BIRFIELD - hilux

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Zun

BIRFIELD - hilux

Post autor: Zun » sob lut 04, 2006 2:20 pm

Co z tyym fantem zrobic ?? Wydaje mi sie ze sie konczy (przy skreconych kolkach dosc mocno strzela - oczywiscie przy wlaczonym napedzie) Wymienic na oem , moze zamiennik jakis dobry mozna dostac ?? wiem ze mozna zamowic gdzies wzmocnione , widzialem nawet kit do zamiany na krzyzaki - ale nie chce tego wzmacniac - ludzie traktuja ten element jako pewnego typu bezpiecznik - boje sie ze jak go wzmocnie to pojdzie mi kiedys cos innego. Moze ktos ma taki w domu ? Ile wlasciwie cos takiego kosztuje w serwisie ?
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Maniek

Post autor: Maniek » sob lut 04, 2006 11:15 pm

u mnie strzelał przez 2 lata....i to na 33-kach latał...krzyżaki :o :o :o to najgorsze rozwiązanie - przegub homokinetyczny jest najlepszy...podróbek nie ma...oryginał - mnóstwo kasy....używki można znaleźć ale nie łatwo.
coś będzie....

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lut 05, 2006 1:01 pm

Maniek pisze:u mnie strzelał przez 2 lata....i to na 33-kach latał...krzyżaki :o :o :o to najgorsze rozwiązanie - przegub homokinetyczny jest najlepszy...podróbek nie ma...oryginał - mnóstwo kasy....używki można znaleźć ale nie łatwo.
sugerujesz ze mam sie nim nie przejmowac ?? tak sie zastanwialem , czy jak mi pierdyknie to moge dalej kontynuowac jazde na 2wd ??
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » ndz lut 05, 2006 7:49 pm

Zun bez obrazy...ale miales zmote robic..wiec chyba nieoplacalnym jest inwestowanie w cos co zmieniac bedziesz...whatever..

Jesli przegub stuka tzn, ze jest na wykonczeniu
1)mozna tak jezdzic-niestety niewiadomo kiedy Ci zaskoczy.
2)zrobic od razu, teraz pytanie czy na uzywce czy na nowce... wiec tak, z czystej ludkziej ciekawosci zadzwon do serwisu ile to kosztuje, rozeznej sie w uzywkach...albo jakbys chcial zerknij tu: http://www.motomax.pl/www/firma.html

z tego co wiem to jzu firma byla zachwalana na forum-niestety ja o niej nic powiedziec nie moge jak tlyko przypomniec, ze istnieje.

ja w suzuce czesto gubilem przeguby-zazwyczaj wracalem-zalezy jak sie rozpadnie, ale po awarii utrudnione jest tylko skrecanie :)21 zalezy jak sie wysypie przegubik :)21

Awatar użytkownika
Fox

Post autor: Fox » ndz lut 05, 2006 9:53 pm

Nowy do Hila kosztuje (z tego co pamiętam) ok. 1900 +Vat. Jak kiedyś w swoim pierwszym Hilu ukręciłem - zanabyłem sobie most na przeszczep - taniej wyszło ...
Wszyscy jesteśmy psychiczni - tylko nie wszyscy zdiagnozowani ...

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lut 05, 2006 10:50 pm

fox100 pisze:Nowy do Hila kosztuje (z tego co pamiętam) ok. 1900 +Vat. Jak kiedyś w swoim pierwszym Hilu ukręciłem - zanabyłem sobie most na przeszczep - taniej wyszło ...
:o :o :o :o :o spodziewalem sie wysokiej ceny - ale szczerze mowiac ta przerosla moje oczekiwania. Rzeczywiscie lepiej most kupic - tylko jak sprawdzic czy w moscie , ktory chcemy zanabyc sa akurat dobre te przeguby ?
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » ndz lut 05, 2006 11:07 pm

rozebrac i poogladac...
a tak naprawde to sie zweryfikuje pod obciazeniem-czyli w aucie. Proboj isc na uklad zesprzedawca, ze jak hrumkac bedzie to mu zwracasz-he he he to zart oczywiscie-nie ma takich ludzi chyba :)21

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » ndz lut 05, 2006 11:14 pm

Zaczne szukac poprostu mostu , nie strzela jeszcze na tyle mocno zebym sie specjalnie musial obawiac - od jak sie zdarzy troche bardziej przyczepna nawierzchnia to przy duzym skrecie strzela. Ale nie ma tragedii .... myslalem tylko ze to kilka stowek jest to wymienie przy okazji robienia kompletnego serwisu.
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » ndz lut 05, 2006 11:22 pm

nie wiem czy dostaniesz most do hila przedni..ale zycze Ci tego :)

moze przejdz na patrla, jak kupowac to za jednym zamachem, np mosty z k160 sa teraz w prawie, ze w cenie suzukowych :)21

Awatar użytkownika
banano

Post autor: banano » ndz lut 05, 2006 11:46 pm

Marcin pisze:nie wiem czy dostaniesz most do hila przedni..ale zycze Ci tego :)

moze przejdz na patrla, jak kupowac to za jednym zamachem, np mosty z k160 sa teraz w prawie, ze w cenie suzukowych :)21
a nie lepiej wyciac wachacze i zamontowac tam przedni most z LJota?
tez sa chyba w przyzwojtej cenie...no i przynajmniej masz koniec klopotow z tymi jeb.nymi sworzniami, tulejami itp itd....

pozostaje tylko kwestia prelozenia.... i czy dychawiczny 2L da rade obrocic takim mostem z patrola albo LJota?
TOYOTA

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » ndz lut 05, 2006 11:52 pm

nie, Zun ma w planach 35' i jakis straszny motor, uwazam, ze tylko GR, G lub zaniemog moga mu sprostac.
LJ lubi chrumknac w nieodpowiednim momencie :)21

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pn lut 06, 2006 8:01 pm

Marcin pisze:nie, Zun ma w planach 35' i jakis straszny motor, uwazam, ze tylko GR, G lub zaniemog moga mu sprostac.
LJ lubi chrumknac w nieodpowiednim momencie :)21
He he :D

A lj'ty jaki maja patent na przegubach ??
Świszcząca Suka Stage I

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » pn lut 06, 2006 9:01 pm

Piszac o LJ nie mialem na mysli wyjatkowosci przegubow-sa takie jak w innych terenowkach, a w jednych sa grubsze w drugich chudsze-tylko raczej talerz i atak.... :roll:

Maniek

Post autor: Maniek » pt lut 10, 2006 11:56 pm

to niestety prawda...przeguby są raczej mocne - "bezpiecznikiem" jest koło talerzowe :wink: :wink: ... nie wiem czy się nie mylę ale chyba w kj-tach były grubsze półosie i co za tym idzie pewnie inne przeguby - ale pewny nie jestem 8)
coś będzie....

Awatar użytkownika
Fox

Post autor: Fox » sob lut 11, 2006 8:13 am

@Maniek - a pamiętasz jeszcze mój przegub - "puchar". Mimo totalnego rozpieprzenia dyfer goli do dzisiaj ... :roll:
Wszyscy jesteśmy psychiczni - tylko nie wszyscy zdiagnozowani ...

Maniek

Post autor: Maniek » sob lut 11, 2006 11:58 am

fox100 pisze:@Maniek - a pamiętasz jeszcze mój przegub - "puchar". Mimo totalnego rozpieprzenia dyfer goli do dzisiaj ... :roll:
pamiętam...ale to jest jedyny przypadek jaki znam, że walnął przegub a nie dyfer a walniętych dyfrów widziałem już sporo :evil: :evil: - to pewnie ten wyjątek potwierdzający regułę :wink:
coś będzie....

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pn lut 13, 2006 10:31 am

Przez sobote i niedziele mialem ostre przejscia w gorach - przeguby w sumie wclae tak mocno nie strzelaja , poprostu staram sie na nie uwarzac - jak slysze ze zaczynaja strzelac to poprostu obieram inna taktyke. Swoja droga zaliczylem niezla wtope - narazie to moja mistrzowska :(. Oczywiscie zawinil kierownik frytki :D czyli ja. Dalem ciala , musielismy sproiwadzic ciezki sprzet zeby mnie wyciagnac. Ale o tym w innym temacie.
Świszcząca Suka Stage I

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”