wskażnik oleju

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Bullitt

Post autor: Bullitt » wt lut 06, 2007 11:23 am

To już pomyśl skalarnie i może jakaś mocniejsza jednostke zastosuj?

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pt lut 23, 2007 8:37 pm

Odbiegając wprawdzie od tematu przewodniego... Czy ktoś rozbierał dół silnika 1HD-FT? Zdejmuję miskę olejową do piaskowania i malowania a przy okazji dokonam oględzin dołu silnika. Tak na wszelki wypadek kupiłem kompletny zawór przelewowy /tak mi RJK9 namieszał w głowie. a że podatny jestem to.. :wink: /. Czy po zdjęciu miski, dostęp do rzeczonego zaworu jest prosty czy też trzeba demontować pompę oleju?
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » śr lut 28, 2007 8:09 am

No to wszystko jasne. Wskaźnik ciśnienia oleju, a właściwie jego wskazania nie mogą być traktowane poważnie. Wymiana czujnika na nowy, oryginalny z ASO nic nie dało. Wskazania w dalszym ciągu nie odzwierciedlają rzeczywistego ciśnienia w układzie smarowania silnika. Nawet, jeśli weźmiemy pod uwagę dość enigmatyczną „konstrukcję” samego wskaźnika i np. bak skali wyrażonej w cyferkach, to biorąc pod uwagę dane dotyczące prawidłowego ciśnienia można z czystym sumieniem powiedzieć, że wskazania są delikatnie rzecz ujmując ”na oko”. Oczywiście może to dotyczyć tylko mojego auta, przy założeniu, że rzeczony, nowy czujnik i sam zegar są sprawne.

ps. Jeśli ktoś będzie chciał zmieniać zawór przelewowy to jest on ‘za” alternatorem/1HD-FT/ i nie trzeba w tym celu zdejmować miski olejowej/gehenna!!!!/.
psII. Uwaga na sensor poziomu oleju/89491-36080/, który jest umiejscowiony w misce olejowej. Ma on przypadłość polegającą na pękaniu pływaka, co skutkować może brakiem wyświetlania informacji o ewentualnym zbyt niskim poziomie oleju w misce olejowej. W moim wypadku pływak był łaskawy pęknąć w sposób umożliwiający jego naprawę poprzez sklejenie, ale już wiem, że często zdarza się, że o usterce właściciel dowiaduje się po zdjęciu miski/tak jak ja/ gdy na jej dnie nie ma już resztek pływaka, ponieważ „wypłynął” podczas kolejnych wymian oleju. Koszt nowego….. :evil: kosmos - około 1300 złotych. Oczywiście nie jest to gadget niezbędny, ale… Dotyczy to samochodów po 1995 oku i chyba w wersji VX.

Bullitt

Post autor: Bullitt » śr lut 28, 2007 10:40 am

Dzięki za info.

Nie wiesz czy taki czujnik z pływakiem wystepuje też w wersji 4,5 Litra?

Bo mam wrażenie, ze u mnie jedyną możliwością oceny smarowania silnika jest patrzenie na ten jak się okazało niepewny zegar ciśnienia...

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » śr lut 28, 2007 5:32 pm

Bullitt pisze:Dzięki za info.

Nie wiesz czy taki czujnik z pływakiem wystepuje też w wersji 4,5 Litra?
...
Jak po przekręceniu kluczyka w stacyjce wyświetla Ci się oliwiarka, z falką pod spodem/kolor pomarańczowy/ to pewnie masz. Ale wystarczy się schylić pod samochód. Czujnik poziomu oleju w silniku jest "pod nogami kierowcy". W połowie wysokości miski olejowej. Przynajmniej tak jest w 1HD-FT.

ps. daj mi VIN to Ci powiem czy powinien być, ale jeśli spełniony jest pierwszy warunek to...
psII. rzeczony czujnik spełnia również funkcję kontrolną temperatury oleju.

Bullitt

Post autor: Bullitt » śr lut 28, 2007 10:55 pm

Jutro puszczę Ci priva...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”