tom. pisze:W USA, ceny są bardzo zbliżone po dodaniu przesyłki i cła, . Najtaniej części dostaniesz w Dubaju 1/2 do nawet 1/3 polskich cen.
Jak wiesz jak kupować i sprowadzać z USA, to ceny z polskich ASO dzielisz na dwa, a w niektórych przypadkach na cztery...

Nieocenionym źródłem są również niektóre oferty z serwisu eBay. W tym przypadku trzeba tylko poznać "zamienność modelową" rynku USA, np. Toyota<>Lexus. Bardzo pomocne jest w tym EPC.
Dla przykładu w zeszłym tygodniu kupiłem nowe i oryginalnie zapakowane "Genuine Parts", których koszt na terenie Rzeczpospolitej przewyższa 3000 złotych/nawet poza ASO!/ za całe
19,99$. Wprawdzie zupełnie nie są mi one potrzebne bo mają one/te części/ w moim pojeździe obecnie około 4k km, ale cena była taka, że grzechem byłoby nie brać, a w dodatku nie było innych chętnych...
tom. pisze:...z czego "akumulatory" gazowe muszą iść specjalną przesyłką
"..."akumulatory"gazowe" to nie wiem jak się sprowadza

ale amortyzatorów sprowadziłem już kilkanaście. Bez absolutnie żadnych problemów, a ostateczna cena włączając zapłacone /nie zawsze!/ cło i tak była bardzo atrakcyjna.
tom. pisze:... Najtaniej części dostaniesz w Dubaju 1/2 do nawet 1/3 polskich cen.
Tego rynku zupełnie nie ogarniam, ale... Patrz powyżej