Cześć.
Dokładnie tak jak
NIKOS pisze, oglądaj z kimś kto to zna. Właściwie to 4Runner jest typowym przykładem solidnego bulwarka, w związku z czym bardzo mało ludzi korzystało z niego jako samochodu w ciężkim terenie. Skutkuje to zachowaniem w dobrym stanie napędu i silnika (oczywiście nie zmieniająć oleju lub go nie sprawdzająć można wszystko zajechać) mimo dużego przebiegu, znajomy dobił na 3.0 V6 prawie 600000km, ale wkońcu ktoś mu na niej zaparkował i na tym się skończyło

.
Jeśli myślisz o samochodzie rodzinnym to super wybór, pociągnie przyczepę z motorem, kemping, lawetę i zostanie dużo miejsca na graty i czworo pasażerów. Niestety w piątkę z tyłu to siedzi się mało wygodnie

.
Natomiast w teren

, zależy co lubisz. Ja mam i bawię się swietnie. Wiadomo, nie wjedzie wszędzie bo to AUTOBUS i zawiesi się lub poprostu nie zejdzie, za to Samochód Wsparcia Technicznego - bajka

.
Na co uważać:
- silnik 3.0 V6 jak chodzi to będzie chodził, ale warto go sprawdzać jak jest zimny, mianowicie koledzy sygnalizowali usterki czujnika temperatury, a to wyjdzie na zimnym
- skrzynia i reduktor, raczej bez problemów
- most tylny, mogą zdarzyć się wycieki na wale, lubi przy starszych rocznikach skończyć się zimering (34 zł w ASO)
- dyfer przedni też bezproblemowy, jedynie nie powinieneś się bardzo dziwić jak po odłączeniu napędu z 4x4 na sam tył nie odłączy się momentalnie przód, to wina sterowania podciśnieniowego, więc normą jest opuźnienie
- blachy, niestety zmora 4Runnerów: korodujące doły wszystkich drzwi, nadkola, a jak są jakieś plastiki to już na 99% coś rudego pod nimi jest, oraz najbardziej upierdliwe, tylna klapa
- mechanizm podnoszenia tylnej szyby, niestety upierdliwość bo bez sprawnego nie otworzysz klapy. sprawdz czy się podnosi bez zgrzytów i szarpnięć, potrafią się zemby wysypać na przekładni lub na półksięzycu
- elektronika i elektryka w wersji kanadyjskiej jest rozbudowana do niepotrzebnych rozmiarów a przez to uciążliwa w naprawach, sprawdz działanie wszystkich świateł
- jak jest instalacja gazowa, to popatrz jak reaguje na dodanie gazu na benzynie, niestety w porzypadku starszych instalacji z mikserem często i gęsto siadały przepływomierze, a to koszt 600zl jak nie lepiej
- sprawdz czy zapala się przy uruchamianiu kontrolka
check engine, a następnie gaśnie. zdarzały się przypadki, że wyjmowano żarówkę i nic się nie świeciło. jeśli natomiast powtórnie się zapali to uważaj, koszta grzebania w komputerze nie są małe a w ASO są zabójcze
Duży pozytyw to dostępność części orginalnych w ASO (niestety drogie) jak i podrabianych, np. JC.
Ostateczna decyzja należy do Ciebie, ja mam i się cieszę (choć moja to troszkę poprzerabian a jest).
Pozdrawiam.
Kudlaty