak na reduktorze będzie z 80 km/h jechało to bedzie OK.
Aaaa zapomnialem o mostach z laplandera

-
Miskiller
-

autor: Miskiller » wt lut 20, 2007 9:17 pm
Zun pisze:Znaczy sie co rozwinac ?
chodzilo mi jaka dokladnie automatyczna skrzynia jest porzadna... nie czy automat czy manual i dlaczego...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
-
Zun
-

Miskiller pisze:Zun pisze:Znaczy sie co rozwinac ?
chodzilo mi jaka dokladnie automatyczna skrzynia jest porzadna... nie czy automat czy manual i dlaczego...
IMHO th350 - ale czy tak naprawde to sie okaze

jak ja troche pokatuje
W sumie to nie moje IMHO , tylko amerykanow - uwazaja ja za jedna z bardziej pancernych .
-
wiesław kalicki
-

autor: wiesław kalicki » ndz lut 25, 2007 1:13 pm
jeśli ktoś ma 13BT w okolicach wawy niech da znać chciłbym go obejżeć a co do rad to wiem co robię mam dwa silniki 3B w stanie super i z jednym chcę się pobawić pompy mają żędowe 3B zawsze miły żędowe ,a i nie są kradzione to informacja do jednego z komentaży
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera
-
Zun
-

wiesław kalicki pisze:jeśli ktoś ma 13BT w okolicach wawy niech da znać chciłbym go obejżeć a co do rad to wiem co robię mam dwa silniki 3B w stanie super i z jednym chcę się pobawić pompy mają żędowe 3B zawsze miły żędowe ,a i nie są kradzione to informacja do jednego z komentaży
Rotacyjna tez byla

-
Maniek

była...od 85-go roku...ja mam motur 3B `89 i mam rotacyjną...na pewno jest seryjny bo dysponuję nr VIN auta z którego jest ten silnik wyjęty i z EPC wszystko pasuje - były i rzędowe i rotacyjne
coś będzie....
-
Zun
-

Maniek pisze:była...od 85-go roku...ja mam motur 3B `89 i mam rotacyjną...na pewno jest seryjny bo dysponuję nr VIN auta z którego jest ten silnik wyjęty i z EPC wszystko pasuje - były i rzędowe i rotacyjne
Ja to mam z katalogu tez - w katalogu sa dwa rodzaje - opprocz tego te silnik roznia sie jeszcze kilkoma szczegolmai - bodajze jeden ma wtrysk posredni a drugi bezposredni i co za tym idzie jeden jest wyposazony w swiece zarowe a drugi tylko plomieniowa w kolektorze.
-
Maniek

dokładnie
coś będzie....