Tzn co Cię dokładnie interesuje? Co do dual tanka moge zrobic skan z jakiegoś manuala Toyoty na którym cos tam chyba widać....Elwood pisze: Ewentualnie Bullit podeślij jakies fotki bardziej szczegółowe Twoich rozwiązań.
Opony, dodatkowy zbiornik i inne do HDJ 80
Moderator: Mroczny
- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Z tankiem to już po herbacie, najwyżej pomożesz gasić
Jak ten Twój zderzak i bagażnik z bliska wygląda? Zlecę rzeźbę na miejscu jak trzeba będzie... a będzie. Podeślij jak możesz zdjątka, jak to mocowałes do ramy?

Jak ten Twój zderzak i bagażnik z bliska wygląda? Zlecę rzeźbę na miejscu jak trzeba będzie... a będzie. Podeślij jak możesz zdjątka, jak to mocowałes do ramy?
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
jak mozesz to wrzucaj na serwer http://imageshack.us/ ( chyba ze sobie wykonawca nie zyczy )
- Marek Wójcik
-
Teraz z innej beczki
Chodzi mi o sprężyny.
Przymierzam się do wymiany sprężyn na OME.
Samochód ma być do użytku codziennego z opcja wyprawową (1-2 rzy w roku np. Kozackie), parę razy w roku jakies taplanie, ale bez żadnych ekstremów. Z czasem przyjdzie pewnie solidny zderzak i wyciągarka.
Myślę o lifcie 50mm. Oponki na razie 32 ", ale może pomysle o drugm komplecie MTków, wtedy rozmiar 35" (chyba powinny wejść?).
Przychodzą mi do głowy 2 zestawy:
- na mniejsze obciążenie: przód OME 851 (+50 kg), tył OME 860 (+100kg)
- na większe obciążenie: przód OME 850 (50-110kg), tył OME 863 (+200kg)
Chodzi mi o to aby plomby z zębów na pusto mi nie powypadały.

Przymierzam się do wymiany sprężyn na OME.
Samochód ma być do użytku codziennego z opcja wyprawową (1-2 rzy w roku np. Kozackie), parę razy w roku jakies taplanie, ale bez żadnych ekstremów. Z czasem przyjdzie pewnie solidny zderzak i wyciągarka.
Myślę o lifcie 50mm. Oponki na razie 32 ", ale może pomysle o drugm komplecie MTków, wtedy rozmiar 35" (chyba powinny wejść?).
Przychodzą mi do głowy 2 zestawy:
- na mniejsze obciążenie: przód OME 851 (+50 kg), tył OME 860 (+100kg)
- na większe obciążenie: przód OME 850 (50-110kg), tył OME 863 (+200kg)
Chodzi mi o to aby plomby z zębów na pusto mi nie powypadały.

Marek Wójcik vel Magnus
Toyota Land Cruiser HZJ 73
tlc.org.pl
tlc.org.pl
ja mam ten zestaw 850 i 863 plus ltr-y
Auto bez obciazenia prowadzi sie jak woz drabiniasty. Jak wiozlem ostatnio 5 opony bfg , to auto stalo sie super wygodne.
Jak dorzuce zabudowe z rozkladanym lozkiem , zbiornik i tylni zderzak nakolo to te 863 beda bardzo dobre. Ale do pustego auta sa beznadziejne. ( zreszta to ta sama sprezyna co w 100 )
Auto bez obciazenia prowadzi sie jak woz drabiniasty. Jak wiozlem ostatnio 5 opony bfg , to auto stalo sie super wygodne.
Jak dorzuce zabudowe z rozkladanym lozkiem , zbiornik i tylni zderzak nakolo to te 863 beda bardzo dobre. Ale do pustego auta sa beznadziejne. ( zreszta to ta sama sprezyna co w 100 )
- Marek Wójcik
-
- Marek Wójcik
-
czyli optymalne to przód 851 i tył 860.
Czy jak dołożę zderzak + wyciągarkę (ile to może wazyć - 50kg) to przód nie siądzie znacząco?
Chyba można wtedy podregulowac wysokość podkaładkami?
Czy po wymianie (lift+50mm) moga pozostac na razie seryjne amory czy jest bezwgledna konieczność na amory do liftu np. OME.?
Ma ktoś taką wersję OME u siebie?
Czy jak dołożę zderzak + wyciągarkę (ile to może wazyć - 50kg) to przód nie siądzie znacząco?
Chyba można wtedy podregulowac wysokość podkaładkami?
Czy po wymianie (lift+50mm) moga pozostac na razie seryjne amory czy jest bezwgledna konieczność na amory do liftu np. OME.?
Ma ktoś taką wersję OME u siebie?
Marek Wójcik vel Magnus
tlc.org.pl
tlc.org.pl
taka ciekawostka.
Przy okazji wymiany rozrzadu i sprawdzania paru innych rzeczy ( alternator itp) sciagnelismy filtr powietrza.
Okazalo sie ze wystawal dziubek z rury...
Otoz jak kupilem auto nie bylo kratki na safari snorkela , dziwilem sie troche ze sa piora w filtrze powietrza , ale myslalem ze nalapal.
Okazalo sie ze moja HDJ wciagnela jakiegos biednego ptaka.
Wiec apeluje
zakladajcie kratki na snorkel, bo wasze auto tez stanie sie morderca ptakow
( naszczescie juz mam , dostalem od Pioruna)
Przy okazji wymiany rozrzadu i sprawdzania paru innych rzeczy ( alternator itp) sciagnelismy filtr powietrza.
Otoz jak kupilem auto nie bylo kratki na safari snorkela , dziwilem sie troche ze sa piora w filtrze powietrza , ale myslalem ze nalapal.
Wiec apeluje

To dobrze, że był filtr powietrza bo jeszcze by ten biedaczek rurą wydechową wyleciałDrako pisze:taka ciekawostka.
Wiec apelujezakladajcie kratki na snorkel, bo wasze auto tez stanie sie morderca ptakow
![]()
( naszczescie juz mam , dostalem od Pioruna)

Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

owady to ona wciaga nosemN2O pisze:a owadów nie wciąga ?

a wracajac do watku
Zdzwilem sie jaki krotki jest pasek rozrzadu. masakra

Czy wiecie moze z czego pasuje alternator ? czy tylko z hdj 80 ? chce kupic 2 na zapas jakas uzywke. Moj rozebralem , szczotki nowe itp. Ale po tym jak wracalismy z rumuni z SuzukiXL patrolem bez pradu ( padl regulator i na samym akumlatorze dojechalismy do Miskilera w nowym targu) wydaje mi sie ze lepiej wozic drugi alternator , jak kpl czesci do niego.
Na jakich olejach jezdzicie w swoich hdjtka ?
Sudi widzę, że ma 17" felgi i BFG AT looknij
http://www.4x4tuning.pl/letniapromo.html
Coby piwo smak piwa miało...
- Marek Wójcik
-
Troche głupie potrzeby - potrzebuje do HDJ 80 ramion wycieraczek, bo stare pordzewiałe i w dodatku przerobione na jakies nietypowe rozwiązanie - chyba do ciężarówek. Cena w ASO 726 zł komplet. Zamienników niestety brak.
Czy ktoś wie od jakiego samochodu można podpasować?
Czy ktoś wie od jakiego samochodu można podpasować?
Marek Wójcik vel Magnus
tlc.org.pl
tlc.org.pl
Fajne. Ja właśnie jestem w stadium poszukiwania opon do felg 17".charlie70 pisze:Sudi widzę, że ma 17" felgi i BFG AT looknij
Tylko czy aby auto je "polubi"? Tzn. czy nie są już trochę za wielkie i czy coś się nie rozleci? Przy takiej jeździe, na co dzień.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]