Zmieszanie oleju 10W40 z 15w40...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » pn lut 04, 2008 2:18 pm

Bullitt pisze:Generalnie syntetyk z minerałem- to nienajlepszy pomysł bo baza olejowa jest inna i raczej nie ma prawa działać.
Powinna byc inna, ale ni zawsze bedzie. Przy tanich syntetykach, nie bedzie. Syntetyczne sa poprosu tylko z nazwy.
baza syntetyczna jest droga i poprostu olej syntetyczny nie moze byc tani. Wiec firmy kombinuja, poprzez kilkukrotne wzbogacanie i dopychanie dodatkow.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

ray76

Post autor: ray76 » wt lut 05, 2008 8:38 am

Akcja już zakończona - olej wymieniony wraz z filtrem (narazie nic nie przecieka... ), a "check" po inspekcji komputerowej się nie zapalił ponownie (błąd czujnika EGR-powrotu spalin wykazało-może podczas wymiany uszczelek pod kapą i kolektora ssącego coś ruszyli...???).
Oby już tak pozostało - bez dalszych awarii i problemów... -tego życzę również wam forumowicze !!!
Dziękuję koledzy za pomoc i wypowiedzi na mój temat.

pozdrawiam
Rafał

ray76

Post autor: ray76 » wt lut 05, 2008 9:08 pm

Olej i filtr wymieniony na nowy pół-syntetyk.
Konsystencja oleju spuszczonego była jednorodna, więc żadna "zupa" się nie zważyła !!!
Mam nadzieję, że reszta elementów i części silnika zniosła to łagodnie i nie będzie żadnych wycieków i problemów !!!
Dziękuję za pomoc !!! :)

pozdrawiam
Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”