Tundra na ratunek w Gdyni
Moderator: Mroczny
Re: Tundra na ratunek w Gdyni
Dokłądnie o tym samym myślałem. Zamiast utopić kilkaset tysiecy ( a pewnie bliżej bańki) wystarczyło narysować projekt i wstwić na forum. Po 2 stronach by już wiedzieli, że to nie ma sensu.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
-
piotr-stihl

ten projekt powinny jakieś CBA czy inne kgb podciągnąć pod niegospodarność normalnie
szlag mnie trafia na takie idiotyzmy i to min. z moich podatków
ten profesorek niech ze swoich zarobków takie gówna sponsoruje to zrozumie może coś z tego nieudacznika co skonstruował [ NIE - poskładał ]

jeszcze się karwa chwalą szajsem
szlag mnie trafia na takie idiotyzmy i to min. z moich podatków
ten profesorek niech ze swoich zarobków takie gówna sponsoruje to zrozumie może coś z tego nieudacznika co skonstruował [ NIE - poskładał ]
jeszcze się karwa chwalą szajsem
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Ja myślę,ze nawet szybciejZibi pisze:................... Po 2 stronach by już wiedzieli, że to nie ma sensu.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Igor V8
-

Tak ... ale wykonawca projektu nie zarobiłby pieniędzyZibi pisze:Dokłądnie o tym samym myślałem. Zamiast utopić kilkaset tysiecy ( a pewnie bliżej bańki) wystarczyło narysować projekt i wstwić na forum. Po 2 stronach by już wiedzieli, że to nie ma sensu.
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 
- Igor V8
-

... a mogłem przytulić projekt Honkera
To głupio stwierdziłem że nie będzie pływać
To głupio stwierdziłem że nie będzie pływać
I to jest Miś na miarę naszych potrzebIgor V8 pisze:Tak ... ale wykonawca projektu nie zarobiłby pieniędzyZibi pisze:Dokłądnie o tym samym myślałem. Zamiast utopić kilkaset tysiecy ( a pewnie bliżej bańki) wystarczyło narysować projekt i wstwić na forum. Po 2 stronach by już wiedzieli, że to nie ma sensu.
Disco 300 ES
- Igor V8
-

MożliwościJerry pisze: potrzeb
Pływa ? ... no pływa
- Igor V8
-

... a co to za firma Expspedycja ?
taniej by było drzwi sylikonem walnąć a z góry włazy ze 4 zrobić:D to już 3 ratowników w gotowości by przez nie wystawało 
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
ale powiedzcie mi proszę, dlaczego nasi "naukowcy" zawsze chcą wyważać otwarte drzwi?
jest gotowa baza

którą się unowocześnia i wychodzi coś lepszego

BRDM2 dostał nowy układ napędowy i trochę innych bambetli i powstał RYŚ. Pewnie też nie do końca udany, ale pewnie trzeba było oszczędzać.
A jeśli ma powstać 12 tonowy pływający wóz ratowniczy, to mamy też dobrą bazę

która notabene wywodzi się z

Wcale nie jest potrzebny jako baza nowy wóz ze skórą. Faktycznie ma wrażenie, że kilku Chłopaków z pomyslunkiem by se sami wyspawali......................
jest gotowa baza

którą się unowocześnia i wychodzi coś lepszego

BRDM2 dostał nowy układ napędowy i trochę innych bambetli i powstał RYŚ. Pewnie też nie do końca udany, ale pewnie trzeba było oszczędzać.
A jeśli ma powstać 12 tonowy pływający wóz ratowniczy, to mamy też dobrą bazę
która notabene wywodzi się z

Wcale nie jest potrzebny jako baza nowy wóz ze skórą. Faktycznie ma wrażenie, że kilku Chłopaków z pomyslunkiem by se sami wyspawali......................
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
- Igor V8
-

Nasze BTR-y ... pływały, jeździły , torowały drogę dla karetek pogotowia w korkach , kładły bramy na lotniskach
Piękny sprzęt ... pamiętam jak w 79-tym przyjechały nówki w pełnym uzbrojeniu
Brały udział we wszystkich spektakularnych akcjach jednostek specjalnych
Po 89-tym roku zostały rozbrojone , 2 sztuki poszły na żyletki , dwie zostały
Po Magdalence wróciły do służby w Policji ( uczą się barany na błędach )
Na zdjęciu egzemplarz który w 85 roku zatonął na Wiśle z innym BTRem i 3-ma BRDmami na wysokości Góry Kalwarii podczas spływu falą powodziową
Uderzyły w stary filar mostu ... zatonęły wszystkie
Szef jednostki wyciągnął wszystkie sztuki za pomocą wojska i PTS-ów ... przyjechała ekipa remontowa z USRR , rozebrała je do najmniejszej śrubki
Po remoncie dalej służyły ....
Pływały po morzu Bałtyckim .... jeziorach , rzekach ...
Dzisiejsze jednostki specjalne sporadycznie ich używają ... są już nowsze wersje

Piękny sprzęt ... pamiętam jak w 79-tym przyjechały nówki w pełnym uzbrojeniu
Brały udział we wszystkich spektakularnych akcjach jednostek specjalnych
Po 89-tym roku zostały rozbrojone , 2 sztuki poszły na żyletki , dwie zostały
Po Magdalence wróciły do służby w Policji ( uczą się barany na błędach )
Na zdjęciu egzemplarz który w 85 roku zatonął na Wiśle z innym BTRem i 3-ma BRDmami na wysokości Góry Kalwarii podczas spływu falą powodziową
Uderzyły w stary filar mostu ... zatonęły wszystkie
Szef jednostki wyciągnął wszystkie sztuki za pomocą wojska i PTS-ów ... przyjechała ekipa remontowa z USRR , rozebrała je do najmniejszej śrubki
Po remoncie dalej służyły ....
Pływały po morzu Bałtyckim .... jeziorach , rzekach ...
Dzisiejsze jednostki specjalne sporadycznie ich używają ... są już nowsze wersje

Się mi wydaje,ze masa 12t to jakies przekłamanie jednak
.
Puscić to do wody:ciekawym jak wygląda ewakuacja ratowników z wnętrza w razie "zwrotu przez dyfer"
Ogólnie koncept z dupy,jak to sie mówi "ślepa uliczka".
Studenci niewinni,ino ich promotor powinien przemyśleć poważnie swoją przydatność do tego zawodu.
Puscić to do wody:ciekawym jak wygląda ewakuacja ratowników z wnętrza w razie "zwrotu przez dyfer"
Ogólnie koncept z dupy,jak to sie mówi "ślepa uliczka".
Studenci niewinni,ino ich promotor powinien przemyśleć poważnie swoją przydatność do tego zawodu.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Nie przekłamanie. Gość wyraźnie mówi, że docelowo taki ma być wóz ratowniczy. Tundra to jego model stworzony na potrzeby badań.
erpe_roman
erpe_roman
-
piotr-stihl

jakich badań ?- chyba takich czy frajerstwo da jeszcze kasę na lepienie gówna 
Przykro mi koledzy że tak ostro potraktowaliście doniesienia kilku dziennikarzy z projektu którego nie zrozumieli. Rozumiem że według was (wszystko rozumiejących) najlepiej inwestować w badania typu czemu dzieci w gimnazjach maja dysleksję albo jaki wpływ miały pieśni 14wieczne na życie mieszkańców....Żal mi was słuchać - podejdźcie do AM i powiedzcie że chcecie się ta tundrą karnąć - dadzą wam na pewno! W stanch jedno z forów offrodowych podłączyło się do DARPA Challenge - (już wiem że wg speców z forum R4x4 to były zupełnie zbędne badania) - oni mieli fan, naukowcy dane, a ludzie skorzystają na tym albo nie. Może zamiast krytykować i wskakiwać na coś co ktoś robi powiedzcie jak wy byście to zrobili? ale bez jadu! bez komentarzy że 'to lepienie g...'! BTR mówicie? może i racja ale są za i przeciw....
PS nasze parchy tojoty i inne cuda są takie bo Japończycy byli łaskawi nie oszczędzać na badaniach podstawowych i stosowanych (dla speców: badania zmęczeniowe metali potrafią trwać po 20 lat - bez sensu nie!?)
PS nasze parchy tojoty i inne cuda są takie bo Japończycy byli łaskawi nie oszczędzać na badaniach podstawowych i stosowanych (dla speców: badania zmęczeniowe metali potrafią trwać po 20 lat - bez sensu nie!?)
Jeśli wiesz coś więcej o tym projekcie i założeniach, to zamiast wylewać żale po prostu się podziel wiedzą. Na podstawie posiadanych przez nas informacji wygląda to tak a nie inaczej. Chętnie zmienimy zdanie, przynajmniej jakhann pisze:Przykro mi koledzy że tak ostro potraktowaliście doniesienia kilku dziennikarzy z projektu którego nie zrozumieli. Rozumiem że według was (wszystko rozumiejących) najlepiej inwestować w badania typu czemu dzieci w gimnazjach maja dysleksję albo jaki wpływ miały pieśni 14wieczne na życie mieszkańców....Żal mi was słuchać - podejdźcie do AM i powiedzcie że chcecie się ta tundrą karnąć - dadzą wam na pewno! W stanch jedno z forów offrodowych podłączyło się do DARPA Challenge - (już wiem że wg speców z forum R4x4 to były zupełnie zbędne badania) - oni mieli fan, naukowcy dane, a ludzie skorzystają na tym albo nie. Może zamiast krytykować i wskakiwać na coś co ktoś robi powiedzcie jak wy byście to zrobili? ale bez jadu! bez komentarzy że 'to lepienie g...'! BTR mówicie? może i racja ale są za i przeciw....
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
-
piotr-stihl

dokładnie
ps badania zmęczeniowe na lanserkim suvie ?
Tak sobie wyobrazam bazę dla pojazdu ratowniczego:

Uploaded with ImageShack.us

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
No ok. Na pojazd lądowy taki wóz dobry, nawet Tundra, bo czemu nie. Ale wg mnie nie ma żadnego sensu robic na siłe z tego amfibii... to jest konstrukcja, której adaptacja będzie droższa niż skonstruowanie od zera łodzi na kołach.
Jesli chodzi o mały kaliber, jest jeden z wielu gotowców:

Jesli chodzi o mały kaliber, jest jeden z wielu gotowców:

erpe_roman
erpe_roman
Nie wylewam, naprawdę cenię to forum za wiedzę jaką można zdobyć. Normalnie nie komentuje złośliwości ani priv poglądów - wole grzebać w garażu:)Kabal pisze:
Jeśli wiesz coś więcej o tym projekcie i założeniach, to zamiast wylewać żale po prostu się podziel wiedzą. Na podstawie posiadanych przez nas informacji wygląda to tak a nie inaczej. Chętnie zmienimy zdanie, przynajmniej ja
Toya w tym projekcie to akurat przypadek są zdecydowanie lepsze od RAMów co też rozważano. Czemu duże pudło a nie hilux czy f150 - 4 osoby + komputery/radar/meteo + łódka na haku policzyli i nie dało rady hilakim. Problem nie jest z projektem który jest dość wysoko oceniany przez zainteresowanych (służb ratowniczych) ale w przekazie panów redaktorów....stad ta dyskusja. Czemu nie użyto bazy typu BTR? spróbujmy dojechać tym 150 km po asfalcie...mobilność znikoma - pozatym na wyposażeniu Służb Ratowniczych (np SAR, WOPR ipt) są bardzo różne jednostki mobilne (4x4 też). cena za duża? a ile kosztuje jedno życie (np. tych co na mazurach podczas szkwału zginęli?). Co było zatem celem tej pracy? typowo stworzenie takiej bazy mobilnej z minimalnym zestawem wyposażenia żeby dało się to szybko dostosować do różnych potrzeb. Każdy warsztat to zrobi mówicie? TAK i o to chodzi, a właściwie będzie chodziło. Co dają takie badania?? jak zintegrować informacje z różnych służb, jak je potem przesłać dalej, jak je przedstawić żeby zrozumieli w sztabie, w bosmanacie i na łódkach priv, co się stanie jak zlokalizujemy jednostkę ratowniczą np w Gdyni a awaria będzie w Gdańsku itp itd. Mówicie od razu że to można inaczej itp itd....NA PEWNO! na tym polega nauka, technika, i tym podobne - niestety często się zwalczające ośrodki które same nic nie robią sieją tylko masę fermentu...Po rozmowie z jednym z wykonawców tego projektu - osobiście mojego koleżki (co tłumaczy mój wkład w ten wątek) - wiem że jest spore zainteresowanie. Ja osobiście bym wolał tam honkera widzieć i polską produkcje ale co poradzić. Prof który to prowadzi, z zespołem zrobili b fajne wynalazki na poletku Służby ratownictwa i poszukiwania na Bałtyku i choć nie do wdrożenia dziś to na pewno jutro....może pojutrze....
Mam nadzieję że nie brzmi zbyt pokrętnie - z nadzieją na współpracę; i na moment kiedy jako ludzie jednej pasji będziemy mówić jednym głosem - nie krytykanckim ale krytycznym.
MM
tu raczej chciałem się odnieść do komentarzy typu 'PO CO? PRZECIEZ TO G>>>' nauka to nie jest g... jest potrzebna, a bad zmęczeniowe jako przykład wielu dziwnych badań których efekt często nie jest do końca jasny pozwoliłem sobie przytoczyć.piotr-stihl pisze:dokładnie
Myślę, że nie tylko nie rozwiałeś naszych wątpliwości ale je pogłębiłeś. Zaangażowałeś się emocjonalnie w ten projekt ( przez Twojego "koleżkę" ) i nie widzisz racjonalności. BTW - szafowanie nam tu życiem ludzkim 
Powiedzmy sobie wyrażnie - jedynym celem tego projektu było zrobienie medialnego autka w chromie za duużą kasę. Nic więcej.
Powiedzmy sobie wyrażnie - jedynym celem tego projektu było zrobienie medialnego autka w chromie za duużą kasę. Nic więcej.
tel. 509700949
- Igor V8
-

Jak sobie wyobrażasz działania ratownicze Tundry w takim szkwale ?khann pisze: (np. tych co na mazurach podczas szkwału zginęli?).
- Igor V8
-

Nikt Ci nie każe budować samochodu ratowniczego na bazie BTR-a ...
Podałem przykład ... w naszej jednostce te transportery pełniły z powodzeniem taką funkcję
Pływały jako zabezpieczenie skoków ze śmigłowca do morza , woziły rannych do szpitali ( uwierz że szybciej niż karetka )
Przez Zalew Zegrzyński pływało się po ... zaopatrzenie
Jeździliśmy na poligony w całej Polsce na kołach
Ciekaw jestem czy ta wasza Tundra popłynie na fali powodziowej z Krakowa Wisłą do morza
Ps .
... o właśnie , nie mam jeszcze BTR-a
Podałem przykład ... w naszej jednostce te transportery pełniły z powodzeniem taką funkcję
Pływały jako zabezpieczenie skoków ze śmigłowca do morza , woziły rannych do szpitali ( uwierz że szybciej niż karetka )
Przez Zalew Zegrzyński pływało się po ... zaopatrzenie
Jeździliśmy na poligony w całej Polsce na kołach
Ciekaw jestem czy ta wasza Tundra popłynie na fali powodziowej z Krakowa Wisłą do morza
Ps .
... o właśnie , nie mam jeszcze BTR-a
-
piotr-stihl

a za dobrego BTR-a ... nie wydasz 1/10 co za ten lansiarski pojazd ratowniczy
ja zdania nie zmienię - to podchodzi pod niegospodarność i tyle
ja zdania nie zmienię - to podchodzi pod niegospodarność i tyle