Zakup RAV 4 na co zwrocic uwage podczas zakupu?

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pn kwie 09, 2007 10:36 am

Wiesiek... nie czepiaj się w Święta :) zawsze i wszędzie gdzieś prowadzi jakaś droga.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » pn kwie 09, 2007 10:57 am

masz rację mokrego dyngusa :lol:
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

Awatar użytkownika
LX450

Post autor: LX450 » pn kwie 09, 2007 11:07 am

A ja tak dodam kilka przemyśleń odnośnie spalania, które wydaje się, że niby jest za duże w RAVce.

Nie możemy mieć wszystkiego naraz przecież.

Avensis spala mniej przy podobnym silniku, bo ma napęd tylko na jedną oś (a ruszanie jedną parą kół więcej, dyferencjałem i przegubami zabiera od 10 do 20% paliwa). Poza tym aerodynamika jest gorsza, więc opory też się zwiększają.

Zawsze osobówki będą paliły mniej od samochodów pseudo terenowych czy terenowych z tychże dwóch prostych przyczyn wynikających z praw fizyki.

No to może założyć mniejszy silnik? No ale wtedy samochód w ogóle nie jeździ.

Po prostu nie można mieć wszystkiego. Samochód typu RAV4 jest doskonały na jakieś delikatne wyprawy za miasto, jazdę po leśnych drogach itd. Wiadomo, że nie jest to hardcore, ale plaskaczem też nie można go nazwać. Spełnia wymogi terenowe, które posiada 90% społeczeństwa. Nawet ja się mieszczę w tym przedziale, bo nie zakopuję samochodu w błocie czy śniegu głębiej niż do połowy koła. Co prawda w RAVa bym nie zapakował sprzętu foto z taką wygodą. Poza tym miałem kiedyś czołowe zderzenie 4Runnerem i wyszedłem po prostu sobie z samochodu. Dlatego też masa się dla mnie liczy i nie ufam pojazdom poniżej dwóch ton.

Ale ogólnie RAV to doby samochód 'na wszystko' pod warunkiem, że to wszystko mieści się w granicach rozsądku.

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » pn kwie 09, 2007 11:09 am

Z pewnością CRV nie nadaje się do Off-Roadu ale ja nie po to ją kupiłem. Poruszam się 95% po asfalcie i po mieście, więc szukałem w miarę komfortowego auta, a że 5% to place budów, wiejskie drogi zimą, łaki i leśne dukty to CRV wydał mi się adekwatny. Nie bez znaczenia też były koszty eksploatacji. Pisze na tym forum bo wydaje mi się żę prawdziwi OFF będą mieli największą wiedzę na tematy takie jak opony, oleje i inne powiązane zagadnienia.
Pytanko do właścicieli Rav4 czy w waszych samochodach po wyżej 100km/h też tak radykalnie wzrasta poziom decybeli w środku?

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pn kwie 09, 2007 11:16 am

[quote="Jabar"]Z pewnością CRV nie nadaje się do Off-Roadu ale ja nie po to ją kupiłem. Poruszam się 95% po asfalcie i po mieście, więc

Zdziwiłbyś się co potrafi w "łatwym terenie", moze kolega Zbyszek jako tester rzeczonej sie wypowie 8)
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » pn kwie 09, 2007 11:34 am

[quote="LX450"Spełnia wymogi terenowe, [/quote]
:o :o :o
miałem dodge caravan 4x4 wiele mógł :lol: ale dał mi drogą lekcję
śnieg głęboki, twardy , stanoł !! próba skrętu kół opory więc silnie na kierownicę i gazu maglownica na pół. takie to terenowe auta :)2 :lol: :lol:
a i maluch wiele może
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

JerzyS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ile pali? - ile złopie?

Post autor: JerzyS » wt kwie 10, 2007 12:13 am

Spalanie-to umiejetnosc jazdy!
mam kilka samochodow w domu
Ile pala
Golf 1.8 automat
Mojej zonie palil nawet do 15l benzyny/100km
teraz ujezdza go syn
pali ok 10 l gazu
Toyota corolla
Mnie przy mieszanej wyszlo ok 5,75 l /100km
Mojej zonie 8,5
synom ok 7l
Avensia ujezdam sam
spala przy 2.0 l silniku ok 7,5 do 8,5 l/100km
rav 4 bede testowal, ale juz mam wrazenie ze jeszcze bardziej bedzie czuly na buta.
Stanaje na swiatlach z synem
on w Ravce,
ja w Avensisie oba silniki 2.0
idzie leb w leb,
ale spalanie raczej nie!

Juz widze ze "terenowka " przy bardziej agresywniej jezdzie bedzie zlopac bez umiaru!

Mowie tylko o szosie!

O terenie nie mowie ,
bo jak mialem merca
i jak w zimiepowodowany ambicja uparlem sie nim wjechac do garazu,
to poszlo mi pol baku
i tak zagarazowalem go na polu!:)

lugra
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lugra » ndz kwie 15, 2007 5:57 pm

Awatar użytkownika
Jabar

Post autor: Jabar » pn kwie 16, 2007 8:14 pm

Jak tam się spisuje nowa Rav-ka. Jak tam koszta na pakiet startowy? ja już powoli kończę swoją CRV i jestem w miarę zadowolony. Na razie urwałem tylko tłumik ale jeździłem po wydmach na łysych oponach i trochę się zagrzebał, moja wina. Jutro powinny dojechać nowe opony.

Awatar użytkownika
rozprza
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rozprza » sob sty 12, 2008 8:45 am

podłacze sie pod wątek, rav4 1996r spriskiwacz tylnej szyby jest podłączony do zbiorniczka z przodu czy ma osobny? przy próbie psiknięcia :D słyszę że pompka buczy jakby za pasażerem z tyłu ale za cholere nie chce ciec..... gdzie szukać??
vojager 3.3 grand 5.9

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”