4runner 3.0v6 aut. 1992r - migająca kontrolka O/D OFF
Moderator: Mroczny
4runner 3.0v6 aut. 1992r - migająca kontrolka O/D OFF
Witam,
Koledzy, ostatnio zaczęła mi migać pomarańczowa kontrolka O/D OFF, myślałem, że jest to związane z tym, że miałem walniętą chłodnicę od oleju skrzyni, zamontowałem oddzielną dodatkową chłodnicę, a dziś po dłuższej jeździe znów zaczęło migać... Co to może być? Olej w skrzyni ok, wycieków nie ma, biegi się zmieniają no powiedzmy płynnie - wiadomo nie jest to nowy samochód, żeby nie czuć tych zmian... Co dalej sprawdzać? Bo mam jechać troszkę dalej Toyką no i nie ukrywam, że pojawiły się pewne obawy....
Koledzy, ostatnio zaczęła mi migać pomarańczowa kontrolka O/D OFF, myślałem, że jest to związane z tym, że miałem walniętą chłodnicę od oleju skrzyni, zamontowałem oddzielną dodatkową chłodnicę, a dziś po dłuższej jeździe znów zaczęło migać... Co to może być? Olej w skrzyni ok, wycieków nie ma, biegi się zmieniają no powiedzmy płynnie - wiadomo nie jest to nowy samochód, żeby nie czuć tych zmian... Co dalej sprawdzać? Bo mam jechać troszkę dalej Toyką no i nie ukrywam, że pojawiły się pewne obawy....
GR Y60 -> Y60Long -> 4Runner 3.0v6 - >Y60 Long 
-
rokfor32
-

Re: 4runner 3.0v6 aut. 1992r - migająca kontrolka O/D OFF
Ale jak miga? Przypadkowo - czy stała pulsacja?
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- kpeugeot
-

- Kontaktowanie:
przetarty przewód w lewarku zmiany biegów
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Zaczyna migać po dłuższej jeździe...dziś zaczęła po jakiejś godzinie spokojnej jazdy... Miga z częstotliwością mniej więcej raz na 3-4 sek...
-
rokfor32
-

Ale czy są to regularne, powtarzalne migania (jak, tak porównując - kierunkowskazy) - czy przypadkowe (co do długości błysków i przerw miedzy nimi)?
Kontrolka O/D off jest zapinana przez zwarcie styku w kompie sterującym do masy. Więc nieregularne mryganie to zwarcie obwodu gdzieś do masy. Ale regularne - to zagadka. Komp generuje kodem błyskowym kody awarii skrzyni - ale robi to lampka temperatury oleju A/T, to po pierwsze - a po drugie - kody idą sekwencjami - znaczy się nie jest to regularne mryganie - a jak alfabet morse'a.
Kod regularny oznacza "wszystko w porządku" - i jest generowany po zapodaniu odpowiedniej zwory w złączu diagnostycznym (w komorze silnika).
Kontrolka O/D off jest zapinana przez zwarcie styku w kompie sterującym do masy. Więc nieregularne mryganie to zwarcie obwodu gdzieś do masy. Ale regularne - to zagadka. Komp generuje kodem błyskowym kody awarii skrzyni - ale robi to lampka temperatury oleju A/T, to po pierwsze - a po drugie - kody idą sekwencjami - znaczy się nie jest to regularne mryganie - a jak alfabet morse'a.
Kod regularny oznacza "wszystko w porządku" - i jest generowany po zapodaniu odpowiedniej zwory w złączu diagnostycznym (w komorze silnika).
No raczej regularnie. Nie wariuje. Tak jak napisałem, zaczęła mrugać co mniej więcej 3-4 sek. paląc się sekundę
-
rokfor32
-

Poczytałem manuala - błyskanie lampki O/D oznacza że komp załapał błędy. Żeby sprawdzić jakie - trzeba w złączu diagnostycznym (komora silnika, przy bezpiecznikach) zapiąć zworę w terminale E1 i TE1. Wówczas lampka O/D zacznie generować kody błyskowe błędów. Przycisk O/D musi być przy tym wciśnięty.
Możliwy jest odczyt sześciu błędów - kody:
42 - czujnik prędkości w liczniku
61 - czujnik prędkości w skrzyni
62 do 65 - cewki elektrozaworów w skrzyni, odpowiadające za przełącznie biegów.
Możliwy jest odczyt sześciu błędów - kody:
42 - czujnik prędkości w liczniku
61 - czujnik prędkości w skrzyni
62 do 65 - cewki elektrozaworów w skrzyni, odpowiadające za przełącznie biegów.
Dzięki wielkie za pomoc.
Czyli może to mieć związek z tym, że nie mam linki prędkościomierza i przez to błąd wywala... ale jeszcze podjadę do mechaniorów i sprawdzę dla pewności