pytanie o wytrzymałośc mostów Light Duty

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Chaos

pytanie o wytrzymałośc mostów Light Duty

Post autor: Chaos » wt lut 14, 2006 11:22 pm

1. chodzi mi o wytrzymałośc mostów, głównie tylnego w LJ70 z silnikiem 2LTII, chodzi mi o to ile ten most strawi maxymalnie mocy/momentu.

2.skrzynia reduktor to samo pytanie co wyżej.

wiem, ze to pytanie już kiedys padło i odpowiedzi też, ale może od tego czasu ktoś nabrał większych doświadczeń.

oczekuje odpowiedzi na te pytania w 2 możliwych wersjach - standard gumy oraz 33x12.5x15 MT :)

ale nie pytajcie czemu pytam :D

Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin » śr lut 15, 2006 7:56 am

:)23 :)21

na standart gumach to pozyje...dopoki sie nie popsuje..na nieco wiekszych gumach tez da rade..do momentu, az nie pierdyknie...brak tu reguly :)21

musisz sprobowac :)21

na zywotnosc tego detalu maja wplyw
1)olej i wymiany
2)kasowanie luzow na biezaco
3)prawidlowe operowanie sprzeglem , jak umiesz jezdzic i nie katujesz zelastwo bezmyslnie to mysle, ze winno wytrzymac jakis czas, choc nigdy niewidomo co za surprise ma sie stac i generalnie ciezko oszacowac taka kwestie-bo sprawa dla kazdego auta indywidualna jest :)

Maniek

Post autor: Maniek » śr lut 15, 2006 6:00 pm

hmmm...33 cale to max co można do tego założyć a i tak trzeba być ostrożnym...jak nie jesteś ostrożny i w terenie dostajesz czasem amoku (jak każdy z nas :D ) to prędzej czy pożniej Ci może chrumknąc (ktoś użył już tego określenie przed mną :lol: ) ...powiem tak: znam kilku, może kilkunastu toyociarzy z takimi mostami i około połowa z nich miała problemy z mostami przy takich gumach - oczywiście auta mocno esploatowane w terenie...pozostaje druga połowa tych co nie mieli problemów 8) 8)
coś będzie....

Awatar użytkownika
Bartas
Kontaktowanie:

Post autor: Bartas » śr lut 15, 2006 6:07 pm

Maniek pisze:hmmm...33 cale to max co można do tego założyć a i tak trzeba być ostrożnym...jak nie jesteś ostrożny i w terenie dostajesz czasem amoku (jak każdy z nas :D ) to prędzej czy pożniej Ci może chrumknąc (ktoś użył już tego określenie przed mną :lol: ) ...powiem tak: znam kilku, może kilkunastu toyociarzy z takimi mostami i około połowa z nich miała problemy z mostami przy takich gumach - oczywiście auta mocno esploatowane w terenie...pozostaje druga połowa tych co nie mieli problemów 8) 8)
no to szanse są jasne;
opinie publiczności już znasz a więc zostaje ci
pól na pół lub telefon do przyjaciela :)21
VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » czw lut 16, 2006 2:08 am

generalnie to co napisaliście to wszystko prawda, lecz zastanawiałem się nad zmotaniem czegoś, a mam do dyspozycji mosty od tegoż wehikułu oraz silnik który ma około 200 koni oraz momentem w granicach 350nm i zastanawiałem się jak delikatnie trzeba by było jeździc o ile wogóle na tych że mostach :)

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » czw lut 16, 2006 7:05 pm

Chaos pisze: mam do dyspozycji mosty od tegoż wehikułu oraz silnik który ma około 200 koni oraz momentem w granicach 350nm i zastanawiałem się jak delikatnie trzeba by było jeździc o ile wogóle na tych że mostach :)
To proste.. w przybliżeniu jeden Maniek dzielony przez trzy i już możesz jeździć tak jak.. Maniek :)23

Maniek ma 75 KM
:)21
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

Maniek

Post autor: Maniek » pt lut 17, 2006 2:04 am

tia...ale mosty się ukręcały :evil:
coś będzie....

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » pt lut 17, 2006 6:57 pm

Maniek pisze:tia...ale mosty się ukręcały :evil:
Kolega sie pytal o tylni most. ukreciles tylni ? Kiedys sie Ciebie pytalem i wydaje mi sie ze odpowiedziales mi , ze sie tylni tobie jeszcze nie ukrecil , tylko przedni.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek ;)

Maniek

Post autor: Maniek » pt lut 17, 2006 11:40 pm

przedni, przedni...ale bebechy sa takie same w przednim i tylnym moście więc wytrzymałośc mają identyczną....w pickupie dużo większe obciążenia przenosi przedni most z racji większej masy przodu w stosunku do tyłu auta - tył łatwiwj się uślizgnie a przód przystawi o podłoże i się robi "chrup"
coś będzie....

McRabbit

Post autor: McRabbit » sob lut 18, 2006 10:46 pm

ja ukrecilem oba
a tylny 2 razy :-)
w tym jeden fabryczny nowke

Maniek

Post autor: Maniek » ndz lut 19, 2006 1:27 am

no własnie
coś będzie....

Awatar użytkownika
Fox

Post autor: Fox » ndz lut 19, 2006 6:53 am

McRabbit pisze:...w tym jeden fabryczny nowke
To pewnie był ten niesławny "zestaw naprawczy" od Toyoty Dyna. Maniek o ile mi wiadomo też to przerabiał
:roll:
Wszyscy jesteśmy psychiczni - tylko nie wszyscy zdiagnozowani ...

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » ndz lut 19, 2006 7:25 pm

Ktoś pisał o kasowaniu luzów w mostach Toy. Tam jest regulacja czy trzeba dorabiać podkładki?
I czy jest gdzies określona dopuszczalna wartość luzu? Ja z tyłu na flanszy mam 20 stopni i nie bardzo wiem co z tym robić, bo najlepiej nic nie robić ale ten luz nie jest zdrowy dla elementów sąsiadujących (wał, wałek reduktora) które już dostały bardzo minimalnych luzów.
:roll:
same starocie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”