Toyota Land Cruiser Prado
Moderator: Mroczny
Ja tam powiedziałem każdy jeździ na czym chce. Gość z Jaguara nie wyglądał na ekologa a poza tym z postów wszystkich zwolenników LPG na tym forum to raczej nie uważacie tego paliwa za przejaw ekologii tylko ekonomii a to są dwa różne słowa. Ja tam jak chce być eko i trendi
to zamiast paliwożernej terenówki śmigam po mieście Yarisem
albo MZA. Więc nie dorabiajmy jakiejś super ideologii do oszczędności. Pewnie też mogę w KDJ 90 wlać oleju z Biedronki, dokupić części od Żuka bo przecież jak się odpowiednio zmota to też pasują, a tańsze tylko co tak naprawdę na tym zyskam. Zgadzam się z Kylonem jeżeli ktoś kupuje pewien rodzaj samochodu to musi się liczyć z pewnymi kosztami w tym z jego eksploatacją.

Nie no spoko z częściami do Żuka to mnie może i poniosłoMroczny pisze:taa
demagogia
lpg = części z żuka
a co
a może tankujesz pb bo nie stac Cie na dobry i bezawaryjny gaz?
daj pokój

- wojtek_kom
-
To poza VATem od paliwa zupełnie jak wszystkie osobówki firmoweKylon pisze:Owszem Navara traci na wartości ale jej eksploatacja jest tania. Idzie całkowicie w koszty, a wszystko co się popsuje idzie na gwarancji.

Ta róznica na VAT od paliwa też nie jest jakaś znacząca jak się nie robi 100tys. rocznie

Ja jestem nedzarzem w 1/3 , bo mam jeden samochód na gaz, drugi na ON, a trzeci na benewojtek_kom pisze:No to jestem nędzarzembusz pisze:Eee, no co ty. To symbol bycia nędzarzem, czytałem na forum to wiem.N2O pisze:LPg w dieslu to więcej mocy i lepsze spalanie.![]()
Patrol tankujący LPG+ON... bywa wesoło.

- Romeo
- Kontaktowanie:
Powiem tak LPG jest ok....jak każde inne paliwo, ale wymaga znacznie więcej od właściciela ......
Bezwzględna kontrola układu zapłonowego i dbałość o niego do tego w przypadku sterowania elektroniką bardziej niż przy benzynie ważne jest sprawne działanie czujników choćby temperatury silnika
Się dba się ma....potem ekonomista dziwi się ze jakimś cudem układ dolotowy uległ demontażowi w sposób bynajmniej nie przewidziany przez jego producenta, a koszta rekompensują owe oszczędności
Generalnie większość awarii i to bez względu na rodzaj zasilania powstaje z powodu niewiedzy lub niedbałości kierownika
Tudzież szeroko rozumianego druciarstwa opisanego powyżej
Bezwzględna kontrola układu zapłonowego i dbałość o niego do tego w przypadku sterowania elektroniką bardziej niż przy benzynie ważne jest sprawne działanie czujników choćby temperatury silnika

Się dba się ma....potem ekonomista dziwi się ze jakimś cudem układ dolotowy uległ demontażowi w sposób bynajmniej nie przewidziany przez jego producenta, a koszta rekompensują owe oszczędności

Generalnie większość awarii i to bez względu na rodzaj zasilania powstaje z powodu niewiedzy lub niedbałości kierownika

4 RUNNER
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
HILUX-taczka

W starszych instalacjach tak było. Teraz przy dobrej sekwencji tylko po kontrolce mozesz się zorientować na czym teraz jedziesz. Przegląd instalki co 15 tys i poza tym się nią nie interesujęRomeo pisze: Bezwzględna kontrola układu zapłonowego i dbałość o niego do tego w przypadku sterowania elektroniką bardziej niż przy benzynie ważne jest sprawne działanie czujników choćby temperatury silnika![]()

- Romeo
- Kontaktowanie:
tiaa....przy sekwencji efekty nie są tak spektakularne
Natomiast problemy pozostają te same z tym że nie odczuwalne dla kierownika w sposób szybki i jednoznaczny
Dawka gazu nie jest tak duża, bo dedykowana dla danego cylindra i bezpośrednio podana do kanału dolotowego przy samej głowicy, a zatem nie ma demontu.....
No chyba że ktoś zakłada sekwencje gazu w fazie płynnej i z bezpośrednim wtryskiem do cylindra, ale to jakoś chyba jeszcze mało popularna i nazbyt droga instalacja....

Natomiast problemy pozostają te same z tym że nie odczuwalne dla kierownika w sposób szybki i jednoznaczny

Dawka gazu nie jest tak duża, bo dedykowana dla danego cylindra i bezpośrednio podana do kanału dolotowego przy samej głowicy, a zatem nie ma demontu.....
No chyba że ktoś zakłada sekwencje gazu w fazie płynnej i z bezpośrednim wtryskiem do cylindra, ale to jakoś chyba jeszcze mało popularna i nazbyt droga instalacja....
4 RUNNER
HILUX-taczka
HILUX-taczka

Owszem ale ja jednak czasem zjeżdżam z asfaltu i na pace również coś wożę. Np. do wożenia mokrego sprzętu do Canioningu osobówki nie widzęAdamo pisze:To poza VATem od paliwa zupełnie jak wszystkie osobówki firmoweKylon pisze:Owszem Navara traci na wartości ale jej eksploatacja jest tania. Idzie całkowicie w koszty, a wszystko co się popsuje idzie na gwarancji.![]()
Ta róznica na VAT od paliwa też nie jest jakaś znacząca jak się nie robi 100tys. rocznie

Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
, a tu mamy przykład obrazujacy problemKylon pisze:Nie chciałbym aby było to źle odebrane ale wielu z nas nie stać na terenówkę, a za wszelką cenę chcemy ja mieć. Kupujemy za wszystkie zaoszczędzone pieniądze, a potem płacz, że dużo pali, że części kosztują itp. Rozumiem, że jest moda ale warto jeszcze brać pod uwagę siły na zamiary.
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=