Po krótkiej przerwie od mojej FZJ80 zanabyłem jakiś czas temu LC 200 V8 model '11 - glonopilca 4.5D
Auto rewelacja… zakochałem się podobnie jak w 80tce…
W teren to tym nie pojadę, do tego mam inne autko - chyba ze za kilka/kilkanascie lat jak obecne juz poczciwe 4x4 zczęzną w krzakach…

tak wiec na tę chwile pycę tą krowa po czarnym… no i mam mały problem…
Wibracje, drgania z układu napędowego, wydechowego… kit wie z czego
na postoju odczuwalne przy 1800 - 2000 obrotów, drga kierownica i pedały… tylko w tym zakresie obrotów…

W czasie jazdy podobnie, zaczyna drgać delikatnie kierownica, na pedałach podobnie, wydech wyraźnie zaczyna brzęczeć… poniżej i powyżej 2000 obrotów jest lepiej…
najlepsze jest to że ten sam objaw maja 3 TLC V8 moich kolegów i wszyscy z tym walczymy… powoli wymiękkamy, różne przebiegi aut… od 80 do 140 tys km
Na pierwszy ogień poszedł wydech:
- powzmacniane uchwyty, wieszaki z blachy
- wymienione wszystkie gumy, wieszaki
- wspawane 2 siatki na rozwidleniu…
- wywalenie łącznika oryginalnego… tego na 2 śruby ze sprężyna i krążkiem z jakiegoś ustrojstwa
Efekt był taki że ucichło na 1-2 dni po czym wszytko zaczyna się od nowa…

kolega poszedł dalej i zdemontował cały wydech… zostawił tylko 2 katy
po odpalenia te same objawy… 1800 - 2000 obrotów i się zaczyna…
W opisie nowego modelu gdzieś w necie wyczytaliśmy w różnicach pomiędzym modelami że m. inn "poprawiono, wyeliminowano wibracje z układu napędowego"…
tylko w jaki sposób…??
Pytanie czy szukać w poduchach silnika…? te krowiaste V8 maja poduszki olejowe…
wtryski…?
chcemy jeszcze poluzować poduszki, przejechać sie kawałek i poskręcać z powrotem… ponoć te problemy z poduchami miały 120tki
Jutro jeszcze podlewarujemy któreś z aut za miskę odciążając poduszki i zobaczymy…
ale szczerze wątpię że to od poduszek…
Mój serwis tojki się dawno poddał, auto ma gwarancje do 2015 roku i zależy mi żeby im wskazać co mają wymienić… Oni ręce rozkładają…
Na serwisie wsiadłem w 2 inne auta i to samo…
Mam jeszcze 2 kolesi u których te objawy kompletnie nie występują…
i bądź tu mądry…
Ma ktoś jakieś pomysły… Może któryś już z tym walczył…??