Poszukuję przedniego mostu KZJ90 z blokadą elektryczną

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Piotr_LC_Łódź
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Poszukuję przedniego mostu KZJ90 z blokadą elektryczną

Post autor: Piotr_LC_Łódź » pn wrz 19, 2016 12:32 pm

Witam,

Jestem nowy gdyż od niedawna posiadam LC KJZ90 krótki, manual z nietypowym przednim mostem z blokadą uruchamianą po lewej strony kierownicy takim pokrętłem. Blokuje ono przedni most. Niestety ostatnio przez brak wiedzy i naiwność zniszczyłem ten most przez zatarcie go jadąc po autostradzie bez płynu w nim. Ledwo uratowałem auto przed spaleniem. Ale wracając do rzeczy:

Poszukuję możliwości naprawy tego mostu. Obudowa jest pęknięta, wnętrzności wszystkie zmielone. Trzeba wymienić cały dyfer z obudową. Jak ktoś ma to proszę o sygnał. Proszę też mądrzejszych kolegów o podpowiedź czy można z jakiegoś innego modelu podmienić dyfer. Może ze starszej 80 gdzie też były te blokady elektroniczne ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Piotr_LC_Łódź
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Poszukuję przedniego mostu KZJ90 z blokadą elektryczną

Post autor: Piotr_LC_Łódź » pn wrz 19, 2016 12:53 pm

Wrzucę jaki to guzik

Obrazek

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn wrz 19, 2016 2:36 pm

Poczytaj , poszukaj...i nie jest to blokada elektroniczna, ale na zdjęciu masz zwykły włącznik elektryczny - załącza silniczek przy moście do uruchomienia blokady - standardowa blokada tujoty....
Zbowid

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » pn wrz 19, 2016 7:45 pm

Zbowid pisze: standardowa blokada tujoty....
No ale to dotyczy tylnego dyfra, w przednim jest system ADD. Z blokadą ma to mało wspólnego
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt wrz 20, 2016 5:59 am

Chyba że jakaś wydumka poprzedników. Bo fabrycznie J9 nigdy nie miało blokady przodu, a system ADD był montowany w modelach part time 4x4, czyli w żadnym europejskim, chyba że z jakiegoś spec zamówienia. Natomiast tacoma lub 4runner - bardzo często.

I tak to trzeba rozwiązać - poszukać na ebay mostu z taco albo 4r, ino trza się upewnić jakie masz przełożenia, i zakupić most z takim samym.

Jak masz foty tego zmielonego mechanizmu, to zapodaj. Może się uda jeszcze coś tam zobaczyć - znaczy się wykminić, czy to było ADD, czy może jednak faktycznie jakaś blokada zmotana w oparciu o ten mechanizm - no albo faktycznie jaki e-locker aftermarketowy.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Piotr_LC_Łódź
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piotr_LC_Łódź » ndz lis 20, 2016 11:45 pm

Człowiek świeży i głupi. Zdjęcie, które wkleiłem wydawało mi się, że jest takie jak w moim. Jak zagłębiłem się w wątek to głupio mi bo kolegów w błąd w prowadziłem. Mam standardową blokadę tylnego mostu i ona nadal działa a rozwaliłem przedni, zwykły most bez blokady.

Także przepraszam za zamieszanie. Na ten moment poszukuję zwykłego dyfra. Z kodów i obliczeń obrotów wynika, że to 4:1. Może ktoś, coś ? Sprzedaż ?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn lis 21, 2016 7:08 am

Słabo z tym jest. Używek prawie nie ma, a jak są to drogo (okolice 2 tysi), i niekoniecznie idealne (potrafiła sie też zacierać przekładnia).

Możesz też zanabyć na ebay sama przekładnię, i dyfer naprawić. Ale też tanio nie wyjdzie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”