Opinie o instalacjach gazowych w waszych autkach...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » śr maja 30, 2007 7:49 am

Instalacja gazowa w samuraju -1,5 roku bez problemow. W Glofie III po 100 tys. przebiegu trzeba ją już odmłodzić i wymienić parę rzeczy, np. membranę, wyczyścić trochę i będzie dalej dzielnie słuzyła. Kiedyś w uno trochę wariowała le wynikało to z faktu że źle była dobrana przez poprzedniego właściciela- komp. łapał błędy od instalacji. Znana firma proponowała zamontowanie czegos tam za 3 stówy i miało pomóc. Zrezygnowałem i dobrze bo znajoma złota rączka za cztery dychy pogrzebaa w kablach i komputer kasował błędy po każdym wyłączeniu silnika. Od tamtej pory pełny spokój. Przy 200 tys. przebiegu autko zmieniło własciciela i z tego co wiem smiga bez problemów. Nie taki gaz zły jak o nim piszą
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

ray76

Post autor: ray76 » śr maja 30, 2007 9:42 pm

Hej koledzy. Pierwsze tankowanie gazu i wyszło 25,70l/100km (jeszcze bez regulacji-po pierwszym strojeniu).
Mała usterka wielozawór nie odbija (może dlatego wyszło takie zużycie gazu???). Muszę tulko podjechać i zrobią.
A jeśli chodzi o głośność wtryskiwaczy to jeden z nich (zamontowane od góry na silniku) obija się o maskę silnika (przetarł wygłuszenie) i dlatego tak głośno mi klekotał tłukąc o blachę!!!
A poza tym żadnych problemów, nawet bardziej śmiało wciskam pedał gazu bo jazda tańsza :lol: , zamiast ponad 80zł na 100km, teraz tylko ok. 50 !!!

pozdrawiam
Rafał
LC100 4,2TD, 4 Runner 3.0V6 aut.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw maja 31, 2007 3:51 pm

Ludzie tak was se czytam i doszedłem do wniosku że se też instalke wymontuje

a co Kaczory mówią że dziura w budżecie to se wespre Państwo i Orlen co by im poprawić bilans na dodatni :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » czw maja 31, 2007 4:04 pm

gebels pisze:Ludzie tak was se czytam i doszedłem do wniosku że se też instalke wymontuje

a co Kaczory mówią że dziura w budżecie to se wespre Państwo i Orlen co by im poprawić bilans na dodatni :)21
:)2
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » czw maja 31, 2007 4:25 pm

Przejechałem na gazie ok 15 - 20 tys km i oto moje spostrzezenia:
Patrol 2.8 benzyna, Instalacja I generacji czyli najstarsza , zakładana w elpigazie
- na poczatku problem z regulacja (uszkodzony aparat zapłonowy po wymianie problem znikł)
- spalanie na poziomie 20 - 25 litrów trasa miasto do 30 teren
- pali bez problemu w zimie i lecie
- raz na 5 tys jezdze na czyszczenie (bezpłatne i regulacje ), nie jest potrzebne ale nie płace to uwazam ze warto.
- minimalna roznica miedzy benzyna a gazem (mocowo)
- jestem mega zadowolony tym bardziej ze silnik u mnie ma przebieg ponad 300 tys
- przy tych cenach paliwa nie wyobrazam sobie jazdy ma benzynie
- gaz lepiej sprawuje sie na przechyłach
- to tyle :)2
- silnik moj nie lubi wody ale tak sammo jest na benzynie i gazie . :wink:
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » czw maja 31, 2007 5:25 pm

Czy ktos moze wazyl ile wazy taka butla ? Mysle o takiej 100l (albo o dwoch ....)
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw maja 31, 2007 6:04 pm

ja mam 120L, tylko pamiętaj ZUN co by zawieche założyć na dodatkowe obciążenie bo ci klapnie a waga to coś ok 20 kg mocowaniem ale mylić się mogę bo to ponad 3 lata już minęło i mogło mi się coś pop........

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » czw maja 31, 2007 7:27 pm

gebels pisze:ja mam 120L, tylko pamiętaj ZUN co by zawieche założyć na dodatkowe obciążenie bo ci klapnie a waga to coś ok 20 kg mocowaniem ale mylić się mogę bo to ponad 3 lata już minęło i mogło mi się coś pop........
Cholera to super - myslalem ze to ciezsze jest - kazdy mnie odwodzi zeby nie montowac gazu bo to ciezkie cholerstwo jest - ale jak mi przy dwoch butlach dojdzie 50 kg to bede to walil - bo przy spalaniu rzedu 50 l w terenie to poprostu nie wyrobie na paliwo - a odejdzie mi problem podawani paliwa na przechylach (gaźnik mam) - tylko gdzie znalesc madrego gazownika co zamontuje instalacje do silnika V8 o pojemnosci 5 litrow ......
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » czw maja 31, 2007 8:05 pm

Najlepiej podjedz do gazowników lukniesz w katalog butli to bedziesz wsio wiedzial, albo tyrknij do czakrama czy do innych hurtowni to ci podadza wage

masz tutaj link, niestety wagi nie podają, pomyśl tylko gdszie to zmieścisz, ja mam w poprzek za tylną kanapą ale mi na bagażniku nie zależy bo autko tylko do zabawy
http://www.czakram.pl/katalog1.php?name=zbiornikilpg

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » czw maja 31, 2007 9:39 pm

gebels pisze: pomyśl tylko gdszie to zmieścisz, ja mam w poprzek za tylną kanapą ale mi na bagażniku nie zależy bo autko tylko do zabawy
Ha ha ha - dobre ..... powiem tylko pokrotku tak - zakupow tym nie bede wozil - takze butla nie powinna przeszkadzac ;)
Świszcząca Suka Stage I

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”