LJ70 instrukcja
Moderator: Mroczny
-
wasza14
- jestem tu nowy...

LJ70 instrukcja
Witam wszystkich serdecznie. Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem lj70 2LT 1987. Mam pytanie czy macie namiar na instrukcje schematy itp. dotyczące tego autka? Chętnie przyjme również wszelkie porady od użytkowników bo dobrych rad nigdy za wiele.
WASZA14 - 300TDI
Masz manual'a i dopiero teraz się chwalisz. Ja swoją LJ 70 kupiłem miesiąc temu i od tego czasu bezowocnie szukam manual'a. Koledzy z forum podesłali mi kilka plików ze skanami i to wszystko.Piotrek M pisze:Mam manual [po angielsku] do LC, ale tego jest ze 300 stron.
Sam miałem takie autko pare lat, fajne jeżdzidełko
Jeśli możesz to kseruj, kopiuj, skanuj, powielaj,
wasza14 - Gratuluję zakupu, ja swoją LJ 70 jestem zachwycony
TOYOTA LJ 70
po co instrukcja obslugi? 
wszystko jest napisane na pokrywie schowka.
ja leje mineralny mobil 1- na poczatku zapodalem w jakims dziwnym widzie magnateca
-ale dzieki niemu dorobilem sie wszystkich nowych uszczelnien w silniku 
i uwaga taka jedna.
jak tojotka bedziesz pokonywac strome gorki, raczej chodzi o te w dol to pilnuj poziomu oleju w misce, mozesz miec lekko ponad max, silnikowi sie nic nie stanie..
z tego wzgledu, ze smok jest umieszczony w tylnej czesci miski, jak wyjmowalem miske to nawet tak niezbyt gleboko sobie tam istnieje.
historia juz zna przypadki zatarcie silnika w ten sposob...
pochwal sie co masz:)21
wszystko jest napisane na pokrywie schowka.
ja leje mineralny mobil 1- na poczatku zapodalem w jakims dziwnym widzie magnateca
i uwaga taka jedna.
jak tojotka bedziesz pokonywac strome gorki, raczej chodzi o te w dol to pilnuj poziomu oleju w misce, mozesz miec lekko ponad max, silnikowi sie nic nie stanie..
z tego wzgledu, ze smok jest umieszczony w tylnej czesci miski, jak wyjmowalem miske to nawet tak niezbyt gleboko sobie tam istnieje.
historia juz zna przypadki zatarcie silnika w ten sposob...
pochwal sie co masz:)21
GTX to raczej do benzyny, do diesla jest GTD
mobil 1 lałem 2 razy i... wszystko ok ale brał troche tego, wlałem 6 tyś temu elf turbo diesel i niepali go ale nie wiem czy lepiej czy gorzej idezie bo równo ze zmianą oleju zmieniłem też koła na większe więc nie mam odniesienia.
apropo uszczelniaczy to mi poszły od oleju texaco (najtanszy).
apropo uszczelniaczy to mi poszły od oleju texaco (najtanszy).
Jak dawaj ? tego jest ze 300 stron jak juz pisałem, gdzie to mam dać ?wasza14 pisze:No stary jak możesz to dawaj, przecież to skarb jakich mało.
A chłopaki jeszcze jedno pytanko jaki olej polecacie do mojego maleństwa? bo ja myśle nad mineralnym bo auto o przebiegu 240000 chyba na takim powinno jeżdzić?
samo kserowanie zajmie ze 3 godziny,
a w formie elektronicznej niestety nie mam
Tak jak już pisałem. Jestem gotów dla dobra Ogółu zeskanować całe 300 stron i udostępnić zainteresowanym w formie elektronicznej. Mam tylko nadzieję, że mnie nie wsadzą za piractwo.Piotrek M pisze: Jak dawaj ? tego jest ze 300 stron jak juz pisałem, gdzie to mam dać ?
samo kserowanie zajmie ze 3 godziny,
a w formie elektronicznej niestety nie mam
To tylko kwestia Twojego zaufania i tego czy jesteś gotów przesłać instrukcję do mnie ( oczywiście wszystko może być na mój koszt ).
TOYOTA LJ 70
Ciekawe czy to ten sam egzemplarz, ktory 6 lat temu Witek Popowicz z Gdyni mi przeslal a ktory potem dzieku kserowaniu rozmnozyl sie i trafil do wielu ludzi...
Dziwi mnie slaby odzew na ten apel o manuala, bo troche tego wsrod ludzi musi byc!
Jakby co, to Brata bede naciskal (on teraz LC LJ70 eksploatuje statutowo)
Dziwi mnie slaby odzew na ten apel o manuala, bo troche tego wsrod ludzi musi byc!
... ale oo ssso chhhoozzi
?
Egon GR'93
Egon GR'93
eeeeee, a nie bylo juz w tym temacie wałkowane na forum mocno swego czasu? cos mi sie kojarzy... sprawdzales w archiwum wątki zwiazane z manualem tudziez instrukcją? ja przyznaje sie mam takie cudo, Brat mi przekazal razem ze pojazdem, ale jest tego od zajeb...ania stron, tylko wyciaganie tego z koszulek zajeloby mase czasu, ze nie wspomne o kserowaniu 
seb
seb
robok rzępoli w harapuciu
Piotrek M na PW mi napisał, że lada dzień wysyła do mnie manuala. Jak tylko przesyłka dotrze, rozpocznę pracę nad zmianą postaci manual'a z papierowej na elektroniczną. Żeby było szybciej do skanowania zagonię całą rodzinkę
. Oczywiście później udostępnię to za friko dla chętnych ( może Chermol wrzuci to na stronę ).
TOYOTA LJ 70
nie to, zebym torpedowal szczytną idee - ale publikacja czegos taiego minimalnie zahacza o niuans w postaci praw autorskich i zaryzykuje twierdzenie, ze zaden rozsadny wlasciciel strony ich nie powiesi...
pamietam kiedys taka jedna strone gdzie wisialy manuale patrola, wlasnie z ww przyczyn zniknely... wisialy rowniez skany zdjec niejakiej Wojciechowskiej z Playboy`a, tez zniknely
a moze sie myle...
seb
pamietam kiedys taka jedna strone gdzie wisialy manuale patrola, wlasnie z ww przyczyn zniknely... wisialy rowniez skany zdjec niejakiej Wojciechowskiej z Playboy`a, tez zniknely
a moze sie myle...
seb
robok rzępoli w harapuciu
Nie ukrywam, że też się nad tym zastanawiałem. Jak się nie da na stronie, to da się udostępnić innaczej. Wychodzę z założenia, że jeśli nie biorę za to kasy, to wszystko o.k. Tym bardziej, że jest to instrukcja obsługi konkretnego urządzenia ( tu akurat samochodu ) i uważam, że to duże niedopatrzenie firmy TOYOTA, że nie zamieszcza na swojej stronie manual'i od wszystkich wyprodukowanych modelisebastian dziurdzik pisze:nie to, zebym torpedowal szczytną idee - ale publikacja czegos taiego minimalnie zahacza o niuans w postaci praw autorskich i zaryzykuje twierdzenie, ze zaden rozsadny wlasciciel strony ich nie powiesi...
TOYOTA LJ 70
Fakt niezarobkowego upubliczniania niczego nie zmienia, obawiam sie.
Pozostaje jedynie po cichu rozsylac CD znajomym, jesli juz. Na szczescie publikacja jest stara dosc i zamorska.
Ale ja wcale tego nie powiedzialem
a moje slowa zostaly opacznie zrozumiane,
a wogole to prowokacja polityczna jest wiadomych sil
Pozostaje jedynie po cichu rozsylac CD znajomym, jesli juz. Na szczescie publikacja jest stara dosc i zamorska.
Ale ja wcale tego nie powiedzialem
a wogole to prowokacja polityczna jest wiadomych sil
?
Egon GR'93
Egon GR'93
Taa? Chleb serwisowi beda odbierac?fobos pisze: ...Tym bardziej, że jest to instrukcja obsługi konkretnego urządzenia ( tu akurat samochodu ) i uważam, że to duże niedopatrzenie firmy TOYOTA, że nie zamieszcza na swojej stronie manual'i od wszystkich wyprodukowanych modeli
Badz realista
?
Egon GR'93
Egon GR'93
Coś mi tu nie gra. Do jakiego użytku wewnętrznegoKylon pisze:1. Każda forma kopiowania materiałów objętych prawami autorskimi jest karalna.
2. Zatrudnij jeszcze znajomych i ich znajomych do skanowania. Kilka tomów od 300 do 600 stron. Silnik osobno, body osobno, elektryka osobno i suplementy.
3. Są to książki tylko do użytku wewnętrznego.
TOYOTA LJ 70
Informacje co , gdzie kiedy i w jakiej ilości wlać , dolać, wymienić zawiera instrukcja obsługi samochodu ( do lj70 91r mam coś takiego orginalnego po niemiecku) - i to jest dla właściciela samochodu.
Manual zawiera wszelnie informacje o budowie i podzespołach pojazdu opracowany dla ASO - i dla tego nie maja do niego dostępu właściciele pojazdu bo by nie korzystali z ASO.
Manual zawiera wszelnie informacje o budowie i podzespołach pojazdu opracowany dla ASO - i dla tego nie maja do niego dostępu właściciele pojazdu bo by nie korzystali z ASO.
TEAM POMORZE 4x4
TLC KZJ 73
TLC KZJ 73
Bardzo dobrze, a instrukcję możesz w każdej chwili kupić w Toyocie. Ja jako walniety tak zrobiłem i do swojej Toyki kupiłem. Manuala mozesz w wersji pirackiej poszukać w internecie. Można go też kupić w księgarni w Monachium za 70 ojro (jeden z trzech tomów -engine). Oryginał w Toyocie wcale nie jest tańszy jeśli go stacja dealerska dla siebie kupuje.RadekR pisze:Dobrze rozumiem istotę manuala
Każdy książke obsługi dostaje z nowym samochodem więc jeśli ją ktoś zgubił przez tyle lat to jest to traktowane jako część zamienna. - chyba nomalne. Czy jak Ci się popsuje coś w samochodzie to też powinni rozdawać części przez internet?
Mam teraz u siebie BJ42, którym się wzniecam i ma wszystkie książki serwisowe i książkę obsługi (nawet w oryginalnym pokrowczyku) - a więc można.
Masz racje Egon !egon4x4 pisze:Ciekawe czy to ten sam egzemplarz, ktory 6 lat temu Witek Popowicz z Gdyni mi przeslal a ktory potem dzieku kserowaniu rozmnozyl sie i trafil do wielu ludzi...
To własnie ten sam manual.