Przeszczep silnika do LJ70
Moderator: Mroczny
Re: Przeszczep silnika do LJ70
Osobiscie zrobilem kilka swapow supr.
W ktorych to zamiast 7m-GTE wsadzalem 2jz-gte i 1jz-gte - oczywiscie do skrzyni R154
Jedną supre zrobilem z 1uz-fe
@Rokfor - z kompami niema problemu nawet z tymi od automatów - mozna to przerobic tak by chodzily z manualem
mam przecwiczony patent na to - wiekszosc silnikow 1jz,2jz na rynku są od jdemowskich aristo i soarerów a one w wiekszosci
wychodzily z automatami.
7M-gte/ge sobie odpuść - non stop probemy z panewkami i uszczelkami pod glowice
2JZ-GE w 70 to dobry pomysl - silnik kosztuje grosze a naprawde ma dobrą reputację i mostów nie upierdzielisz
Jesli chodzi o wytrzymalość r154 to w suprze zrobilem do niej swapa 2jz-gte, puscilem to na standalonie, mialem na silniku 480hp i sprzeglo spiekowe
i bez problemu skrzynia wytrzymala nawet konkretne strzaly spiekiem:)
Jest tez duza roznica w charakterystyce pracy obydwu silników - 1jz - 2jz
1jz uwielbia się kręcic, jednak mi osobiscie lepiej jezdzilo sie 2jz-gte - wiekszy moment
Jak chcesz pomierzyc 2jz-gte i 1uz-fe to mam takie silniki akurat u siebie to mozesz podjechac bo widze ze jestes z trojmiasta:)
W ktorych to zamiast 7m-GTE wsadzalem 2jz-gte i 1jz-gte - oczywiscie do skrzyni R154
@Rokfor - z kompami niema problemu nawet z tymi od automatów - mozna to przerobic tak by chodzily z manualem
mam przecwiczony patent na to - wiekszosc silnikow 1jz,2jz na rynku są od jdemowskich aristo i soarerów a one w wiekszosci
wychodzily z automatami.
7M-gte/ge sobie odpuść - non stop probemy z panewkami i uszczelkami pod glowice
2JZ-GE w 70 to dobry pomysl - silnik kosztuje grosze a naprawde ma dobrą reputację i mostów nie upierdzielisz
Jesli chodzi o wytrzymalość r154 to w suprze zrobilem do niej swapa 2jz-gte, puscilem to na standalonie, mialem na silniku 480hp i sprzeglo spiekowe
i bez problemu skrzynia wytrzymala nawet konkretne strzaly spiekiem:)
Jest tez duza roznica w charakterystyce pracy obydwu silników - 1jz - 2jz
1jz uwielbia się kręcic, jednak mi osobiscie lepiej jezdzilo sie 2jz-gte - wiekszy moment
Jak chcesz pomierzyc 2jz-gte i 1uz-fe to mam takie silniki akurat u siebie to mozesz podjechac bo widze ze jestes z trojmiasta:)
-
-
Się domyślałem, że można te ECU jakoś oszukać. Podejrzewam też, że można spróbować namierzyć kompa od manuala na ebayu, albo w ostateczności zainwestować w jakiego Apexi. (to ostatnie chyba nawet lepszym pomysłem, niż standardowe ECU).
Generalnie silniki benzynowe, które nie mają jakichś bajerów ze zmiennymi fazami rozrządu (sterowanymi elektronicznie), ekstra przepustnic w kolektorach, czy innych dodatków, można bardzo łatwo wysterować z aftermarketowych kompów. Tudziesz z jakiegoś zupełnie podstawowego kompa toyotowskiego (bez wszystkich czujników będzie silnik brał więcej paliwa, ale jeździł będzie, nawet zupełnie dobrze).
Mam takowy ECU, z którejś corolli JDM, pracujący w oparciu o MAP sensor, a poza nim do pełni szczęścia potrzebuje jedynie czujnika położenia przepustnicy, sygnału z modułu zapłonowego i sondy lambda. Wszystkie wtryskiwacze pracują jednocześnie, więc można podłączyć ich dowolną ilość, brak też knock sensora. I nie odcina silnika przynajmniej do 8500 rpm ...
Generalnie silniki benzynowe, które nie mają jakichś bajerów ze zmiennymi fazami rozrządu (sterowanymi elektronicznie), ekstra przepustnic w kolektorach, czy innych dodatków, można bardzo łatwo wysterować z aftermarketowych kompów. Tudziesz z jakiegoś zupełnie podstawowego kompa toyotowskiego (bez wszystkich czujników będzie silnik brał więcej paliwa, ale jeździł będzie, nawet zupełnie dobrze).
Mam takowy ECU, z którejś corolli JDM, pracujący w oparciu o MAP sensor, a poza nim do pełni szczęścia potrzebuje jedynie czujnika położenia przepustnicy, sygnału z modułu zapłonowego i sondy lambda. Wszystkie wtryskiwacze pracują jednocześnie, więc można podłączyć ich dowolną ilość, brak też knock sensora. I nie odcina silnika przynajmniej do 8500 rpm ...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Nikos, czy połączyłeś 1UZ-FE i R154Nikos pisze:Osobiscie zrobilem kilka swapow supr.

Patrol LS1 "Czarna Mamba"
- czarnypiotruś
-
Bardzo dziękuję za szeeroki odzew. Jeśli mógłbym podjechac do Ciebie, Nikos, ułatwiłoby mi to realizację moich planów. Myślałem nad różnymi silnikami, ale chyba faktycznie 2JZ-GE ma najlepsze opinie. Przeczuwam problemy z zainstalowaniem go do auta - ale potem powinno byc już tylko dobrze. Moc ma, nie pali za dużo, do gazu się nadaje - a o to właśnie mi chodzi. Nie buduję auta do wyczynu ale wielozadaniowe - na codzień do miasta, na weekend w błoto a w wakacje na trasę - więc akurat ten silnik pasuje.
Jeszcze mam taką wątpliwosc czym się różni skrzynia R150 od 154 ? Na oko różnicy nie widac. I czy skrzynia W58 jest słabsza od R150 ?
Nikos, może na priva mi jakies namiary do siebie wyślesz - głowy nie zawrócę nadmiernie a miło sie z krajanem obeznanym w temacie będzie spotkac
Jeszcze mam taką wątpliwosc czym się różni skrzynia R150 od 154 ? Na oko różnicy nie widac. I czy skrzynia W58 jest słabsza od R150 ?
Nikos, może na priva mi jakies namiary do siebie wyślesz - głowy nie zawrócę nadmiernie a miło sie z krajanem obeznanym w temacie będzie spotkac

LC LJ70 - z nowym sercem : silnik 2JZ-GE
Tak połączylem.KamiL200 pisze:Nikos, czy połączyłeś 1UZ-FE i R154Nikos pisze:Osobiscie zrobilem kilka swapow supr.
Jedną supre zrobilem z 1uz-feJeśli tak to napisz coś więcej
Niewiem tylko co mialbym ci napisac ,,więcej,,
Custom adapter, custom kolo zamachowe, custom docisk i wysprzeglik i....... jedziesz z tematem:)
-
-
Skrzynie R150 i R154 różnią się przełożeniami, co najmniej pierwszego i drugiego biegu.
W Twoim przypadku, skoro adaptujesz silnik do J7, to w zasadzie powinieneś (jeżeli już chcesz skrzynkę R154) przełożyć z niej bebechy do karteru skrzynki z J7 - a to dlatemu, że ta z supry nie posiada punktu mocowania dźwigni reduktora (specjalny nadlew w korpusie).
Skrzynia W58 jest mniejsza i słabsza, i absolutnie niezamienna z R150. Jest inne mocowanie dzwonu sprzęgła, inny też jest wałek zdawczy (21 ząbków, i mniejsza średnica, w R150 23 ząbki i grubszy). Nie ma też adapterów reduktora między W58 a reduktorem J7.
Można zastosować skrzynię G52, takowa występowała RJ70, a od strony sprzęgła jest kompatybilna z W58 (czyli z silnikami łączonymi ze skrzynka W). Wałek zdawczy skrzynek typu G ma 26 ząbków, i średnicę podobną jak w skrzynkach R
W Twoim przypadku, skoro adaptujesz silnik do J7, to w zasadzie powinieneś (jeżeli już chcesz skrzynkę R154) przełożyć z niej bebechy do karteru skrzynki z J7 - a to dlatemu, że ta z supry nie posiada punktu mocowania dźwigni reduktora (specjalny nadlew w korpusie).
Skrzynia W58 jest mniejsza i słabsza, i absolutnie niezamienna z R150. Jest inne mocowanie dzwonu sprzęgła, inny też jest wałek zdawczy (21 ząbków, i mniejsza średnica, w R150 23 ząbki i grubszy). Nie ma też adapterów reduktora między W58 a reduktorem J7.
Można zastosować skrzynię G52, takowa występowała RJ70, a od strony sprzęgła jest kompatybilna z W58 (czyli z silnikami łączonymi ze skrzynka W). Wałek zdawczy skrzynek typu G ma 26 ząbków, i średnicę podobną jak w skrzynkach R
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
@czarnypiotruś wielka prośba
czy mógłbyś zmierzyć i podać długość całego zestawu 2JZ-GE+skrzynia+reduktor 

- czarnypiotruś
-
pinc6x6 pisze:@czarnypiotruś wielka prośbaczy mógłbyś zmierzyć i podać długość całego zestawu 2JZ-GE+skrzynia+reduktor
Nie ma problemu - tyle, że dopiero jak będę miał co mierzyć

OK.
byle byś nie zapomniał 

tak przy okazjiNikos pisze:Tak połączylem.KamiL200 pisze:Nikos, czy połączyłeś 1UZ-FE i R154Nikos pisze:Osobiscie zrobilem kilka swapow supr.
Jedną supre zrobilem z 1uz-feJeśli tak to napisz coś więcej
Niewiem tylko co mialbym ci napisac ,,więcej,,
Custom adapter, custom kolo zamachowe, custom docisk i wysprzeglik i....... jedziesz z tematem:)

- czarnypiotruś
-
Nie zapomnę.... zażywam ziólka na pamięc. Żona mówiła że miłorząb japoński pomaga... w sklepie nie mieli więc nabyłem dębowe mocne. To chyba coś podobnego ?pinc6x6 pisze:OK.byle byś nie zapomniał

- czarnypiotruś
-
Dziś przywiozłem silnik, jutro będę mierzyłpinc6x6 pisze:@czarnypiotruś wielka prośbaczy mógłbyś zmierzyć i podać długość całego zestawu 2JZ-GE+skrzynia+reduktor

Zabawy trochę będzie...ale już słyszę jak te dwieście koni stuka kopytkami

trzymam kciuki

My teżpinc6x6 pisze:trzymam kciuki![]()

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
- czarnypiotruś
-
Zmierzone - silnik + skrzynia + reduktor ma 156 cm - silnik bez wiatraka z wiskozy.pinc6x6 pisze:@czarnypiotruś wielka prośbaczy mógłbyś zmierzyć i podać długość całego zestawu 2JZ-GE+skrzynia+reduktor
Kolega planuje podobną akcję ?

dzięki
planuję ale do innego auta 

- czarnypiotruś
-
Mówisz - i maszNUREK MAV pisze:My teżpinc6x6 pisze:trzymam kciuki![]()
Daj jakieś foty z roboty

http://picasaweb.google.com/11832701266 ... zepSilnika#