Rav4 - pytania laika do praktykow

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt maja 06, 2008 7:42 pm

Obecnie jest już mało (w zasadzie kilka zaledwie) modeli robionych typowo do terenu. Bo większość tych nawet solidnych aut w normalnej eksploatacji lwią część przebiegu nakręca po asfaltach, szczególnie w Europie. Dlatego postawiono na większy komfort podrużowania po czarnym, i zrezygnowano z przedniego sztywnego mostu, jak to miało miejsce w Pajero czy LC 120. Zrobiły się z tego terenowe limuzyny.
Ale tak to jest - klient wymaga (wygody) to klient dostaje.

Ps. Niezależne przednie zawieszenie Pajero Dakar to zupełnie inna bajka niż w cywilnej wersji.... :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

corelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: corelli » śr maja 07, 2008 9:08 am

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi.
Generalnie o to mi chodzilo, jak powiedzialem, jestem laikiem i nie mam pojecia o prawdziwych zdolnosciach terenowych Rav-ki.
Jesli juz ja kupie to pewnie oprocz asfaltu pojezdze po polnych i lesnych drogach, omijajac tereny "trudniejsze".

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » śr maja 07, 2008 9:27 am

Przyjrzyj się grand vitarze.
Ma o wiele wieksze możliwości niż rav. Gabaryt podobny, motory równie przyjemne.
Dla mnie jest też o niebo ładniejsza od rav, ale to już kwestia gustu. :wink:
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » śr maja 07, 2008 9:30 am

I napęd 4x4 a nie protezę tegoż..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » śr maja 07, 2008 10:25 am

TRAWOLT pisze:
tybero pisze:
Eskapada pisze:....tylny sztywny most ( Toyota LC J90/ 120 )
siakies dziwne poglady... :o
a nie moze miec 2-ch?
albo zadnego?
wiesz miśkowi jeden most zajeb....li złe kitajce
to się teraz wszystkich jedną miarą mierzy
niby taki standard/wzór niedościgniony czy coś :roll: :D
mysle ze trafiles "w sedno tarczy" :)21
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr maja 07, 2008 11:17 am

W okolicy cenowej nowej RAVki łapie się nawet najbiedniejszy Wrangler, taniej dostaniesz nowego UAZa, pomysł z Vitarą taż fajny, z reduktorem około 100tyś są jeszcze Ssangyongi (mają też ramę i sztywny most, ale też dużo plastiku i umiarkowany prześwit), ale jak ktoś ładnie napisał - w terenie jeżdżą nie samochody terenowe, ale terestare :), nawet jak kupisz Wranglera Rubicona to i tak nowy lakier będzie się rysował :( i serce boli. Ja po 3 latach dalej Alfą nie wjadę między krzaki, ominę wodę głąbszą niż po kostki i nie będę czekał aż w koleinach zawisnę na brzuchu - wcześniej zawrócę.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

suvy

Post autor: PaveL » śr maja 07, 2008 2:52 pm

Ja przymierzyłem sie do nowej GrandVitary i w życiu nie kupiłbym jej jako komfortowego SUVa. Jest ciasno. Z powodu wzdłużnego układu napędowego fotele sa rozsunięte szeroko i siedząc za kierownicą moje ramię opierało się o szybę w drzwiach.
Rav też podobno jest mała wewnątrz. W tej cenie można kupić np. zdecydowanie przestronniejszego X-Traila, albo podobnej wielkości, ale tańszego Qashqaia.

A Ssangyong... Ten prestiż marki, ta nazwa i ten wygląd. :)3
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

corelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: corelli » pt maja 09, 2008 8:48 pm

Dziekuje jeszcze raz za wszystkie wypowiedzi.

Byc moze moje pytanie w ogole by nie powstalo, gdyby nie to, ze RAV jest wymieniona w tytule dzialu Toyota, obok takich twardzieli, jak Hilux i LandCruiser. No i gdyby nie to, ze W OGOLE jest wymieniona na tym forum, a to przeciez forum dot. jazdy w terenie.

Hiluxa nie kupie, bo 80% czasu spedzam jezdzac po miescie i nerwowo nie dam rady parkowac tym pod hipermarketem.

Suzuki nie podoba mi sie i nawet o Vitarze nie mysle.

Byc moze SsangYong, jest tanszy, jakies tam walory terenowe ma, pelny odpis vatu, z tylu wahacze, a nie resory, moze to jest ten "zloty srodek"....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » sob maja 10, 2008 12:19 pm

Bierz Hila i nie pisz herezji o parkowaniu pod hipermarketem, nie wiem czym jezdziles do tej pory ale jezeli byly to plaskacze (a zakladam ze tak bylo) to zakochasz sie w duzym terenowym aucie. Pod hipermarketem jak nie da rady znalezc miejsca to zaparkujesz na trawniku i w niczym nie przeszkodzi Ci 40 centymetrowy kraweznik, pozatym wjezdzajac na parking odrazu z gory bedziesz widzial gdzie sa wolne miejsca, terenowki nie roznia sie za duzo od plaskaczy promieniem skretu, poprostu kwestia wyczucia gabarytu.
To samo tyczy sie jazdy po miescie, droge widzisz ponad dachami plaskaczy wiec jestes w stanie bezpieczniej zaplanowac manewry lub dostrzec niebezpieczenstwo, stojac w korku nie bedziesz mial problemu z wbiciem sie na trawnik i pocieciem po torowisku. W wypadku dzwona masz przewage masy nad wiekszoscia uzytkownikow drogi pomijajac fakt ze przy uderzeniu czolowym silnik nie wjedzie Ci do kabiny bo schowa sie pod rama.
O aspektach jazdy terenowej przeczytasz w kazdym innym temacie

Vitary nie bierz chyba ze lubisz miec skrzypiace plastiki i niekomfortowe wnetrze oraz maly przeswit.

Pozdrawiam
LC120 - "nadmuchany Yaris" :lol:
PZJ70/91 BFG 35" :)
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

Post autor: PaveL » sob maja 10, 2008 7:13 pm

Walkie pisze:Bierz Hila ... Pod hipermarketem jak nie da rady znalezc miejsca to zaparkujesz na trawniku i w niczym nie przeszkodzi Ci 40 centymetrowy kraweznik...
:o :)3 :o :)3 :)26
no, to pokazałeś kulturę osobistą.

corelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: corelli » sob maja 10, 2008 8:16 pm

Walkie, dzieki, podniosles mnie na duchu ;). Zwlaszcza z tym zakochiwaniem sie w takiej kobyle, jak Hilux.

Musze jednak sprawdzic, jak sie Hiluxem jezdzi w trasie - tzn. jak jest z wyprzedzaniem, hamowaniem itp.

W Toyota Marki powiedzieli, ze moga mi wypozyczyc Hila na maks.3-4h, wiec podjade i na parking przy M1 i wyjade na wylotowke na Bialystok, tam jest kawalek ekspresowki, wtedy rozwieje sie wiekszosc moich watpliwosci.

Pozdro !

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » sob maja 10, 2008 8:22 pm

No ładnie, to po to koledzie hilux żeby pod Auchan'em poszpanować? :roll:
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » sob maja 10, 2008 8:48 pm

PaveL pisze:
Walkie pisze:Bierz Hila ... Pod hipermarketem jak nie da rady znalezc miejsca to zaparkujesz na trawniku i w niczym nie przeszkodzi Ci 40 centymetrowy kraweznik...
:o :)3 :o :)3 :)26
no, to pokazałeś kulturę osobistą.
czasem nie ma gdzie zaparkowac a jest mus, lepszy trawnik niz miejsce dla niepelnosprawnych... ;) niestety vitara nie da rady... ;D
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » sob maja 10, 2008 8:49 pm

corelli pisze:...ekspresowki, wtedy rozwieje sie wiekszosc moich watpliwosci.
Tym z silnikiem 3,0 to raczej zero problemow z predkosciami :)
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

trawnik

Post autor: PaveL » sob maja 10, 2008 10:42 pm

Walkie pisze:czasem nie ma gdzie zaparkowac a jest mus, lepszy trawnik niz miejsce dla niepelnosprawnych... ;) niestety vitara nie da rady... ;D
Do głowy mi nigdy nie przyszło parkować na trawniku.
Jeszcze mi sie nie zdarzyło nie znaleć miejsca przed supermarketem. Owszem, czasem zaparkuję daleko od wejścia, musze więc o ~40sek dłużej przebierać nogami. Dla mnie to nie problem.
niedawno miałem okazję porównać terenowe możliwości seryjnego Hiluxa do mojej małej, starej Vitary. Cieniutko ta Toyota wypadła, oj cieniutko

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » sob maja 10, 2008 10:52 pm

PaveL ale tutaj o GVII chodzi jak podejrzewam :wink:

corelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: corelli » sob maja 10, 2008 11:31 pm

Grześ K. pisze:No ładnie, to po to koledzie hilux żeby pod Auchan'em poszpanować? :roll:
He, he, jasne....

Mysle o Hiluxie glownie z dwoch powodow:
-chce w koncu pojezdzic autem terenowym, wjechac do lasu, postawic auto nad rzeka, gdzie droga nie calkiem dochodzi itd.,

-Hilux wypada taniej, niz kilka innych modeli, o ktorych myslalem, pelny odpis vatu itd.

kozioU

Post autor: kozioU » ndz maja 11, 2008 3:59 pm

corelli pisze: -chce w koncu pojezdzic autem terenowym, wjechac do lasu, postawic auto nad rzeka, gdzie droga nie calkiem dochodzi itd.,
do tego nie trzeba od razu ciężarówki kupować :lol:

Awatar użytkownika
kosciej

Kontaktowanie:

Post autor: kosciej » wt maja 13, 2008 3:50 pm

Walkie pisze: Vitary nie bierz chyba ze lubisz miec skrzypiace plastiki i niekomfortowe wnetrze oraz maly przeswit.

Pozdrawiam
Mi nic nie skrzypi...
Wnętrze jest komfortowe i ładne
Prześwit jest na normalnym poziomie. Ile kosztuje lift do toyki? Bo do Vitary w sumie mnie wyszedł 300 PLN...
RRC 3.5 V8 man carb 4d1983
RRC 3.5 V8 auto carb 2d1987
L322 3.0d 2004 "Szary"

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt maja 13, 2008 3:58 pm

Walkie pisze:stojac w korku nie bedziesz mial problemu z wbiciem sie na trawnik i pocieciem po torowisku.
hehe, Walkie, widzę że przez te parę lat od zakupu 4x4 jednak nie wyszedłeś poza ramy nowobogackiego przyburaczenia :)21
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » wt maja 13, 2008 5:21 pm

Damian pisze: hehe, Walkie, widzę że przez te parę lat od zakupu 4x4 jednak nie wyszedłeś poza ramy nowobogackiego przyburaczenia :)21
Wiesz to sie nazywa fantazja, jedni jezdza i sie tym ciesza, inni napieprzaja bez sensu na forum udajac omnibusow... :D
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt maja 13, 2008 6:44 pm

Walkie pisze: Wiesz to sie nazywa fantazja
nie rozumiesz słowa fantazja
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Walkie

Post autor: Walkie » wt maja 13, 2008 7:11 pm

Wiechu pisze: nie rozumiesz słowa fantazja
no to zes sie wypowiedzial :) wszystkie 2600 postow masz w podobnym stylu, czy ktores zawieraja tresc? ;)

i troche poczucia humoru, aptekarze :)

P.S.
widze ze zaczyna sie pitolenie kasztaniarzy :) wiec do rzeczy, w vitarze 2 letniej ktora jezdzilem skrzypialo wszystko i bylo ciasno mimo ze byla to tzw "limited edyszyn" nie mowiac o 2 litrowym silniku ktory nie nadawal sie do tego auta i w trasie przy 140kmh spalil 20 litrow, a moja toja na tej samej trasie spalila 12, jest roznica? :)
Nie porownujmy tez liftu puszki z 93 roku z nowym hilem :)

Pozdrawiam
www.4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » wt maja 13, 2008 7:19 pm

a co ma limited edyszyn do ciasnoty ? znaczy się limited edyszyn dłuższa była niż nielimited edyszyn ?

PS: Wiechowy post treści bardzo dużo zawiera.. jak widać niestety nie dla wszystkich zrozumiałej...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » wt maja 13, 2008 7:46 pm

corelli pisze:Dziekuje jeszcze raz za wszystkie wypowiedzi.

Hiluxa nie kupie, bo 80% czasu spedzam jezdzac po miescie i nerwowo nie dam rady parkowac tym pod hipermarketem.

Suzuki nie podoba mi sie i nawet o Vitarze nie mysle.

Byc moze SsangYong, jest tanszy, jakies tam walory terenowe ma, pelny odpis vatu, z tylu wahacze, a nie resory, moze to jest ten "zloty srodek"....

Pozdrawiam
kolego kup sobie pożądny samochód do jazdy po mieście i w trase wygodny z klimą i wogóle(z odpisem VAT) a do tego jakiegoś starego sztrucla do zabawy i rozwiąże się twój problem. bo patrząc na to ogólnie to żadną terenówką nie będziesz wygodnie jeździł po drodze ani zadnym SUVem nie pobawisz się w terenie. a do tego nowym samochodem będziesz sie bał wjechać gdziekolwiek bo koszta naprawy ewentualnej w ASO Cie szybko z tego wyleczą. wracając do dyskusji nad GV2 i nad Hilem to z tych 2 samochodów nie wybrałbym żadnego. zresztą dziwi mnie wogóle porównywanie tych 2 :lol: Vitara jest fajna na czarne :) a co do spalania to 20 na setke to nie wiem chyba kamaza za sobą Walkie ciągnoł (mnie GV2 z silniczkiem 1,6 bęzynka spalala w trasie koło 7 ale na proszkach na nerwy ogólnie w 9 się zamykała :wink: ) Hil to ciężarówka ale przynajmniej da się tym w terenie troche pobawić.
co do Sang Yonga sis moja miała Rextone i w sumie była zadowolona ale ona ani w teren ani po drodze daleko nie jeżdzi a na kiepskie drogi jak u mnie nadaje się w sam raz (zwłaszcza z silniczkiem 2,9 TDI takim jak w G wagenie) tylko spalanie koło 15-17l/100 km jest średnie
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”