proszę o przykładylech. pisze:Nie jest tak źle. Co jakiś czas wypływa sensowny egzemplarz i można go wziąć.![]()
.
Toyota Rav4 zastosowany napęd?
Moderator: Mroczny
- cordoba_2004
-
Re: Toyota Rav4 zastosowany napęd?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Tylko że kierownik musi być rozgarnięty.Misiek Cypr pisze:Wedlug mnie, jest to idealne auto do pracy/dojazdow na wszelkie budowy, wlosci ziemskie itp.

Znam kobitkę która jeździła po kolei wszystkimi wersjami ravki i faktycznie potwierdza się że tylko I i II gen. miały jako takie własności terenowe, nowsze są do bani.
Nawet X5 na szosowych gumach lepiej potrafi robić w błocie.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
- cordoba_2004
-
problem polega na tym że wiele osób kupuwałko terenówkę bo np musiało gdzieś dojechać -trudna droga itd
a teraz już nie ma aut do tego celu nie ma alternatyw dla rav I
a teraz już nie ma aut do tego celu nie ma alternatyw dla rav I
bez przesady,
kupowali bo to była tujota
teraz zakupią dacię

kupowali bo to była tujota
teraz zakupią dacię

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
ekhm...suzi4WD pisze:Tylko że kierownik musi być rozgarnięty.Misiek Cypr pisze:Wedlug mnie, jest to idealne auto do pracy/dojazdow na wszelkie budowy, wlosci ziemskie itp.
![]()
Znam kobitkę która jeździła po kolei wszystkimi wersjami ravki i faktycznie potwierdza się że tylko I i II gen. miały jako takie własności terenowe, nowsze są do bani.
Nawet X5 na szosowych gumach lepiej potrafi robić w błocie.
niejaki X5 ma pińcet momentu i sześć w rzędzie panie..... po szutrówkach nawet numer większe toytoye śmiechem zabija.

Ale w turystycznym błotku RAV I robi z nim co chce....
-
-
Jak nieczęsto - zgadzam się z przedmówcą ...
Rav4 jedynka miała jeszcze zwyczajną pełną blokadę centralną. więc faktycznie ciągnęła na 4. W młodszych już tylko wiskoza - a w jeszcze młodszych jakieś elektroniczne protezy dopinające chwilowo tył ... Przy masie tej pierwszej wersji, dosyć dużych kapciach i całkiem niezłym silniku 3S-FE - to był całkiem udany model, bez jakichś szczególnych typowych wad, i o zupełnie przyzwoitych właściwościach poza czarnym.

Rav4 jedynka miała jeszcze zwyczajną pełną blokadę centralną. więc faktycznie ciągnęła na 4. W młodszych już tylko wiskoza - a w jeszcze młodszych jakieś elektroniczne protezy dopinające chwilowo tył ... Przy masie tej pierwszej wersji, dosyć dużych kapciach i całkiem niezłym silniku 3S-FE - to był całkiem udany model, bez jakichś szczególnych typowych wad, i o zupełnie przyzwoitych właściwościach poza czarnym.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- cordoba_2004
-
jak mam kupić dużego gruchota z plastikami i protezą napędu to po co ?
W terenówkach akceptowało się ich spalanie i marne osiągi ponieważ były przeznaczone do jazdy w terenie, a teraz są protezy wszystkich tych elementów, taka proteza auta która do tego pali jak autobus
W terenówkach akceptowało się ich spalanie i marne osiągi ponieważ były przeznaczone do jazdy w terenie, a teraz są protezy wszystkich tych elementów, taka proteza auta która do tego pali jak autobus
rokfor32 pisze:Jak nieczęsto - zgadzam się z przedmówcą ...![]()
Dla mnie najprzyjemniejsze było stwierdzenie syna: tato, ta RAV-ka to było najlepsze, co mógł dostać licealista jako pierwsze auto. A skali porównawczej mu na placu nie brakło.

Aż mi się łezka w oku kręci jak czytam te pochwały.
http://img716.imageshack.us/img716/8971/dz4w.jpg
Sorki, musiałem się pochwalić.
http://img716.imageshack.us/img716/8971/dz4w.jpg
Sorki, musiałem się pochwalić.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Na chudy bocian Ci te przykłady? RAV-ka do ciągania ogona ze złomu się nie nadaje.cordoba_2004 pisze:proszę o przykładylech. pisze:Nie jest tak źle. Co jakiś czas wypływa sensowny egzemplarz i można go wziąć.![]()
.

ale żeby nie było - tak z brzegu:
po tego paścia bym zadzwonił....
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/to ... LSO_EXPORT
ten też wart telefonu:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/to ... LSO_EXPORT
oj tam nie nadaje, równo ciąga czasem i tone żwiru na budowe jak trzeba
czy jakieś tam betoniki 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- fastNfurious
- jestem tu nowy...
jeśli RAV4 to tylko do drugiej generacji
miałem w domu wersję krótką 2.0 z 1999 roku - kupiona jako roczne auto z przebiegiem 20k.
w zeszłym roku sprzedałem z przebiegiem 340k, a w sumie tylko dlatego że żonie - która przez ostatnie 2 lata jeździła tylko Rav'ką - zaczęły przeszkadzać trzeszczące plastiki i klapa tylna.
auto regularnie serwisowane a z grubych rzeczy - poza wymaganymi przez producenta - miało wymienione całe zawieszenie przy 250k, sprzęgło przy 220k,tylne piasty z łożyskami przy 230k
silnik i cała reszta bez zarzutu i bez zaglądania
lakier miejscami odnawiany (drobne odpryski od kamyków)
spalanie początkowo 8-9 litrów, po przebiegu 250k wzrosło do 9-10, a zimą 11-12.
jeśli chodzi o jazdę to tylko 2 sprawy: dobra opona na zimę i jeżdżenie w rozsądnych warunkach w terenie.
utknąłem 2 razy tym samochodem w zimie wjeżdżając w śnieg tak że powiesiłem auto i żadne koło nie dotykało gruntu
w sumie chyba nigdy nie używałem blokady pomimo jeżdżenia po lesie i polach i bezdrożach
no ale "zdroworozsądkowo" - wiedziałem że to auto nie jest do upalania
wielokrotnie pomagało przy rajdach na orientację i innych zabawach terenowych
przy sprzedaży łudziłem się że może znajdę "lepszy" model, ale po obejrzeniu kilku egzemplarzy stwierdziłem że nie ma szans - szukałem długo alternatyw i w końcu poszedłem w nowe Yeti.
W zimie pewniej prowadzi się Yeti (szybka jazda po śniegu itp.), ale przy parkowaniu to Ravki nic nie przebije (krótka, zwrotna, wszystko widać, nie boisz się o krawężnik)
polecam Ravki z roczników do '00, ale ciężko będzie trafić przyzwoite auto.
nowe modele nie przekonały mnie - poza tym chyba nie ma krótkiej wersji po 2005
dla umocowania wypowiedzi jedno z ostatnich zdjęć

miałem w domu wersję krótką 2.0 z 1999 roku - kupiona jako roczne auto z przebiegiem 20k.
w zeszłym roku sprzedałem z przebiegiem 340k, a w sumie tylko dlatego że żonie - która przez ostatnie 2 lata jeździła tylko Rav'ką - zaczęły przeszkadzać trzeszczące plastiki i klapa tylna.
auto regularnie serwisowane a z grubych rzeczy - poza wymaganymi przez producenta - miało wymienione całe zawieszenie przy 250k, sprzęgło przy 220k,tylne piasty z łożyskami przy 230k
silnik i cała reszta bez zarzutu i bez zaglądania
lakier miejscami odnawiany (drobne odpryski od kamyków)
spalanie początkowo 8-9 litrów, po przebiegu 250k wzrosło do 9-10, a zimą 11-12.
jeśli chodzi o jazdę to tylko 2 sprawy: dobra opona na zimę i jeżdżenie w rozsądnych warunkach w terenie.
utknąłem 2 razy tym samochodem w zimie wjeżdżając w śnieg tak że powiesiłem auto i żadne koło nie dotykało gruntu
w sumie chyba nigdy nie używałem blokady pomimo jeżdżenia po lesie i polach i bezdrożach
no ale "zdroworozsądkowo" - wiedziałem że to auto nie jest do upalania

wielokrotnie pomagało przy rajdach na orientację i innych zabawach terenowych
przy sprzedaży łudziłem się że może znajdę "lepszy" model, ale po obejrzeniu kilku egzemplarzy stwierdziłem że nie ma szans - szukałem długo alternatyw i w końcu poszedłem w nowe Yeti.
W zimie pewniej prowadzi się Yeti (szybka jazda po śniegu itp.), ale przy parkowaniu to Ravki nic nie przebije (krótka, zwrotna, wszystko widać, nie boisz się o krawężnik)
polecam Ravki z roczników do '00, ale ciężko będzie trafić przyzwoite auto.
nowe modele nie przekonały mnie - poza tym chyba nie ma krótkiej wersji po 2005
dla umocowania wypowiedzi jedno z ostatnich zdjęć

Y61 TD42T LONG 35" +2"
Jak to robi centraldyfer, że dzieli napęd nieproporcjonalnie?
Np Pajero dzieli 33/67, a tujota J90 40/60
Niech mi ktoś to wytłumaczy.
Np Pajero dzieli 33/67, a tujota J90 40/60
Niech mi ktoś to wytłumaczy.
-
-
Ravka mk2 ma sprzęglo wiskotyczne w centralnym dyfrze, a nie blokadę mechaniczną. Ale centralny dyfer ma w układzie "klasycznym", że tak to nazwę: wygląda tak samo jak dyfer w moście, więc rozkłada moment po równo. Dopiero wiskoza różnicuje realnie dostarczany moment, ale w takim układzie nigdy nie jest to jakaś stała proporcja.
Natomiast J9 - to jest trochę trudne do wytłumaczenia komuś - kto nie wie jak fizycznie wygląda tam centralny dyfer.
Tak bez wnikania w szczegóły - J9 ma centralny mechanizm oparty o układ przekładni planetarnej (obiegowej w układzie osi równoległych), i różnicowanie wartości momentu wynika z różnicy wielkości kół - wewnętrznego spiętego z przednim napędem, i zewnętrznego, spiętego z tyłem. Ale - nadal to mechanizm otwarty, więc granicą wartości przenoszonego momentu jest uślizg dowolnego z kół.
Natomiast J9 - to jest trochę trudne do wytłumaczenia komuś - kto nie wie jak fizycznie wygląda tam centralny dyfer.
Tak bez wnikania w szczegóły - J9 ma centralny mechanizm oparty o układ przekładni planetarnej (obiegowej w układzie osi równoległych), i różnicowanie wartości momentu wynika z różnicy wielkości kół - wewnętrznego spiętego z przednim napędem, i zewnętrznego, spiętego z tyłem. Ale - nadal to mechanizm otwarty, więc granicą wartości przenoszonego momentu jest uślizg dowolnego z kół.
Czyli podczas jazdy na wprost przy rownej przyczepnosci kol satelity w centraldyfrze sie kreca?
-
-
Nie. Rozkład momentu wynika z rozkładu sił na zębach przekładni. Nie ma znaczenia, czy satelity obiegają koła współpracujące, czy nie.
Podczas jazdy na wprost wiruje cały kosz mechanizmu, ale bebechy w jego wnętrzu "stoją" (względem siebie nawzajem, bo jako całość wirują wraz z koszem).
Podczas jazdy na wprost wiruje cały kosz mechanizmu, ale bebechy w jego wnętrzu "stoją" (względem siebie nawzajem, bo jako całość wirują wraz z koszem).
- sebastian2357
W J12 jest jeszcze weselej, bo jest Torsen
przy okazji bardziej niezawodny niż planetarka w J9

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Torsena to ja akurat rozumiem, nie rozumiem przekladni planetarnej asymetrycznej.
-
-
Torsen J12 też jest asymetryczny.
to wynika z prostego zjawiska - moment obrotowy to siła na ramieniu. Siła na zębach (satelitach) jest taka sama - ale jej ramię jest różne, na kole wewnętrznym i zewnętrznym (na styku kół satelitarnych).
to wynika z prostego zjawiska - moment obrotowy to siła na ramieniu. Siła na zębach (satelitach) jest taka sama - ale jej ramię jest różne, na kole wewnętrznym i zewnętrznym (na styku kół satelitarnych).